• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Kemik erimesinden korunmak için neler yapmalı!

Kemik erimesinden korunmak için neler yapmalı!
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinçağ, sigara ve alkol kullananların kemik erimesi riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, kemik erimesi riskinden korunmak için bol bol güneşlenin uyarısında bulundu.

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinçağ, sigara ve alkol kullananların kemik erimesi riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, kemik erimesi riskinden korunmak için bol bol güneşlenin uyarısında bulundu.

Kemik erimesi (osteoporoz) yavaş ve sinsi gelişen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. M. Emin Dinççağ, "Kemik bütünlüğünün bozulması ve özellikle kemiklerden kalsiyum kaybı ile kemiklerin zayıflaması ve kemik kırılmaları ile kendini gösterir. 50 yaş üzerinde her 3 kadından birinde, her 5 erkekten birinde kemik erimesi riski oluşur.

Dengesiz beslenenler, menopoz sonrası kadınlar, erken rahim ameliyatı olan kadınlar, hareketsiz yaşamı olanlar, uzun süre steroid kullananlar, lityum kullananlar, antiasid adı verilen ilaçları ve tiroid ilaçları kullananlar kemik erimesine daha çok uğrarlar. Aşırı zayıf olanlar, sigara ve alkol kullananlarda da kemik erimesi riski fazladır.

Osteoporoz ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ancak, tedbir alınarak önlenebilir. Östeoporozun genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinmesine rağmen tembel çocuklarda ve ergen döneminde de osteoporoz oluşabilir. Osteoprozdan korunmak için günde bin 200 mg. kalsiyum almalıdır. Genellikle kalsiyum bol gıdalar süt ve süt ürünleridir.
Kalsiyumun işe yaraması için D vitaminine ihtiyaç vardır. Güneş ışınları yüzde 85 oranında D vitamini kaynağıdır. Güneş ışınları vücutta D vitaminini aktif hale getirir" dedi.

Güneş ışınlarından faydalanmak bedava kemik erimesi tedavisi yaptığını ifade eder Dr. Dinççağ, "Özellikle yaz aylarında bol bol güneş ışınlarından faydalanarak osteoporozdan korunabiliriz. Yaz aylarında bol balık tüketmek, deniz ürünlerinden faydalanmak ve balık yağı ve zeytinyağı ostoporozdan korur. Spor yapmak, özellikle kemiklerin üzerine yük binecek şekilde spor yapmak gereklidir. Vücudun kemik erimesini önlemek için kalsiyumu kullanabilmesi için fosfor, magnezium, çinko, proteine ihtiyacı vardır.

Kemik erimesine uğramamak için dengeli beslenmeli, spor yapmalı ve güneş ışınlarında bol miktarda faydalanmalıdır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3914 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim