• BIST 9758.14
  • Altın 2811.052
  • Dolar 34.0905
  • Euro 37.9402
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 22 °C

Kemik Kaynaklı Tümörlere Dikkat

Kemik Kaynaklı Tümörlere Dikkat
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Toktamış Savaş, iyi huylu primer kemik tümörlerinin (Kemik kaynaklı tümörler) geneli tesadüfen saptığını belirterek, "Tüm kötü huylu tümörlerde olduğu gibi primer kemik tümörlerinde de erken teşhis hayat kurtarır" dedi.

Primer kemik tümörlerinin, kemik orijininden yani kemik kökeninden başlayan tümörler olduğuna vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Toktamış Savaş, iyi huylu (Benign) ve kötü huylu (Malign) olmak üzere iki şekilde görüldüğünü söyledi.

Kemik kaynaklı tümörlerin geneli tesadüfen tespit edildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Savaş, "Primer kemik tümörlerinin en fazla iyi huylu olanları görülmektedir. Kötü huylu olanları ise ağrısız ve hızlı büyüyen kitle ile karşımıza çıkmakta kimi zaman hasta ağrı ve hassasiyetle bize müracaat etmektedir" şeklinde konuştu.

Tanı yöntemleri

Tanı yöntemleri konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Savaş, en sık kullanılan yöntemin düz radyografi röntgeni sonrasında ise BT (Bilgisayarlı tomografi) ve MR (Manyetik rezonans) görüntüleme ile tanı konduğunu ifade etti.

Kötü huylu tümörlerin gidişatını belirlemek ve metastaz denilen yayılımını görmek amacıyla Pet-CT kullanıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Savaş, kesin tanının ise kemikten ya da yumuşak dokudan alınan biyopsi ile konulduğunu belirtti.

Tedavi yöntemleri

İyi huylu tümörlerin genellikle takip edildiğini, bazılarında ise kırılma riski olduğu için farklı cerrahi tedavi yöntemleri uygulandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Savaş, primer kemik tümörlerinin tedavisi konusunda ise şu bilgileri paylaştı:

"Kötü huylu tümörlerin tamamının cerrahi yolla çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda kötü huylu tümörlerde radyoterapi ya da kemoterapi dediğimiz ajanlar da kullanılmaktadırlar."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim