• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Kemoterapi setlerinin geri ödemesinde sıkıntı yaşanıyor

Kemoterapi setlerinin geri ödemesinde sıkıntı yaşanıyor
SGK'nın kemoterapi setlerinin geri ödemesini yapmaması bazı kliniklerde stoklardaki malzemeyi eritti. Prof. Dr. Pınar Saip, bazı ünitelerde stoklarda var olan malzemelerin tükendiğini ve eski sisteme geri dönüldüğünü söylüyor

Ceyda ERENOĞLU

Kanser tedavisinde önemli yer tutan ve yaygın kullanılan kemoterapi uygulamaları ve hazırlığında hasta ve çalışan güvenliği için gerekli malzemelerin temini 1 Ekim 2014'ten beri yapılamıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Kemoterapi hazırlama ve uygulama setlerine 1 Ekim tarihi itibarıyla SUT kodu ve fiyatı olmadığı için faturalama yapılamıyor" diyor. Saip, bazı ünitelerde stoklarda var olan malzemelerin tükendiğini ve eski sistem uygulamalara geri dönüldüğünü, bazı kliniklerde ise stokların bitmek üzere olduğunu söylüyor. Türkiye'de tam veya yarı otomatik sistemlerle hizmet alan 200 bin civarında hasta bulunuyor. Saip, "Dernek olarak tüm kanser hastaları ve tıbbi onkoloji klinikleri çalışanlarının güvenliği açısından bu uygulamadan geri dönülmesini ve güvenli malzemelerin geri ödeme kapsamına alınmasını istiyoruz" diyor.

KANSER İLAÇLARI ÖZEL KOŞULLARDA VERİLMELİ

Kanser hastalarına kemoterapi verilirken, hemşire ve hastanın ilaçla temasının önlenmesi, hazırlama ve uygulama aşamasında ise hastaya planlanmış dozun verilebilmesi için kapalı sistem ilaç hazırlama aparatlarının kullanılması gerekiyor. Kanser ilaçlarının hazırlanması, depolanması, taşınması, hastaya verilmesi, atıkların bertaraf edilmesi sırasında hastalar ve sağlık çalışanları bu ilaçların zararlı etkilerine maruz kaldıkları için önemli sağlık sorunları oluşabiliyor. Sistem hatalı doz olasılığını azaltıyor, tedavi uygulayan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliğini koruyor, işgücü tasarrufu yaratıyor, ilaç maliyetlerinde tasarrufa yol açıyor, atık ilaç miktarını azaltıyor ve ilaçların çevre faktörlerinden etkilenmesini önlüyor.

SGK: Bedeller karşılanıyor

SGK, yaptığı açıklamada, "Daha önceden alımı yapılmış belli malzeme gruplarında yaşanacak sıkıntılar tarafımıza iletilmiştir. Ekim 2014'ten itibaren 'Birden Fazla Branşta Kullanılan Tıbbi Malzemeler' listesinde yer almayan ancak bu kapsamda değerlendirilecek ürünler 1 Nisan 2015 tarihine kadar serbest kodsuz malzeme olarak kurumumuza fatura edilmiştir. Kemoterapi setlerinin de kurumumuzca bedelleri karşılanmakta. Bu malzemelere ait çalışmaların aralık ayında sonlandırılması planlanmaktadır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3943 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim