• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Kendi böbreği "nakledilen" hasta sağlığına kavuştu

Kendi böbreği "nakledilen" hasta sağlığına kavuştu
Ameliyatı yapan Prof. Dr. Tüzüner: "İdrar yolu taştan dolayı kapalı olduğu için hasta sağ böbreğini kaybetmek üzereydi. Bunu önlemek için 'ototransplantasyon' dediğimiz, kendine nakil uyguladık"

İdrar yollarında tıkanıklık olan hastanın, kaybetme tehlikesi bulunan böbreği, nadir uygulanan yöntemle kurtarıldı.

Hastanın idrar yollarındaki tıkanıklık, kapalı yöntemle çıkarılan böbreğinin tekrar kendisine ancak daha alt bölgeye nakledilmesiyle giderildi.

İdrar yollundaki tıkanıklık nedeniyle sağlık sorunları yaşayan Turgay Çoban'ın (24), Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan kontrollerinde idrar sızıntısı nedeniyle böbreğini kaybetme tehlikesi bulunduğu belirlendi.

Prof. Dr. Acar Tüzüner, Uz. Dr. Akın Fırat Kocaay, Uz. Dr. Onur Kırımker, Prof. Dr. Kenan Kevan ve Prof. Dr. Şule Şengül'den oluşan ekip tarafından, böbreğin kurtarılması için tıkanıklığın giderilmesine yönelik, tıp dilinde "ototransplantasyon" denilen kendinden nakil yapılmasına karar verildi.

İdrar kaçağı nedeniyle zarar gören hastanın sağ böbreği, karnından açılan üç delikten girilerek çıkarıldı ve idrar torbasına yakın olması için kasığına tekrar nakledildi. Böylece hastanın tıkanıklık bulunan idrar yolu bertaraf edilerek, böbreğin alınması önlendi.

-Nadir uygulanan bir yöntem

Prof. Dr. Acar Tüzüner, "ototransplantasyon"un nadir uygulanan bir yöntem olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"İdrar yolu taştan dolayı kapalı olduğu için hasta sağ böbreğini kaybetmek üzereydi. Bunu önlemek için ototransplantasyon dediğimiz, kendine nakil uyguladık. Böbreği çıkarıp hasarlı idrar yolunu bertaraf ettikten sonra tekrar sağ kasık bölgesine yerleştirdik."

Tıkalı idrar yolu bertaraf edildikten sonra kalan sağlam kısmın idrar torbasına bağlanması gerektiği için böbreğin kasık bölgesine alınmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Tüzüner, "Bu tür ameliyatlar nadir yapılıyor. Genelde birisi böbreği çıkarmak diğeri de kasık bölgesine takmak için iki kesi açılıyor. Ama laparoskopik yöntemle böbreği çıkarabildiğimiz için sadece nakletmek için tek kesi açtık. Bunu da böbrek nakillerindeki kapalı ameliyat tecrübemiz sayesinde yapabildik" diye konuştu.

-"Böbreğini kaybedebilirdi"

Tüzüner, idrar kaçağı nedeniyle hastanın böbreğinin neredeyse kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "Önümüzde iki yol vardı. Ya böbreği almak ya da bu böbreği çıkarıp hastanın tekrar kendisine nakletmek. Biz ikinci yolu seçtik. Böylece genç yaştaki hastamız tek böbrekle hayatını sürdürmek zorunda kalmadı. Şu anda durumu çok iyi, her iki böbreği de çok güzel çalışıyor" ifadesini kullandı.

Hasta Turgay Çoban da, idrar yolundaki tıkanıklıktan dolayı komplikasyonlar geliştiğini, bunun sonucunda böbreğini kaybetme noktasına geldiğini ifade ederek, "Çok sıkıntı çektim. Ağrılar, operasyonlar oldu. Neyse ki şu anda iyiyim. Normal insan gibi iyiyim, hiçbir problemim yok" diye konuştu.

Bu haber toplam 4694 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim