• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kendi ilaçlarını üretebilecek

Kendi ilaçlarını üretebilecek
İlaç temini konusunda büyük sıkıntı yaşayarak gün geçtikçe kepenk kapatan eczanelerin sıkıntısı artık çözülüyor.

Bilim dalında Nobel Ödülü'ne aday gösterilen Türk bilim adamı Faruk Durukan, kendi ilaçlarını üretme imkanı ve hakkı bulunan eczanelerin hammadde ihtiyaçlarının yüzde 50'sinin artık Türkiye'den karşılanabileceğini açıkladı.

Taşın suyunu çıkararak dünya bilimini hayretler içinde bırakan, dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı ve nereye döküleceği bile bilinmeyen zeytin kara suyunu faydalı hale getiren, zeytin çekirdeğinden stratejik önemi bulunan aktif karbon üreten ve insanlığa faydalı daha birçok buluşu olan Türk bilim adamı Faruk Durukan, son yıllarda üzerinde çalıştığı bitki özleri elde etme projesiyle eczacıların sorununu çözmeyi başardı.

Dünyada sayıları 5'i geçmeyen ve Türkiye'de tek bitki özü üretim tesislerini kuran ve dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarından birisini kendi tesislerinde oluşturan Faruk Durukan, Türkiye'yi ilaç temini konusunda yurt dışına bağımlıktan kurtaracak. Halk arasında her ne kadar pek fazla bilinmese de, Türkiye'deki tüm eczanelerin kendi ilaçlarını üretme ve satma yetkisi, bilgisi ve imkanı olduğunu hatırlatan Durukan, eczacılardan çalışmayan laboratuvarlarını artık aktif hale getirmelerini istedi.

ÜRETİM İÇİN YETERLİ HAMMADDEMİZ MEVCUT

Faruk Durukan, her eczanenin kendi laboratuvarında bitki özlerini kullanarak ihtiyaç duyulan ilaçların yüzde 50'sini üreterek krizi çok kolay biçimde aşabileceğini söyledi.

Ülkemizdeki tüm eczacıları birlikte çalışmaya davet eden Faruk Durukan, şöyle konuştu: "Çünkü artık ülkemizde bitki özleri üretilebiliyor. Bunlarla çok rahatlıkla eczanelerde bulunan ilaçların en az yüzde 50'sini eczacı arkadaşlarımız yapabilme imkanına sahip olacak. Tamamen Türk mühendisleri ile, Türk Ar-Ge'si ile, ülkemizdeki 25 üniversite ile ortak bilimsel çalışma yaparak ve dünyadaki literatürleri tarayarak bitki etken malzemeleri, bitki özleri, yani bitki ekstraktları üretmiş durumdayız. Şu an ham

malzeme olarak üretiyoruz. Eczacı arkadaşlarımız da bu malzemeleri kullanma marifeti ile içinde bulundukları krizi çok rahatlıkla aşabileceklerdir. Çünkü eczacı arkadaşlarımız kendi laboratuvarlarında, bizden almış oldukları ham malzemeler ile çok rahatlıkla ürün yapabilecekler. Bu da eczanelerimizin en az yüzde 50 malzemesini kendilerinin yapabilme şansı demektir. Eczacı arkadaşlarımızın bilgi ve becerileriyle Türk ilaç sanayisinin köklü temelleri atılmış olacaktır."

TÜRK İLAÇ SANAYİ KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMALI

Faruk Durukan, istenilen ham malzemeyi 24 saat içinde ülkedeki tüm eczanelere gönderebileceklerini söyleyerek bu üretimler sayesinde Türk ilaç sanayinin kendi ayakları üzerinde durmaya başlayacağını anlattı. Tüm eczacılara seslenen Faruk Durukan, şunları söyledi: "Şöyle düşünün; Yarın bir savaş hali olsa, yurt dışı firmaları ülkemize ilaç vermeyeceklerdir. Şu an tüm dünyada bir ekonomik savaş var. Onun için biz Türkler olarak kendi imkanlarımızla kendi ürünlerimizi kendimiz üretmek zorundayız. Yarın savaş

zamanında da eczacı arkadaşlar nasıl bir çok ilacı kendileri üretecekse, şu an bunu böyle düşünerek kendi laboratuvarlarında çok rahatlıkla ilaç yapabilme, ürün yapabilme şanslarına sahipler. Bu güne kadar eczacı arkadaşlar bu tip ürünleri yurt dışından getiriyorlardı. Birincisi çok pahalıydı, ikincisi de ulaşma zorluğu vardı. Ama şu an bize bir telefon ettiklerinde 24 saat içerisinde biz onlara etken malzemeleri, bitki özlerinden üretmiş olduğumuz ham malzemeleri çok rahatlıkla ulaştırabilecek duruma

geldik. Bu da demektir ki, eczacı arkadaşlarımızı hem ekonomik olarak hem yurt dışına paramızın gitmemesi adına, hem de yerli ilaç sanayinin köklü temellerine atmak adına büyük bir devrim olacaktır. İnşallah ülkemize hayırlı olacaktır düşüncesindeyim. Türk ilaç sanayi böylelikle kendi ayakları üzerinde durabilme imkanına sahip olacaktır."

BİTKİ ÖZÜ ÜRETEN DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ LABORATUVARI

Faruk Durukan, ortağı olduğu Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Kale Naturel adlı firmada bulunan tesislerinde dünyanın en gelişmiş bitki özü üretimi yapılabilen laboratuvarı olduğunu gururla söyledi.

Bitki özleri üretme alanında dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarına sahip olduklarını anlatan Faruk Durukan, şöyle konuştu: "Sürekli olarak yurt dışından bilim adamları heyet olarak gelip bizi ziyaret ediyorlar. Bu bilim turizminde neyi nasıl yaptığımızı takip etmeye çalışıyorlar. Oysa böyle bir imkan artık ülkemizde vardır. Biz bunu başardığımız için gurur duyuyoruz. Tabi bu çalışmalarımızı da üniversitelerimize borçluyuz. Üniversitelerimiz bize her konuda yardımcı oldular ve olmaya devam ediyorlar."

Ülkemizde 25 üniversiteye bilimsel amaçlı çalışma yapmak üzere bitki etken malzemeleri gönderdiklerini anlatan Faruk Durukan, sözlerini şöyle tamamladı: "dünyada bundan sonra çıkacak olan sağlık alanındaki problemleri de, üniversitelerimizle birlikte aşarak Türk ilaç sanayinde köklü temeller atmak bizim asıl projemizdir. Bunu da gerçekleştiriyoruz. Ülkemizdeki bütün eczacılarımızı, dünyanın en gelişmiş bitki özü üretebilen laboratuvarlarımızı gezmeleri, inceleme yapmaları ve üretim şeklimizi görmeleri

için Edremit'e davet ediyoruz. Kapımız 24 saat bütün eczacı arkadaşlara açıktır. İş birliği için can atıyoruz."

ECZACILAR MEMNUN

Faruk Durukan sayesinde Türk ilaç sanayiindeki krizi aşabilecek olmasından dolayı büyük bir mutluluk içinde olduklarını söyleyen Edremit'teki bazı eczanelerde çalışmayan laboratuvarların aktif hale getirmeye başladı.

Balıkesir Eczacılar Odası Edremit Şube Temsilcisi Cengiz Erk, ilaç hammaddelerinin çoğunun yurt dışından geldiğini belirterek "B'TÜRK İLAÇ SANAYİ KENDİöylece bir sürü dövizimiz dışarı akmaktadır. Eskiden hiç olmazsa bir kısım hammadde Türkiye'de üretiliyordu ama artık o da yok noktasına kadar gelmiş durumda. Onun için tekrar geriye dönerek bu ilaç hammaddelerini Türkiye'de üretmenin yollarını aramamız lazım" dedi. Faruk Durukan'ın geniş kapsamlı bir çalışma yaptığını ve artık ülkemizin ham madde

ihtiyacımızın yarısını karşılayabilecek duruma geldiğini anlatan Erk, şunları söyledi: "Böylece bir çok ilaç hammaddemizi kendimiz üretebileceğiz ve dövizimiz dışarı gitmeyecek. Asıl amaç zaten budur. Bizim de hayalimiz kendi eczanelerimizde bu ilaçları yapmaktır. Hatta bitki özlerinden ürettiğimiz ilaç ham maddelerini yurt dışına bile ihraç edebiliriz. Zaten tüm dünya bitki özlerine yönelmiş durumda. Bilen insanlara, doktorlara ve eczacılara danışmadan da vatandaşlarımız bitkileri ilaç olarak

kullanmamalıdır."

Edremit'te eczane işletmecisi olan Eczacı Filiz Fidan ise, Faruk Durukan'ın sağlık alanındaki tüm çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyerek, Türk ilaç sanayisi adına yaptığı çalışmalardan dolayı Durukan ve ekibine teşekkür etti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim