Yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ve kendine has güzellikleri bulunduğunu kabul edin. Yaşamınız boyunca topluma yararlı bir birey olduğunuzu, iyi evlatlar yetiştirdiğinizi unutmayın ve kendinizle gurur duyun.
Biyolojik yaşlanmada, 65-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisinde değerlendirilmektedir. Ancak, toplumda bir kişinin yaşlı olarak algılanması, çoğu zaman onun emeklilik gibi bazı rol ve statü kayıpları yaşaması sonucu üreticiliğini, toplumsal etkinliğini, gücünü, prestijini ve yakın ilişkilerini kaybederek daha edilgen bir pozisyona yönelmesi olarak kabul edilir. O zamana kadar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen ve hatta diğer kişilere de yardım edebilen birey, giderek tüketen ve yardıma ihtiyacı olan bir kişi haline gelmektedir.
Emeklilerin psikolojik yapısı gündelik yaşantılarını ve zindeliklerini nasıl etkiliyor?
İnsan yaşlandıkça geçmişini daha sık sorgulamaya başlar. Kişinin yaşlandığını kabullenmesi, geçmişle ilgili pişmanlıkları unutması ve yapamadıkları için suçluluk hissetmekten vazgeçmesi, yaşlanmanın doğal sonuçlarının neden olduğu kısıtlamalar ve sosyal statü kayıpları üzerinde takılıp kalmaması, bu dönemi uzun süre sağlıklı ve mutlu olarak geçirebilmesi için en önemli yaşam tarzıdır. Bunu yapabilenler için gelecekte daha iyi şeyler olacağı beklentisi ön plana çıkar ve ölüm korkusu daha az hissedilir.
En büyük sorunlar arasında neler işaretlenebilir?
Yalnızlık duygusu, yaşlı psikolojisi için en büyük sorunlardan biridir.
Yaşlanmayla birlikte, psikolojik durumdaki değişiklikler, farklı yansımalar ile karşımıza çıkar. Bunların başında uyku sorunları gelir. Ya çok fazla uyurlar ya da uykuda kalma süreleri son derece azalmıştır. Zaman zaman mutsuz ya da ümitsiz hissederken, bazen gergin ve sinirli olabilirler. Dikkat ve konsantrasyonları azalmış olabilir, yer-zaman-kişi farkındalıkları bozulabilir.
Depresyondan söz edebilir miyiz?
Maddi sıkıntı yaşama korkusu, sevdiği kişileri kaybetme ve yakınlarına yük olduğunu varsayması yaşlıları olumsuz yönde etkiler ve depresyona eğilimi artırır. Günlük rutin aktivitelere karşı ilgi ve istek azalabilir ve bu aktiviteler zaman zaman endişe ve stres kaynağı olabilir. Fizyolojik olarak ciddi bir sorunları bulunmamakla birlikte kendilerini aşırı yorgun ve halsiz hissedebilirler, iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı görülebilir. İlaçlarını kullanmama ve kişisel hijyenlerini ihmal etme sık rastlanılan durumlardan biridir.
Emeklilerin kendilerini iyi hissetmeleri için ne yapmasını tavsiye edersiniz?
Yıllarca çalışmış ve üretmiş olan kişiler emekli olduktan sonra artık işe yaramadıkları ve güçlerinin de eskisi kadar yerinde olmadığı düşüncesiyle tüm etkinliklerden uzaklaşmaya başlamaktadır.
Bundan sıyrılmak için:
- Hangi yaşta olursa olsun kimse, işe yaramaz olduğunu hiçbir zaman düşünmemelidir.
- Yaşlının sadece kendi sorunlarına yönelmesi ve sürekli yakınmalarını dile getirmesi onu mutsuz edecektir. Oysa o yaşa kadar ulaştıkları olgunluk ve birikimleri onları yaşama bağlamaya yetecek potansiyeldedir. Bu nedenle, kendine daha özenli bakmak, yeterli ve dengeli beslenmek, ilaçlarını düzenli olarak almak ve dış çevreye ilgilerini sürdürmelerinde yarar vardır.
- Televizyon karşısında tüm gün vakit geçirmek ve evden dışarı hemen hemen hiç çıkmamak yaşlıları pasif bir yaşantıya doğru itmektedir. Bundan kurtulmanın en iyi yolu dış dünya ile ilişkisini kesmemesi, seyahat etmesi, boş zaman aktivitelerine katılması, ailesine ve arkadaşlarına daha fazla zaman ayırması vb. gibi yaşamı daha güzel hale getiren, kişinin kendine mutluluk veren ve keyif aldığı etkinliklerdir.
- Tüm bu uğraşılar yaşlıyı stresli yaşam koşullarının meydana getirdiği sıkıntılı düşüncelerden uzaklaştırır ve stres ile baş etmelerini kolaşlaştırır. Ayrıca, bu tür etkinlikleri sürdüren yaşlıların kişisel ve sosyal uyum ve yaşam doyumlarının daha yüksek olduğu tesbit edilmiştir.
HAYATA BAĞLAYAN ÇÖZÜMLER
* Sosyal çevreden uzak durmayın, yalnız kalmayın. Aile ve arkadaşlarınız ile iyi ilişkiler kurun ve yaşamı paylaşın.
* Daha uzun yıllar mutlu ve sağlıklı yaşayacağınızı düşünün ve gelecekle ilgili hedefler belirleyin ve planlar yapın, yaşamınıza anlam katın.
* Hoşgörülü ve esnek olun, yeni tecrübe ve fikirlere karşı açık fikirli olun ve değişen şartlara uyum sağlamaya çalışın.
* Herşeyi kendi başınıza yapmaya çalışmayın, ihtiyaç olduğunda yardım almaktan çekinmeyin.
* Zihinsel aktivitenizi kullanabileceğiniz işlerle uğraşın ve sürekli okuyun. Öğrenmenin yaşı yoktur, kişisel bilgilerinizi artırmak için çaba gösterin. Yeni şeyler öğrenmenin beyin üzerinde uyarıcı etki yaptığını unutmayın. Hayat ve iş tecrübenizle başkalarına yardımcı olabileceğiniz konularda gençlere yardımcı olmaktan çekinmeyin.
* Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak hobiler, uğraşılar bulun ve yaratıcı düşüncelerinizi geliştirin. El ve diğer becerilerinizi ve reflekslerinizi sürekli kullanarak koruyun.
* Yıllık check up ve sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
* Düzenli ve sürekli egzersiz yapın ama asla kendinizi zorlamayın.
* Uyku düzeninizi koruyun.
* Beslenmenize çok dikkat edin. Yeterli protein, sebze, meyve, süt ürünleri ve tahıl tüketmek çok önemlidir. Su içmeyi ihmal etmeyin.
EMEKLİ YAKINLARINA ÖNERİLER
* Emeklilerin bağımlı ve tüketici bir konuma gelmelerini önlemek, onların kapasiteleri ve ilgi alanları doğrultusunda, kendi belirleyecekleri ve keyif alacakları uğraşılarla, yaşamlarını aktif bir şekilde sürdürmelerini desteklemek birincil amaçtır.
* Yaşlılar "anlaşılmak" konusunda çok hassastırlar. Eğer anlaşılmadıklarını düşünürlerse çok çabuk sinirlenirler ya da kırılırlar. Yakın çevrenin bu konuda anlayışlı olması çok önemlidir.
* Emekliler yakın çevrelerinden gördükleri ilgide bir azalma hissettikleri zaman "artık işe yaramaz" oldukları hissine kapılarak özgüvenlerini çok çabuk kaybederler. Bundan dolayı çevrenin kendisine ihtiyaç duyduğunu hissettirmesi çok önemlidir. Ara sıra görüş ve önerilerine başvurmak, torun bakmak gibi yardım talepleri yaşlıları çok mutlu eder.
* Yaşlılar her konuda uyum göstermede zaman zaman bazı problemler yaşayabilirler. Bu nedenle yaşlıyı ortama değil, çevre ve yaşam koşullarını yaşlıya uydurmak daha doğru bir davranış şekli olur.
* Yaşlıların konuşmaları çoğu zaman ağırlıklı olarak hastalık ve yakınmalara odaklanmıştır. Burada aşırı ilginin yaratacağı evham veya ilgisizlik veya bıkkınlıktan kaynaklanacak olan bazı sorunların gözardı edilmesi ciddi problemlere neden olabilir. Bu konuda dengeli bir yaklaşım gereksiz tıbbi müdahalelerin de önüne geçecektir.
* Çevrenin bayram ve doğum günleri gibi özel günlerde yaşlıları unutmaması, gençlere ve çocuklara küçük yaşlarda yaşlılara saygı ve sevgi göstermeleri konusunda örnek olunması çok önemlidir.
* Yaşlılar çoğu zaman tatil planlarına dahil edilmezler ya da kendi yazlıklarında torun bakarak zaman geçirmek zorunda kalırlar. Uygun zaman ve şartlarda yapılan tatil programlarına yaşlıların da götürülmesi onlar için çok büyük değişiklik olabilir.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Kendinizle gurur duyun yaşama gülümseyin

Hayata karşı iyimser, olumlu, yapıcı ve espirili bir tutum içinde olun. Yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ve kendine has güzellikleri bulunduğunu kabul edin.
Kurumsal Sözleşmeli Kadrolarda İrtibatı Sağlıyoruz Atıl kadrolar ihtiyacı olan kurumlarda değerlendirilsin |

Bu haber toplam 3444 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




- 12:53 - Çift kol nakli yapılan Yusuf ayağa kalktı
- 12:44 - Cesetle yakalanan 2 acil tıp teknisyeni tutuklandı
- 12:04 - Sağlık personeli, 70 yaşındaki adamı hastanelik etti
- 11:57 - Profesör, yüz kızartıcı suçtan atıldı!
- 11:47 - Bilinenin aksine soğuk hava kilo verdiriyor
- 10:58 - Radyoloji görüntülerini yapay zeka destekli robotlar raporlayacak
- 10:54 - Bursa'da kalp krizi geçiren öğretmenin ölümünde ihmal şüphesi
- 10:45 - Bilinenin aksine soğuk hava kilo verdiriyor
- 10:32 - Maaşı 10 bin TL'nin altına düşen genel cerrah özel hastaneye dava açtı
- 10:26 - Türkiye, Özbek hekimleri yetiştiriyor
- 10:19 - UETS Eğitici Çalıştayı gerçekleştirildi
- 09:31 - Ceren'in katilinin ilk ifadeleri: Sabah inşaatta kaldım, yeni avlar aradım
- 09:29 - TİTUBB/ÜTS bayilik kaydı hakkında duyuru
- 09:22 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2019/47
- 18:34 - Fingolimod içeren ilaçlar - Acil güvenlilik kısıtlaması-01.12.2019
- 17:54 - Bakan Koca, Türk hekimlerin tedavi ettiği hastaları ziyaret etti
- 16:07 - Klinik araştırma taraflarının dikkatine duyuru-04.12.2019
- 15:56 - Sağlık Market’te 2 bin 714 e-İhale yapılarak yüzde 34 tasarruf sağlandı!
- 14:39 - Miyom ameliyatlarında kapalı cerrahi dönemi
- 11:13 - ESOGÜ Tıp öğrencileri streslerini böyle atıyor
- 10:56 - İngiliz Tıp Birliğinden Türk bilim insanına ödül
- 10:44 - Felç geçirdi, hayata tutundu, Türkiye ikincisi oldu
- 10:20 - 2019 yılı ‘’Türkiye Klinik Kalite Ölçme, Değerlendirme ve İyileştirme Eğitimi” gerçekleştirildi
- 17:32 - SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi-03.12.2019
- 15:47 - Mağdurlara 15 yıldır gönüllü doktorluk yapıyorlar
- 15:04 - 'Helikopter ambulanslar 2008'den bu yana 31 bin 900 hasta taşıdı'
- 14:42 - Diyarbakır'da şehit olan doktorun kanı yerde kalmadı
- 14:08 - Gözüne tornavida saplanan çocuk iki ameliyatın ardından görmeye başladı
- 11:27 - Doğum Sonrası Estetik...
- 10:13 - Tıbbi Tedarikin Tüm Tarafları Sağlıkta Ortak Gelecek için Biraraya Gelecek
- 17:41 - "İburamin Zero Süspansiyon 100 ml" ilaç geri çekme işlem iptali
- 17:40 - Yurtdışı ilaç listesi güncellendi-29.11.2019
- 11:23 - Kocaeli'de canlı yayında obezite ameliyatı yapıldı
- 10:49 - Belediye başkanı doktor: Bir hekim olarak insanı ve insan sağlığını çok önemsiyorum
- 10:34 - Çaşır bitkisinden diyabetik yaralar için krem ürettiler
- 10:28 - Küçük Onur, 3 senedir evinde öğretmeninden ders alıyor
- 10:26 - İleri teknoloji cerrahi başarıya katkı sunuyor
- 10:24 - Kayseri Şehir Hastanesi'de doktorlara hipnoz eğitimi
- 12:29 - 2019-YDS/3 sınav günü il/ilçe nüfus müdürlükleri açık tutulacak
- 11:48 - Şehir Hastaneleri'ne bugüne kadar ne kadar harcama yapıldı, sağlık hizmetlerine etkisi ne oldu?
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Özel Hastaneler Yönetmeliği karşılaştırma tablosu - 31.05.2019
Sağlık Uygulama Tebliği değişen maddeler ve açıklamaları-01.02.2019
Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
Sağlık raporlarının düzenlenmesi hakkında genelge
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının denetimine ilişkin yönerge
Hemşirelere doktor olmanın yolu açılıyor
Asgari Ücret net 2 bin 800 TL DİSK duyurdu AGİ de bakın ne kadar olacak
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Diyabet tedavisini reddeden 20 yaşındaki Natasha yaşamını yitirdi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim