• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Kıbrıs'ta kamudaki hekim, hastanede özel hastasına bakacak

Kıbrıs'ta kamudaki hekim, hastanede özel hastasına bakacak
Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, kamudaki hekimlerin, hastanelerde randevulu özel hasta bakmasına fırsat yaratacak yasa çalışmasının sonuna gelindiğini açıkladı.

Doktora yeni bir gelir kaynağı… Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, kamuda çalışan doktorları teşvik etmek amacıyla başlatılan çalışmaların sonuna gelindiğini söyledi. KIBRIS’a konuşan Kaşif “Çalışan, dışarıda kazandığı kadar değil belki ama, içeride de kazanabilecek konuma gelecek. Öğleden sonra randevulu özel hasta bakmalarına olanak sağlanacak” dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, kamu hekimlerini hastanelerde tutabilmek için teşvikleri de içeren yasa çalışmasının sonuna gelindiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin kamudaki hekimlerin özelde çalışmasına “dur” diyen kararının ardından bu kaotik ortamdan nasıl çıkılacağına yönelik meraklı bekleyiş sürerken, Sağlık Bakanı Kaşif, sağlıktaki ilgili kesimler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttükleri çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu ve asgari müştereklerde anlaştıklarını söyledi.

Bakan Kaşif, kamu hekimlerine verecekleri teşviklerle hastanelerde, öğleden sonraları, randevu sistemiyle, özel hasta bakma hakkı tanınacağına işaret ederek, “Çalışan, dışarıda kazandığı kadar değil belki ama içeride de kazanabilecek konuma gelecek. Bunu teşvik edeceğiz” dedi.

Kaşif, “Getireceğiniz teşvik sistemiyle hastanedeki doktor, dışarıda çalışmaya ihtiyaç duymayacak mı?” sorusuna, “Bence hiç ihtiyaç duymayacak” yanıtını verdi.

Hatırlanacağı üzere Anayasa Mahkemesi, bu yılın ilk başlarında, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın, kamu hekimlerinin özelde de çalışmasına imkan yaratan maddesini anayasaya aykırı bulmuş ve bununla ilgili 60 günlük süreç öngörmüştü. Gelinen aşamada, 60 günlük anayasal süreç de tamamlanmış durumda. Sağlık çevreleri, içinde bulunulan bu bilinmezliğin nasıl aşılacağını merakla beklerken, hekim örgütleri, hekimlerin özelde hasta bakmasının önüne geçilmesi için doktorların maaşının, yargıçların aldığı maaş seviyesine çıkarılmasını talep ediyor.

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, yapılan çalışmada, maaşlarla ilgili “hekim-yargıç” paralelliğinden söz etmemekle birlikte, hekimlerin cazip teşviklerle hastanede kalmasının sağlanacağına inanıyor.

Kaşif, ayrıca, gündemde hararetle tartışılan sigortalardaki emeklilik yaşının yükseltilmesi düşüncesini de destekliyor. “Sağlıkta emeklilik yaşının 65 olmasını ısrarla istiyorum” diyen Bakan Kaşif, dünyada hiçbir sistemin emekli olduktan sonra 30-40 yıl maaş ödemediğini savundu.

Özelleştirme konusunda da Ahmet Kaşif, “yap-işlet-devret” modelini örnek göstererek bu konuda ilgili kesimlerle diyalog yöntemiyle uzlaşı sağlanabileceği görüşünde.

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, “Ben her zaman söylerim. Mektuplaşarak anlaşma olsaydı, Kıbrıs sorunu çoktan biterdi. Derler ya, meşhur laftır. Haberle hacı olmaz. İnsanlar anlaşmak isterse karşılıklı oturur, konuşur, anlaşabilirse anlaşır. Ben inanıyorum ki konuşa konuşa anlaşır muhakkak”dedi.

22 yıldır kesintisiz aktif siyasette bulunan Ahmet Kaşif, 1990 yılından beri politikada. Meclisin tecrübeli politikacılarından biri olan Ahmet Kaşif, 2009 seçimlerinden bu yana kurulan 3 kabinede de sağlık bakanlığı yapıyor.

UBP Kurultayı’nda genel başkanlığa da aday olan Bakan Kaşif, Eroğlu kabinesinde olduğu gibi 1. ve 2. Küçük kabinelerinde de koltuğunu korumayı başaran bakanlardan biri.

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif’le yaptığımız röportajda, soru ve yanıtlar şöyle:

Yasa bitiyor

Doktorların ikinci iş yasağıyla ilgili 60 günlük süre doldu sanıyorum. Neler oluyor o konuda?
“Yasa bitmek üzere. Maliyeyle de görüşmeler sürüyor. Bu hafta içinde yasayı biz bitirmiş olacağız.”

Özü ne olacak yasanın?
“Çalışan, dışarıda kazandığı kadar belki değil ama içerde de kazanabilecek konuma gelecek. Teşvik edeceğiz. Öğleden sonra randevulu özel hasta bakma gündeme gelecek. Özel müdahale gündeme gelebilir. Tabi ki bunları hukukçu arkadaşlarla ve yetkili mercilerle görüşerek yapıyoruz ve sonlanmak üzeredir”.

Getireceğiniz teşvik sistemiyle hastanedeki doktor, dışarıda çalışmaya ihtiyaç duymayacak mı, bunu mu demek istiyorsunuz?
“Bence hiç ihtiyaç duymayacak”.

Fazla iddialı olmadı mı?
“İddialıyım. Bu çalışmayı tek başımıza yapmıyoruz. İlgili sivil toplum örgütleriyle ve sağlıkta ilgili tüm birimlerle birlikte çalışarak yapıyoruz. Onların görüşlerini, düşüncelerini, yazılı olarak, sözlü olarak, toplantıya çağırarak birlikte yapıyoruz. Asgari müştereklerle buluşuyoruz. İyi gidiyor, sıkıntımız yok.”

Kıbrıs Gazetesi

Bu haber toplam 2775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim