• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Kireçli Kalp Damarlarının Açılmasında Yeni Teknoloji

Kireçli Kalp Damarlarının Açılmasında Yeni Teknoloji
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi'nde kireçli kalp damarlarının açılmasında kullanılan yeni teknoloji ilk defa uygulandı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi'nde kireçli kalp damarlarının açılmasında kullanılan yeni teknoloji ilk defa uygulandı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi'nde "damar içi litoripsi" adı verilen sistem Kardiyoloji bölümü hocalarından Prof. Dr. İ. Doğu Kılıç, Doç. Dr. İpek Büber ve Dr. Öğr. Gör. Işık Tekin'den oluşan bir ekip tarafından uygulandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İ. Doğu Kılıç, "İntravasküler litotripsi, kalp damarlarında oluşan kalsifiye yani kireçli tıkanıklıkları giderirken yaptığımız bir işlem. Bu işlem sırasında, bir kateter kullanarak daralmış veya tıkanmış damarlara ulaşıp yüksek basınçlı ses dalgalarını kullanarak tıkanıklıkları kırıyoruz. Ateroskleroz ya da damar sertliği dokulara gerekli olan besin ve oksijenin taşınmasını sağlayan atardamarların duvarlarında, kolesterol birikimiyle iltihabi plakların oluşması ve bu nedenle damarların daralmasıdır. Bu plakların içerisinde vücutta başta kemik ve dişlerde olmak üzere en bol bulunan mineral olan kalsiyum minerali de birikebilmektedir (kireçlenme). Başlangıçta mikro düzeylerde olan bu birikim zamanla artarak plakların çok sert hale gelmesine neden olabilir" dedi.

Damar kireçlenmesi tedavi edilmeli midir sorusunu cevaplayan Doç. Dr. İpek Büber ise "Kireçlenme damar sertliği ile beraber olduğu için her zaman yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla tedavi edilir. Ancak damar duvarında oluşan plak artık kan akımını kısıtlayacak kadar büyüdüğü zaman balon ve stent tedavileri ile açılması gerekebilir. Bu durumda, damar duvarında birikmiş kalsiyum miktarı fazla ise stentlerin yeterince açılmasına engel olabilir. Stentin yeterince açılmaması ise stentin tekrar tıkanması ya da kalp krizi gibi durumlara neden olabilir. Çok kireçli damarlarda ya daha güçlü balonlar ya da rotablator denilen damarın içinde adeta tünel açıcı bir matkap gibi ilerleyerek kireci gözle görülemeyecek kadar küçük parçalara ayıran bir sistem kullanılabilir. Ancak son yıllarda kireçli damarların tedavisinde kullanılabilecek bir cihaz daha ortaya çıktı. Böbrek taşlarının kırılmasında uzun yıllardır uygulanan şok tedavisi yöntemi (litotripsi), gelişen teknolojiyle beraber damarların içine şok tedavisini ulaştırabilecek kadar küçük balonların içine yerleştirilebildi. Böylelikle böbrek taşlarını kıran şok dalgaları, kalp damarlarının duvarında birikmiş kireci kırarken de kullanılabiliyor" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim