• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

"Kişisel bilgilerin korunmasının ihlali söz konusu değil"

"Kişisel bilgilerin korunmasının ihlali söz konusu değil"
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Sağlık hizmetinden yararlanan kişilere ait kişisel bilgi ve veriler gizlilik ve mahremiyet esası gözetilerek kayıt altına alınmaktadır, herhangi bir kurum ve kuruluşla paylaşılması söz konusu değildir"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sağlık hizmetinden yararlanan kişilere ait kişisel bilgi ve veriler gizlilik ve mahremiyet esası gözetilerek kayıt altına alınmaktadır; adli makamlarca talep edilmediği sürece bu bilgilerin üçüncü şahıslarla, herhangi bir kurum ve kuruluşla paylaşılması söz konusu değildir" dedi.

Müezzinoğlu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, "Aile Sağlığı Merkezinde 17 yaşındaki bir kıza sorulan sorularla ilgili" önergesini yanıtladı.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde bireylerin geçmiş ve mevcut sağlık durumunun ve bu durumu tehdit edebilecek risklerin bilinmesinin esas olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Bu temel bilgiler kişi ile ona bireysel hizmet sunmakla görevlendirilmiş aile hekimi arasında paylaşılır. Kişi dilemediği takdirde üçüncü bir tarafın bu bilgilere ulaşması ve kullanması söz konusu değildir. Sağlık Bakanlığı sadece hizmet planlamaları açısından bu tür bilgileri birey ayrıntısı olmaksızın kullanır. Bu uygulamada düşündüğünüz gibi kişisel bilgilerin korunmasının ihlali söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Bu tür uygulamalarda toplanacak verilerin, kişinin sağlığının korunmasına yönelik ipuçları içermelerinin esas olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, bu nedenle bilgi alanları kararlaştırılırken Dünya Sağlık Örgütü kararları ve tıbbi uygulamalarda temel esasları belirleyen rehberlerin propedötik kısımlarından yararlanıldığını, Türkiye'de de uygulamanın bu şekilde gerçekleştiğini bildirdi.

Bu uygulama tıp tarihi kadar eski olduğunu belirten Müezzinoğlu, kanunlarda, kişisel sağlık kayıtlarının tutulmasıyla ilgili maddeleri anımsattı.

Müezzinoğlu, "Sağlık hizmetinden yararlanan kişilere ait kişisel bilgi ve veriler gizlilik ve mahremiyet esası gözetilerek kayıt altına alınmakta olup bu bilgilerin üçüncü şahıslarla paylaşılması söz konusu değildir. Adli makamlarca talep edilmediği takdirde, kişisel hiçbir sağlık verisi herhangi bir kurum, kuruluşla paylaşılmamaktadır" bilgisini verdi.

Uygulamanın Anayasa veya Avrupa İnsan Haklar Sözleşmesi'ne aykırı bir yönü bulunmadığını belirten Müezzinoğlu, "Buradan elde edilecek verilerin sağlık hizmet planlamaları dışında kullanılması etik değildir ve Bakanlığım bu konuda azami gayret göstermektedir" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3396 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim