• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

'Kıtlama yöntemiyle çayı içmek çok zararlı'

'Kıtlama yöntemiyle çayı içmek çok zararlı'
Çay, kahve sıcak içilince güzel oluyor ama peki ya zararı? Uzmanlar, içeceklerin aşırı sıcak içilmesinin gırtlak kanserine neden olduğunu söylüyor.

Özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oluşan gırtlak kanseri vakalarının fazlalığına dikkat çeken uzmanlar, "Kıtlama yöntemiyle çayı içmek de çok zararlı" diyor

Aşırı sıcak içeceklerin gırtlak kanserine yol açtığını belirten S.B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Genel Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mehmet Emin Güneş, bu hastalığın da son yıllarda giderek attığını belirtti.

Gelen hastaların büyük bir çoğunluğunun doğu ve güneydoğu bölgesinden olduğunu belirten Opr. Dr. Güneş, 'Erzurum, Van, Kars ve Ağrı illerinde yemek boru kanserine çok rastlanıyor. Nedeni ise, çok fazla tüketilen sıcak çay. Özellikle Erzurumlular çaya şeker koymayarak 'kıtlama' denilen yöntemle ağızda şekeri tutarak çayı sıcak aşırı sıcak tüketirler. Buda ağız tabanında ve yemek borusunda bir kronik hasara sebep olur. Bu da yemek borusu ve ağız tabanı kanserinin gelişmesine sebep oluyor. Ancak çaya şeker konulup karıştırıldığında, çayın sıcaklığını bir miktar da olsa düşürüyor. Bardağa konulan çay, 75-80 derecedir. Bu çaya şeker konulup karıştırıldığında Sıçaklığı 60 dereceye kadar düşüyor. Bu ikisi arasındaki sıcaklık farkı kanser oluşumunda büyük etken oluşturuyor' dedi.

ŞEKERDEN TEHLİKE

Şekerin kansere davetiye çıkardığını belirten Güneş 'Kanser hücrelerinin en sevdiği beslenme maddesi şeker. Bu nedenle çaya şeker konulmamalı. Doğu ve güneydoğu bölgesinde kış mevsimi uzun sürüyor. Bu nedenle de sıcak ve demli çayı çok fazla tüketiyorlar" şeklinde konuştu.

YUTMA GÜÇLÜĞÜ VARSA DİKKAT

Güneş 'Yutma güçlüğü, yemek yutarken takılma hissi. En önemli hissidir. Hemen uzman hekime başvurmak gerekir. Bu tür hastalara derhal gastroskopi yapılmalı. Kansere ait bir lezyon varsa, derhal temizlenmeli ve tedaviye başlanmalı. Hastalarımız çay çorba yemekleri üfleyerek ve ılık içmeli. Lütfen sıcak yemek yemeyin. Bardağa konulan çay ve çorba ise en az üç dakika bekletilmeli ve ısısı düşünce de içilmeli' diye görüş verdi.

RİSKLİ BİR AMELİYAT

Opr. Dr. Güneş, kansere ait bir durumda ameliyatların kapalı ya da açık biçimde yapıldığını belirterek, "Operasyon 5-6 saat civarında sürüyor. Burada yemek borusunun tamamı ya da midenin yarısı alınıyor. Bu riskli bir ameliyattır. Türkiye'de de kısıtlı merkezlerde yapılır. Bu operasyon S.B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Hasan Bektaş ve ekibi tarafından Samatya Devlet Hastanesi'nde başarıyla gerçekleştiriliyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 21412 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim