• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Kızlarda on sekiz, erkeklerde yirmi iki

Kızlarda on sekiz, erkeklerde yirmi iki
Gençler artık hangi kiloda olursa olsun sütun gibi bacakların peşinde. Bunun için erkekler de genç kızlar da estetik cerrahların kapısını çalıyor. Prof. Dr. Necmettin Kutlu, "Kızlarda 18, erkeklerde ise 22'den ...

Gençler artık hangi kiloda olursa olsun sütun gibi bacakların peşinde. Bunun için erkekler de genç kızlar da estetik cerrahların kapısını çalıyor. Prof. Dr. Necmettin Kutlu, "Kızlarda 18, erkeklerde ise 22'den önce estik yaptırılmamalı" uyarısında bulundu.

Medicana International Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, bacak estetiğiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Çarpık bacak neden olur? Özellikle Türk toplumunda yaygın olarak görülmesinin nedeni bebeklik döneminde yapılan yanlış kundak mı?
Gerçek çarpık bacak deformitesi, kemik yapıda uygunsuz gelişimden kaynaklanan bir büyüme bozukluğudur. Bacaklar, leğen kemiğinden ayak bileğine kadar dış bükey tarzda açık durur. Buna da 'yay bacak deformitesi' denir. Ya da uyluklar birbirine yakın temasta iken ayak bileğine doğru bacak arası mesafesi giderek artar. Buna da 'bitişik diz deformitesi' denir. Kemiğin gelişim bozukluğu, ortopedi uzmanlığı alanı içindedir. Operasyon sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyon da gerektirebilir.

VİTAMİN ALIN!
Peki tıp dilinde sıkça kullanılan 'Yalancı çarpık bacak deformitesi' nedir?
'Yalancı çarpık bacak deformitesi' kemikle ilgili olmayıp, tamamen yumuşak dokuya aittir. Bunların nedenleri arasında kalıtsal etkenler, gelişim bozuklukları, iltihabi nedenler, beslenme bozuklukları, D vitamini yetmezlikleri, kas ve sinir hastalıkları sayılabilir. Bizdeki olay, yanlış kundaklamadan çok akraba evlilikleri ve vitamin eksikliklerine bağlıdır.

BİR SAAT SÜRÜYOR
Yalancı çarpık bacak ameliyatı zor bir ameliyat mı? Kaç yöntemi var?
Plastik cerrahi girişim olarak liposculpturing, şekil vermek için liposhaving veya implant dediğimiz protezleri kullanıyoruz. Bu yöntemler hasta istemediği sürece genel anestezi gerektirmiyor. Ancak hasta uyanık durumda ameliyathane ortamını görmek ve yaşamak istemiyorsa koldaki serumdan verilen ilaçla rahatlatılabiliyor ve geriye dönük olarak hiçbir şey hatırlamıyor. Silikon protezler, hastanın tercihleri ve deformitenin yerine bağlı olarak kullanılabiliyor. Diz eklemi arkasında deri kıvrımına 3 cm'lik bir kesi ile girişerek, baldır içine yerleştiriliyor. Ameliyat bir saatte yapılabiliyor. İyileşme de çok çabuk oluyor. Hasta hemen aynı gün evine gönderilebiliyor.

Vücut anatomisine göre bacak şekli kaç yaşında oturur? Çarpık bacak ameliyatı olmak için en uygun yaş kaçtır?
Vücut gelişimi, kız çocuklarında daha erken olur. Kızlarda ortalama 18 yaş bir sınır kabul edilebilir. Erkek çocuklarda ise bu süre daha uzundur ve 21-22 yaşına kadar devam edebilir. Psiko-sosyal bir sorun olmadıkça, erken yaşta estetik ameliyat yaptırılmamalıdır.

Bacak ameliyatı yaptırmak isteyen genç kızların fotoğrafını kesip getirdikleri, 'Böyle bacak istiyorum' dedikleri bir ünlü var mı?
Estetik operasyon öncesi, elinde bir ünlünün fotoğrafıyla gelip 'Böyle bir şey istiyorum' diyen hastaya dikkat etmek şarttır. Çünkü gerek kendilerini ve gerekse cerrahlarını üzebilirler. Genellikle gösterdikleri kendilerine ait olmayan veya çoğunlukla uygun düşmeyecek bir yapıdır. Hastanın kendini ve istediklerini ifade etmesi tabii ki saygı gösterdiğimiz en doğal hakkıdır. Ancak oluşturulmasını istediği değişikliği, kendinde göstermesi ve üzerinde konuşulup olabileceklerin tartışılması ve açıklanması en doğrusudur. Aksi takdirde siz hastanıza onun aynısını yapma sözünü vermiş olmaktasınız ki, bu hukuken sakıncalar doğurur ve etik değildir.

AYAK TARAĞI ESTETİĞİ
Ayak tarağı estetiği artık 'stiletto' etkisine maruz kalan birçok kişinin mecburiyeti haline geldi. Estetik operasyonlar arasında en zor kategoride değerlendiriliyor, değil mi? Hasta ne kadar sürede ayağa kalkılabiliyor?
Ayak tarağına yapılan girişimler bizim 'ekstrem cerrahi' dediğimiz gerçekten uç uygulamalardır. Çok ender yapılan girişimlerdir. Örnek vermek gerekirse, ayağı daha ince göstermeyi amaçlayan ayak tarağını daraltma ameliyatı bunlardan biridir. Daha çok transseksüellerce istenen bir durumdur. Burada unutulmaması gereken, ayağın dördüncü parmağının feda edilmesidir ki, bunu herkesin kolay kolay kabulleneceğini zannetmiyoruz. Dolayısıyla 'Ayak parmağı mı yoksa stiletto mu?' diye sorulduğunda herhalde tercih ayak parmağı yönünde olur diye tahmin ediyoruz.

AMELİYAT SONRASI TOPUKLU GİYMEYİN
Ayak ve bacak ameliyatı yaptıranların yapmaması gerekenler nelerdir? Yüksek topuklu ayakkabı giyebilirler mi?
Ayak sağlığına uygun ayakkabı giymek en akıllıca iş olacaktır. Yoksa illa stiletto giyeceğim demek hem ayak sağlığınızı yitirmenize hem de omurganıza, zarar verebilir. Ayrıca ön kısmı künt, yuvarlak gelen çok şık klasik modelleri andıran ayakkabılar da şu anda revaçta. Dürüst bir cerrah hastalarının duymak istediklerini değil, doğruları uygun bir dille söyleyebilendir. Liposuction yaptıranlara basınçlı özel çorapları giymeleri ve bacaklarını kalp seviyesinden yukarıda tutmaları önerilir. Topuklu ayakkabıyı bir ay sonra rahatlıkla giyebilirler.

DİZ BÖLGESİ KADINI CAZİP GÖSTERİR
Bacak ve diz kapağı şeklinden hoşnut olmayanların sayısı bir hayli fazla... Diz kapağı ameliyatı, önerilen bir ameliyat mı? Diz eklemlerinin doğal fonksiyonlarına zarar verir mi?
Diz bölgesi, kadını cazip gösteren ve erkeğin bir hayli etkilendiği bölgelerden biri... Dolayısıyla bu bölgenin estetiği tabii ki önemlidir. Ancak diz eklemi de çok önemli eklemlerden biri olup ona özen göstermek gerektir. Burada esas saptanması gereken dizdeki deformitenin yumuşak doku ve yağ dokusuna bağlı olup olmadığıdır. Eğer doku eksikliği varsa yağ enjeksiyonu ile desteklemek yine çözüm oluşturacaktır. Ancak, sorun kemik veya kaslar ise ortopediste danışmak gerekir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim