• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Klimalardaki bu bakteri hekimin aklına gelmeli

Klimalardaki bu bakteri hekimin aklına gelmeli
Sıcak yaz günlerinde klimaların bilinçsiz kullanılması, kas tutulması, yüz felci, astım ve migren gibi rahatsızlıkların yanı sıra "legionella" bakterisiyle zatürre hastalığına neden olabiliyor.

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, klimanın yaz sıcağında serinleten bir araç olmasının yanında hastalık saçan bir alete dönüşmemesi için bilinçli kullanılması gerektiğini söyledi.

Legionella bakterisinin doğada, su kaynakları içerisinde ve nemli ortamlarda bulunduğunu belirten Coşkun, doğadan binaların su sistemleri içerisine yerleşen mikrobun, uygun ortamda hızla çoğaldığını ve su zerrecikleriyle insanların akciğerlerine yerleşerek zatürreye neden olduğunu ifade etti.

Coşkun, bu mikroorganizmaların klimadaki suyun içerisinde de yaşadığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu mikroorganizma sağlıklı bireylerde hastalık yapabilecek kapasitede değil. Ama bağışıklık sisteminde zayıf olan insanlarda ya da çok uzun süre klimaya maruz kalan insanlarda hastalık yapabilecek düzeydedir. Havalandırma sistemi düzgün olmayan ya da yeterince temizlenmemiş, uygun bakımları yapılmamış klimalarda bu mikroorganizmalar yayılıyor ve havada damlacıklar halinde asılı kalıyor. İnsanlar solunum yoluyla bu mikroorganizmayı alıyor."

- Legionella zatürresi ölümcül seyredebiliyor

Coşkun, legionella zatürresinin belirtilerinin yorgunluk, kırgınlık, halsizlik ve ateşle başladığını ve daha sonra solunum yolu enfeksiyonu bulguları, öksürük, nefes darlığı gibi semptomların geliştiğini belirtti.

Hastalığın erken teşhisinin önemli olduğunu vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:

"Hasta, doktora geldiği zaman hekimin tanı koyabilmek için aklına bu hastalığın gelmesi çok önemli. Eğer aklına gelmezse hastanın şikayetleri, bizim fizik muayene bulgularımız ve akciğer grafisiyle hastalığın net tanısını koymak zor. Ayrıca 39-40 derecenin üstünde ateş olmasına rağmen kalp hızında beklenen artış olmaması, bilinç düzeyinde değişiklikler, solunum sistemi dışındaki sistemlere ait belirtiler ve sıklıkla kullanılan antibiyotiklere rağmen tedaviye cevap alınamayan zatürre durumlarında legionella zatürresi düşünülmelidir" diye konuştu.

Coşkun, legionella zatürresinin zamanında tanı konulmaması ve tedavi edilmemesi durumunda yüzde 10-15 oranında ölümcül seyrettiğini, bu sebeple tedavisinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Legionella zatürresinin diğer türlerden farklı olarak yaygın kullanılan antibiyotiklere cevap vermediğini belirten Coşkun, hastalığın spesifik antibiyotiklerle 14-21 günde doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3180 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim