• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5885
  • Euro 34.6996
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

KOAH'lı her üç hastadan biri yüksek alevlenme riski taşıyor

KOAH'lı her üç hastadan biri yüksek alevlenme riski taşıyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Günen, "Dünya KOAH Günü" kapsamında Türkiye'de gerçekleştiren çalışmaya göre, her üç hastadan birinin yüksek alevlenme riski taşıdığını söyledi.

Türkiye'de yapılan çalışmanın sonuçlarını açıklayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Günen: "522 hasta içindeki her dört kişiden biri, en az bir gecesini KOAH alevlenmesi nedeniyle hastanede geçirmiş. Hastaneye yatan KOAH hastalarına bakıldığında yılın 12 gününü hastanede geçirdiklerini görüyoruz"

Prof. Dr. Hakan Günen, 17 Kasım'da kutlanan "Dünya KOAH Günü" kapsamında bir otelde düzenlenen basın toplantısında, akciğer hastalığı olan KOAH'ın dünyada en yaygın görülen üçüncü ölüm nedeni olarak dikkati çektiğini belirtti.

Dünyada her 10 yetişkinden birinin KOAH tanısı aldığını, dünya genelinde en yaygın üçüncü ölüm nedenin de bu hastalık olduğunu vurgulayan Günen, şu bilgileri paylaştı:

"Ülkemizde ise 3-5 milyona yakın KOAH olmasına rağmen sadece 300-500 bini hasta olduğunu bilmektedir. Bu veriler, hastalıkla ilgili bilinçlenmenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğuna işaret ediyor. KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Buna rağmen yaygınlığının bu kadar fazla olmasının sebebi hem toplumumuzun hastalıkla ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması hem de belirtilerin ihmal edilerek hekime başvuruda geç kalınmasıdır. Oysa bu hastalık erken evrede tespit edilir ve en önemli nedeni sayılan sigara kullanımı bırakılırsa hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. Bu nedenle belirli süre azalmayan öksürük, nefes darlığı ve sabahları balgam çıkarma gibi temel belirtiler ihmal edilmemeli, mutlaka hekime başvurulmalı."

- Çalışmanın sonuçları

Türkiye genelinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmadan bahseden Günen, şunları kaydetti:

"Çalışmaya birçok araştırmacı bilim adamı katıldı. Ülkemizde yakın zamanda yapılan araştırmanın en önemli sonucu, her üç hastadan birinin yüksek alevlenme riski taşımasıdır. Alevlenmeler oldukça sık ve şiddetli olmasına rağmen, dört KOAH hastasından üçü alevlenme geçirdiğinin farkında değildir. Araştırmanın bir diğer sonucuna göre, ülkemizdeki KOAH hastalarının yaklaşık yüzde 80'i gündelik yaşamında semptomlarla mücadele ediyor ve bu çalışmada hastaneye yatışı olan KOAH hastaları en az 12 geceyi hastanede geçirmek zorunda kalıyor."

Prof. Dr. Günen, çalışmanın Türkiye'deki KOAH'lıların, hasta ve hastalık özellikleri, tedavi yaklaşımları ve sağlık hizmeti kaynak kullanımı hakkında güncel bilgilere ulaşmak amacıyla tasarlandığın anlattı.

Türkiye'de 14 merkezin katıldığı çalışmanın İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Samsun, Rize, Erzurum, Çanakkale, Antalya ve Gaziantep'teki toplam 522 hasta üzerinde yapıldığını aktaran Günen, tedavilerinin sürmesi, ilaç kullanmalarına rağmen bu 522 hastanın yüksek alevlenme riskiyle karşı karşıya kaldığını gördüklerini anlattı.

Günen, "522 hasta içindeki her 4 kişiden biri, en az bir gecesini KOAH alevlenmesi nedeniyle hastanede geçirmiş. Hastaneye yatan KOAH hastalarına bakıldığında yılın 12 gününü hastanede geçirdiklerini görüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Günen, hasta için doğru zamanda doğru tedaviye karar vermek gerektiğine işaret etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1149 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim