• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kodlama Değerlendirme Sistemi (KODESİS) uygulaması geliştirildi

Kodlama Değerlendirme Sistemi (KODESİS) uygulaması geliştirildi
Sağlık Bakanlığı Teşhis İlişkili Gruplar (TİG) Daire Başkanlığı tarafından Klinik kodlama kalitesinin değerlendirilmesine yönelik olarak “Kodlama Değerlendirme Sistemi”(KODESİS) uygulaması geliştirildi.

Kodlama Değerlendirme Sistemi
(KoDeSisTR) Uygulaması

TİG ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Daire Başkanlığınca yürütülen klinik kodlama kalitesinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar revize edilerek yeniden dizayn edilmiştir.

KoDeSisTR uygulaması Daire Başkanlığımız web adresinde (www.tig.saglik.gov.tr) yayımlanan TİG Bilgilendirme Rehberinde yer alan Klinik Kodlama Hata Kategorileri (12 Ana Hata Kategori- 152 Alt Hata Kategori) esas alınarak geliştirilmiştir.

Bu sistem iki düzeyden oluşmaktadır.

1.Düzey:

Klinik Kodlama Hata Kategorilerinde yer alan belli sayıda hata türü TİG Programında tanımlanmıştır. Böylelikle Klinik Kodlayıcıların gönderdiği Klinik Kodlama verileri Gruplama öncesi Ön Değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Ön Değerlendirme; Klinik Kodlayıcı için uyarıcı bir mekanizma olmakla birlikte standartlar çerçevesinde hatalı kodlamaya izin vermemekte, Kodlayıcıya uyarı göndermek suretiyle düzeltme yapmasını sağlamakta ve düzeltme sonrası sisteme kayıt işlemi gerçekleştirilerek TİG Grubu belirlenmektedir.

2. Düzey:

İleri Klinik Kodlama Eğitimlerine katılarak başarılı olmuş Klinik Kodlayıcılar arasından Daire Başkanlığımızdaki komisyon tarafından uygun bulunanlardan oluşturulan Değerlendirici Ekiplerinin, Bakanlık yetkilileriyle TİG Panel üzerinden yürüttüğü değerlendirme çalışmalarıdır.

Bu düzeyde aşağıdaki menüler yer almaktadır.

- Genel Kurallar

- Etik Kurallar

- Analiz-1

- Analiz-2

- Analiz-Bakanlık

- Yerinde Kodlama

Bu menüler üzerinden değerlendirme süreci yönetilmekte olup, mevcut aya ait dönem kapanmadan TİG Sisteminde yer alan canlı veriler üzerinden-Online belirli sayıda dosyanın analizi yapılmaktadır. Analiz sonuçları Klinik Kodlayıcılara e-posta/SMS yoluyla ve TİG Panel üzerinden gönderilmek suretiyle hataların düzeltilmesine olanak sağlayan bir şekilde tasarlanmıştır.

Ayrıca KoDeSisTR Klinik Kodlayıcı ve Değerlendirici gizliliğine özen gösterilerek anonim bir şekilde çalışmakta olup hiçbir analiz sonucu ile Değerlendirici ve Klinik Kodlayıcıya ilişkin bilgiler 3. şahıslar tarafından bilinmemektedir.

KoDeSisTRuygulaması 17 Haziran 2015 tarihi itibariyle başlayacak olup hastaneler/klinik kodlayıcılar süreli ve dönüşümlü olarak sistemde değerlendirilecek olup sistemin detayları ilgili kullanıcı ve klinik kodlayıcılar ile bilahare paylaşılacaktır.

Klinik Kodlayıcıların hem eğitimine hem kodlama kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak olan bu sistemin geliştirilmesinde emeği geçen ve geçecek olan Daire Başkanlığımız çalışanlarına, Klinik Kodlayıcılara, Değerlendiricilere ve tüm paydaşlarımıza teşekkür eder hayırlı olmasını dileriz.

Önemle duyurulur.

Yazının aslı için tıklayınız 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim