• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kök hücre bağışına dikkati çekmek için pedal çeviren baba, ilik nakli olan çocuklarla buluştu

Kök hücre bağışına dikkati çekmek için pedal çeviren baba, ilik nakli olan çocuklarla buluştu
Adana'da 6 yaşındaki oğlunu beyin tümörü nedeniyle kaybeden Kemal Yücel, kök hücre bağışına dikkati çekmek için çıktığı bisiklet turu kapsamında İstanbul'da ilik nakli olmuş çocuklarla bir araya geldi.

Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel: "10 Ağustos'ta Adana'dan yola çıktım. Amacım nakil bekleyen hastalara umut ışığı olabilmek. Ben 9 yıl önce henüz 6 yaşındaki evladımı kaybettim. İsterdim ki oğluma masallar anlatayım elini tutup, saçlarını okşarken"

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesinde, 500'üncü çocuğun kemik iliği nakli olması dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

İlik nakli olarak sağlığına kavuşan çocuklar ile ailelerin de katıldığı etkinlikte, Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel ve arkadaşları da kök hücre bağışına dikkati çekmek için bisikletleriyle gelerek çocuklara destek verdi.

Etkinlikte konuşan hastanenin Çocuk Kemik İliği Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Barış Malbora, hastanede çocukluk çağı hastalıklarında 500'üncü nakili de yaptıklarını söyledi.

Kemik iliği naklinin birçok hastalık için tek tedavi yöntemi olduğunu kaydeden Malbora, ilik naklinin yüksek riskli ve nüks eden lösemi hastaları başta olmak üzere Akdeniz anemisinde çok fazla göründüğünü anlattı.

Malbora, bu hastalıklar için kemik iliği naklinin tek çare olduğunu dile getirerek, "Aslında birçoğumuzun farkında olmadığı doğumsal metabolizma hastalıkları, doğumsal bağışıklık sistem hastalıkları gibi birçok hastalıkta da kemik iliği naklinin yerinin çok ciddi boyutta olduğunu bilmekteyiz." dedi.

Malbora, bu nedenle kök hücre vericisi olmanın önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Lütfen kök hücre bağışçısı olalım. TÜRKKÖK gibi Kızılay çatısı altında güzide bir kurumumuz var. Kemik iliği bankası sadece ülkemiz için değil, şu anda tüm dünya ülkeleri, insanlarına kök hücre kaynağı oluşturmaktadır. Çok yakın zamanda Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca'nın da açıkladığı gibi 861'inci kök hücre bağışçı adayımızı bankamıza arşivledik. Bu dünyada 8'inci sırada olduğumuzu göstermekte. Aslında ülke olarak duyarlı insanlar olduğumuzu söyleyebilirim."

Bağışçı adayı olduktan sonra eşleşme noktasında vazgeçme oranının da yüksek olduğunu belirten Malbora, bunu da farkındalık yaratarak çözeceklerine inandıklarını dile getirdi.

- "3 tüp kan örneği vermekle ilk adımı atalım"

Kemal Yüce ise kök hücre bağışı konusunda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla bisikletiyle yollarda olduğunu belirterek, "10 Ağustos'ta Adana'dan yola çıktım. Amacım nakil bekleyen hastalara umut ışığı olabilmek. Ben 9 yıl önce henüz 6 yaşındaki evladımı kaybettim. İsterdim ki oğluma masallar anlatayım elini tutup, saçlarını okşarken. Ama maalesef Utku'yu kaybettik. Utku'nun organlarını bağışladım. O, 5 çocuğa hayat verdi." diye konuştu.

İnsanların kök hücre bağışının çok zor olduğunu zannettiğini aktaran Yüce, "Oysa çok kolay. Üçlü kan örneği vermekle atacakları ilk adımda süper kahraman olma yolunda ilerleyecekler." ifadelerini kullandı.

Yüce, hastanede yapılan 500'üncü kemik iliği naklinin sadece bir rakam olmadığını, yaşamı ifade ettiğini dile getirerek, "500 çocuk, 500 anne ve 500 babanın bir hayat hikayesi var, hayalleri, umutları, beklentileri var. Yani 500 çocuk şimdi hayata tutundu. 500 anne ve baba evlatlarının ellerini tutup saçlarını okşayacaklar. Benim gibi mezar taşını, mezarının toprağını okşamayacak. Sizler de bir çocuğun hayatını kurtarabilirsiniz. Gelin Kızılay kan alma noktasına giderek 3 tüp kan örneği vermekle ilk adımı atalım." dedi.

Etkinlikte Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği üyeleri çocuklara oyuncak dağıttı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2281 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim