• BIST 9645.02
  • Altın 2419.03
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.8107
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Kök Hücre Nedir?

Kök Hücre Nedir?
İnsan tek bir yumurta hücresinin bir sperm ile döllenmesi sonucu oluşan embriyodan; yani tek bir hücrenin bölünerek çoğalması ile oluşur.

 

Embriyo aslında bir insanı tamamen oluşturabilecek tek bir kök hücredir. Embriyo ilk günden beşinci güne kadar ortalama olarak 150 embriyonik kök hücreye bölünür ve her bir tanesi o insanı baştan oluşturabilecek kapasitededir.

İnsan doğduktan sonra ise kemik iliği ve yağ dokusunun içerisinde mezenkimal adı verilen ve en az 100 farklı doku ve hücreye dönüşen kök hücreler bulunur. Kısacası bir insanın oluşması ve yaşaması için her aşamada kök hücre bulunması gerekir.

Vücudumuzda sağlığımız için önemli olan yüzlerce farklı tip hücre bulunmaktadır. Bu hücreler vücudumuzun gündelik işlevini sürdürmesinden sorumludurlar. Örneğin, kalbimizin atışı, beynimizin çalışması, böbreklerimizin kanımızı temizlemesi, derimizin yenilenmesi ve benzeri işlevleri sağlarlar.

Kök hücrelerin benzersiz görevi ise tüm bu farklı tip hücreleri zarar gördükleri durumlarda tekrar oluşturmaktır. Kök hücreler yeni hücrelerimizi tedarik ederler. Bölündüklerinde kendilerinden veya diğer hücre tiplerinden üretebilirler.

Kök Hücre Tedavisinin Amacı

Günümüzde önemi iyice anlaşılan Önleyici/Yenileyici Tıp anlayışı yaklaşımının en iyi örneklerinden biri kök hücre tedavisi. Temeli, vücuttaki hasarlı ya da eksilen hücreleri yenileyerek, doku ve organları onarmak veya korumak için kök hücrelerden faydalanma prensibine dayanıyor.

Kök Hücreler Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılıyor?

Günümüz dünyasında yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kök hücre tedavisi, akciğer hastalıklarından, kalp ve karaciğer hastalıklarına, otizm ve Alzheimer’dan beyin hasarına, cilt hastalıklarından cilt gençleştirmeye, kısırlıktan iktidarsızlığa, kas ve kemik hastalıklarından, birçok immün sistem hastalığına kadar çare olabiliyor.

Corona Virüs Tedavisinde Kök Hücre Uygulaması

Kök hücrelerin, yeni damar oluşumlarını destekleme, doku sertleşmesini önleme, oksidanlara karşı savunma, iltihabi reaksiyonu önleme, hücre kaybını engelleme, hasarlı hücre ve dokuları onarabilme, bağışıklık sistemini düzenleyip kuvvetlendirme gibi belli özellikleri sayesinde, Covid 19 ile enfekte olan hastalar hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşabiliyorlar. Üstelik uzmanların belirttiğine göre, kök hücrelerin onarıcı/yenileyici özelliği sayesinde hastalık sırasında en çok da akciğerde oluşan lezyonlardan iz kalmıyor.

Bu haber toplam 3906 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim