Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan genelge ile ailesinde kolesterol hastalığı bulunmayan raporlu hastalar ilaçlarına katılım payı ödemek zorunda kalacak.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'nın 9 Temmuzda yayımlanan ve 16 Temmuzdan itibaren geçerli olan genelge ile Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yeni düzenlemeler yaptığını hatırlatarak, ''SUT'ta yapılan değişiklikle kolesterol tedavisi gören hastaların mağdur olduğunu'' öne sürdü.
Daha önceki düzenlemeye göre, raporu olan hastalardan katılım payı alınmadığını vurgulayan Saydan, ''Yeni düzenlemeyle raporunda yer alan teşhis 'ailevi hiperkolesterolemi (kolesterol yüksekliği)' olmayan hastalar kolesterol ilaçlarını alırken katılım payı ödeyecekler'' dedi.
Saydan, SUT'taki düzenlemeden hastaların haberdar olmaması nedeniyle hasta yada hasta yakınları ile eczacıların karşı karşıya geldiğini ifade ederek, ''SGK tarafından oldu bittiye getirilen, raporlu hastaların ve raporları çıkaran doktorların dahi bilgisi olmadan yapılan değişikliklerden vazgeçilmeli, tarafların görüşü alınmadan ve geçiş süreci tanınmadan hayata geçirilen düzenlemeler dönemine artık bir son verilmelidir'' diye konuştu.
-ÇALIŞANLARDAN YÜZDE 20 KATILIM PAYI-
16 Temmuzda başlayan uygulama hakkında kapsamlı bilgi veren Saydan, şunları kaydetti:
''Yeni düzenlemeye göre, kolesterol raporu bulunan hastalarımızın raporlarındaki teşhisin 'primer ve ailevi hiperkolesterolemi' olması gerektiği belirtilmektedir. Yani ailesinde kolesterol hastalığı bulunmayanlar ve rapor teşhisi 'hiperkolesterolemi, hiperlipidemi (kanda dolaşan yağ-lipit miktarı artışının bilimsel olarak tanımlanması) olarak belirtilen hastalarımız, raporları olmasına rağmen çalışıyorlarsa yüzde 20, emekli ise yüzde 10 ilaç katılım payı ödemek zorundalar.
Raporları çıkaran hekimlerin ve hastanelerin bu yeni uygulamadan haberleri bulunmamaktadır. SGK yetkililerinin hayata geçirdiği bu yeni düzenleme ile eczanelerimize gelen kolesterol hastalarımıza:
'Senin kolesterolün genetik bir yapıdan kaynaklanan ailesel bir kolesterol mü, yoksa diyet ve spor yapılmadığı için oluşan bir kolesterol mü?' diye sorularak 'Bilmiyorum' cevabı alındığında 'Bu raporu çıkaran hastaneye, doktora gidip sormanız gerekiyor. Eğer ailevi kolesterolünüz varsa size yeni teşhisli rapor çıkarılması gerekiyor. Eğer yoksa kolesterol ilaçlarını katılım payı ödeyerek kullanmak zorundasınız' demek durumunda olduğumuzu öğrendik. SGK'nın bu uygulaması yüzünden mağdur olan hastalarla biz eczacılar karşı karşıya getirilmekteyiz.''
Saydan, SGK'nın kolesterol hastalarının tedavisine ilişkin bugüne kadar çeşitli düzenlemeler yaptığını anımsatarak, şöyle devam etti:
''Bu konudaki sorun yıllardır devam etmektedir. Şöyle ki; LDL değerine limit konuldu. Yetmedi, LDL değerini gösteren laboratuvar belgesi istendi. Yetmedi. Şimdi de 'ailevi kolesterol' şartı istendi. Sağlıkta yapılan tasarruf amaçlı yanlış uygulamalar bumerang gibidir; geri dönüşü çok sert ve yıkıcı olur. Bu yüzden Sağlık Bakanlığımızı ivedilikle göreve çağırıyor; uygulamanın durdurulmasını istiyoruz.
Raporlu hastaların ve raporları çıkaran doktorların dahi bilgisi olmadan yapılan değişikliklerden vazgeçilmeli, tarafların görüşü alınmadan ve geçiş süreci tanınmadan hayata geçirilen düzenlemeler dönemine artık bir son verilmelidir.''