• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Koli Teslimleri Hakkında İstanbul Eczacı Odasına Gönderilen Cevabi Yazı

Koli Teslimleri Hakkında İstanbul Eczacı Odasına Gönderilen Cevabi Yazı
Koli Teslimleri Hakkında İstanbul SGK'nın İstanbul Eczacı Odasına gönderilen cevabi yazısı.

Koli Teslimleri Hakkında İstanbul SGK'nın İstanbul Eczacı Odasına gönderilen cevabi yazısı.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
SSK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü Üsküdar İlaç ve Eczacılık Hizmet Birimi (Devredilen)
 

Sayı : B.13.2.SSK.5.04.00.00/ECZANE Konu: Koli teslimatları.

T.E.B. 1. BÖLGE İSTANBUL ECZACI ODASI’NA
Yeniyol Cad. Gökfiliz İş Merkezi No: 11 K.2 D.8PK.80310
Mecidiyeköy-İSTANBUL

 
 
İLGİ: 05.02.2008 tarih ve 681 sayılı yazınız.
Müdürlüğümüz, eczacıların koli teslimatı ile ilgili olarak hizmet verenler ve hizmet alanlar açısından en az sorunla yürütülmesi hususunda sürekli iyileştirmeler yapma çabasındadır.
Bu amaçla her koli teslim dönemi incelenmekte, bir sonraki dönemin daha az sorunla gerçekleşmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Nitekim Ocak ayı içerisinde 10 iş gününde koli teslimatı aşağıdaki dağılımla yapılmıştır.
 
2 Ocak Çarşamba
193
3 Ocak Perşembe
493
4 Ocak Cuma
502
7 Ocak Pazartesi
413
8 Ocak Salı
422
9 Ocak Çarşamba
444
10 Ocak Perşembe
483
11 Ocak Cuma
616
14 Ocak Pazartesi
1247
15 Ocak Sah
300
1247 eczacı 14.01.2008 pazartesi günü koli teslimatı için başvurmuş gerek hizmet veren personel gerekse teslimat için gelen kişiler soğuk kış gününde sıkıntılar yaşamıştır. Müdürlük olarak buna kayıtsız kalmamız düşünülemez.
Bilindiği gibi uzamış kuyruklu, uzun beklemeli bir teslimat yöntemi yerine kısa sürede ve beklemeksizin teslimatın gerçekleşmesi için uzun süredir çalışmaktayız. Otomasyon programları geliştirilmiş, azami personel görevlendirilmiş, belli günde yığılmanın engellenmesi için de sözleşme numarasına göre düzenleme yapılmıştır.
Odanız baştan beri bu tür düzenlemelere pozitif yaklaşmamıştır. İstediği zaman teslimat yapamayan eczacının tepkisi gerekçe göstererek; kısıtlamasız, serbest teslimat günlerini sağlamaya çalışmıştır. Müdürlük olarak bu tavırlara düzenli teslimatı engelleyeceği için olumsuz yaklaşsak da, odanızın talepleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır. Nitekim birçok kez olduğu gibi serbest günlerde aşırı başvurudan dolayı izdiham ve sıkıntılar yaşanmıştır.
Ayrıca bu kısıtlamasız günler kimi zaman ayın başında kimi zamanda ayın sonunda yığılmaların ve şikâyetlerin oluşmasına yol açmıştır. Kalabalık olan günlerde gelen eczacı, yaşadığı sıkıntıyı kamuoyuna ve personele çeşitli platformlarda duyurmaktadır.
Sonuç olarak son aydaki tablodan da görüleceği gibi kısıtlamasız kuralsız serbest gün yaklaşımı düzenli, beklemesiz, kargaşasız, şikâyetsiz, randevulu bir teslimat düzeninin oluşmasına imkân bırakmamıştır.
14.01.2008 pazartesi yaşanan sıkıntılar her platformda duyurulurken, Odanızın bununla ilgili herhangi bir başvurusu yoktur.
Teslimatın düzen içerisinde yapılabilmesi için sözleşme numaralarına göre düzenlemenin doğru olduğu ve teşvik edilmesi gerektiği inancındayız. Sözleşme numaralarına göre teslimatın zorunlu olmadığı kısıtlamasız günler için sınırlama ile düzenleme yapılması düşünülmüş, ortalama 5000 teslimatın 10 gün içerisinde gerçekleştirilmesi nedeniyle sorunsuz, şikâyetsiz, kargaşasız teslimat için uygun rakamın 500 olduğunu tespit edilmiştir.
İl Müdürlüğümüz koli teslimatıyla ilgili işlemleri tebliğde ve sözleşmede tanımlanmış temel esaslar doğrultusunda en uygun şekliyle yapma sorumluluk ve yetkisindedir. Odanızın "Yasal dayanağı olmayan bu uygulama" ifadesi ile hangi yasayı kastettiğini anlamakta güçlük çekiyoruz.
Kurumumuz; Odanızın ve eczacılarımızın tüm talepleriyle yetkilileri ve görevlileri aracılığıyla ilgilenmektedir. Nitekim bu düzenlemeyle ilgili 04.02.2008 tarihinde Genel Sekreteriniz izindeki yöneticiler ve İl Müdürü dâhil herkesle görüşmüştür.05.02.2008 tarihinde yetkili Eczacımız İlknur Öğer Atay ve Göztepe arşiv birimi sorumlusu Ecz. Sevil Aykaç Mermer ile gerekli görüşmeleri Odanız temsilcilerinin yaptığı da bilinmektedir.
Her gün her istediğiniz saat ve istediğiniz düzeyde yetkili ile görüşebilme arzunuzu anlayışla karşılasak ta; bunun gerçekleşmediği ya da talebiniz doğrultusunda karşılık bulamadığınız durumlarda "Muhatap dahi bulunamamıştır" şeklinde ifade edilmesinin de iyi niyetle izahı zor bir durum olduğu kanaatindeyiz.
Düzenlemelerin "keyfi" olarak ifade edilmesi ve kararlı tutumumuzun da "dayatmacılık" ile tarifinin en hafif ifadeyle maksadı aştığını ve bir meslek örgütüne yakışmadığını düşünüyoruz.
Gerekçelerini defalarca konuştuğumuz ve Odanız yetkililerinin de fikre katıldıklarının ifade ettikleri bir düzenlemenin sırf zevk olsun diye yapılıyor anlamına gelen "keyfiyetle" tanımlanıyor olması hiçbir şekilde kabul edilemez.
Müdürlüğümüz kurulan uygar teslimat düzenin muhafazası amacıyla zorunlu olan tüm durumlarda gerekli anlayış ve toleransı bu güne kadar göstermiştir. Ancak Ocak ayında yaşananların tekrarlamaması için, planlanan teslimat hususunda kararlılık göstermesi gerektirdiğinin de bilincindedir. Her talep edenin "istisna", "tolerans" talebinin kabulü, kuralı olmayan herkesin şikâyetçi olduğu teslimat günlerine geri götürür.
Odanızın neye son verilmesini arzu ettiğini de açıkça anlayabilmiş değiliz. Çünkü keyfi ve dayatmacı, yasal dayanağı olmayan düzenleme dediğiniz şey; tümüyle müdürlüğümüzün herkese rağmen ortaya koyduğu özverili çalışmanın eseridir. Uygulamanın bu tarihe kadar süren durumu da aynı yasallık, keyfilik ve dayatmacılık sorgusuna tabi midir? Bunlara da derhal son verilmeli midir?
Koli teslim sürecinin daha da iyileştirilmesi tek taraflı başaracağımız bir işlem değildir. Buna tüm meslek örgütlerimizin ve eczacılarımızın destek vermeleri şarttır.
Bölgemizdeki Edirne, Kırklareli, Tekirdağ eczacı odaları bu işi tamamen kendileri yürütmektedirler. Müdürlük olarak onlara sadece destek vermekteyiz. Odanızdan bu düzeyde bir beklentimiz yoktur. Ancak eleştirmek, şikâyet etmek, istisnalar ve toleranslar istemek dışında alternatifler üretmek ve farklı modeller ortaya koymak odanızın büyüklüğüne daha çok yakışır.
Görüşünüzü hiçbir süzgeçten geçmeksizin, nezaketi önemsemeyen, en ağır ifadelerle kaleme alıp bunu da internet siteniz aracılığıyla tek yanlı olarak tüm kamuoyuna duyurmayı tercih etmeniz bugüne kadar sürdürülen olumlu diyalog yerine "Başka amaçlar mı taşıyorlar?" düşüncesine bizleri sevk etmektedir. Tek yanlı bilgilendirmenin oluşturduğu haksızlığı gidermesi amacıyla açıklamamızın da sitenizde yayınlanacağını ümit ediyoruz.
Bilginizi ve gereğini rica ederim.
 
 
Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN
İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürü

Bu haber toplam 1974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim