• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Kolon Kanseri Yüzde 95 Önlemek Mümkün

Kolon Kanseri Yüzde 95 Önlemek Mümkün
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, kolon kanseri erken evrede teşhis edildiğinde yüzde 95'e yakın tedavisinin mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, kolon kanseri erken evrede teşhis edildiğinde yüzde 95'e yakın tedavisinin mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.

Kolon Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle Hayat Hastanesi'nde düzenlenen seminere vatandaşlar geniş katılım gösterdi. Etkinlik öncesi açılış konuşmasını yapan Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Özkul "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Erken tanı ve tedavinin önemini anlatmak amacıyla bu etkinlikte biraraya geldik. Kalın bağırsak kanserinin görülme oranları her geçen yıl daha da artmaktadır. Bu tip bir artış yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri son yıllarda toplumda değişen beslenme alışkanlıklarıdır. Kolonoskopi ile taramanın yanı sıra birtakım tedbirlerin alınması da kolon kanseri gelişiminin önlenmesinde etkilidir." dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin konuşmacı olduğu ve Sunucu Ebru Akel'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide konuşan Yetgin, "Kolon kanseriyle ilgili toplumda, görülme sıklığı konusunda ciddi bir artış var. Kanserin görülme yaşının aşağılara doğru inmesinde de büyük bir artış var. Bu yüzden bütün bir ay boyunca toplumun kolon kanserine olan duyarlılığını bilincini arttırmaya çalışacağız. Bu kanser hem önlenebilir, hem de tedavi edilebilir bir kanserdir. Bu açıdan eğer çaba sarf edersek, önleyebiliriz. Yeni hastalar olmasını engelleyebiliriz. Oluşan teşhisini koyduğumuz hastaları da erken evrede tedavi altına almış oluruz. Kolon kanseri erken evrede teşhis edildiğinde yüzde 95'in üzerinde tedavi edilmesi mümkündür. Çoğu zaman erken evredeki hastalarda, bağırsağın kesilip dikilmesine gerek kalmadan kolonoskopi sırasında bile, müdahale edilip tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

Bağırsak sağlığı konusunda da herkesin dikkatini çekmek istediğini ifade eden Yetgin, "Sağlıklı bir birey ancak sağlıklı bağırsakla mümkündür. Bağırsakların sağlığı konusunda beslenme başta olmak üzere, spor, aktivite, su tüketimi çok önemlidir" diye konuştu.

Toplumdaki yanlış bilinen bir gerçeği daha düzeltmek istediğini belirten Yetgin, "Hemoroid hastalığı kolon kanserine yol açmaz. Kanama yaptığı, ağrı yaptığı ve dışkılamada güçlük yaptığı için kanserle karışabilir. Bu sebeple, hemoroidi olan hastaların hızla bunun çözümünü sağlaması ve böyle bir sorunla karşı karşıya kalmamalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim