• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

"Kolorektal kanseri bilgilendirme ve farkındalık toplantısı"

"Kolorektal kanseri bilgilendirme ve farkındalık toplantısı"
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından kanserde erken teşhis için Uludağ'da gerçekleştirilen toplantının ardından, kayak öğretmenleri konuya dikkat çekmek için meşaleli kayak yaptı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından, 1-31 Mart Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında, kolorektal (bağırsak) kanseri bilgilendirme ve farkındalık toplantısı, Uludağ'da gerçekleştirildi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü ev sahipliğinde Uludağ 2'nci yerleşim bölgesinde bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet İbiş, dünya genelinde 2012 yılında 1 milyon 400 bin kolorektal vakası bildirildiğini ve 550 binden fazla hastanın bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi. İbiş, bu sayının 2035 yılında 2 milyon 400 bin'e yaklaşacağının beklendiğini ifade etti.

Coğrafi farklılık, ırk, sosyo-ekonomik düzey ve anatomi gibi etkenlerin kolorektal kanserinin oluşmasında etkili olduğunu belirten İbiş, kansere yakalanmadaki en önemli faktörün yaş olduğunu, hastalığın gençlerden ziyade yaşlılarda daha sık görüldünü dile getirdi.

- Kansere dikkat çekmek için meşalelerle kaydılar

Toplantının ardından, kolorektal kanserine dikkat çekmek için Kayak ve Snowboard Derneği Öğretmenleri, ellerindeki meşalelerle kayak yaptı. 

Yaklaşık 50 kayak öğretmeninin meşaleli kayağı, Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında, 1'inci Oteller Bölgesinde gerçekleştirildi. 

Burada konuşan Türkiye Halk Sağlık Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, kolon kanserinin kısmen önlenebilen bir kanser türü olduğunu söyledi.

Sağlıklı yaşam tarzını kazanarak, beslenmeye dikkat ederek ve düzenli fiziksel aktivitede bulunarak bu kanserin önüne geçilebileceğini dile getiren Gültekin, "Bir diğer önemli olan konu ise erken teşhisle tedavi etmenin daha elverişli olmasıdır. 50 yaşından sonra her vatandaşımız erkek ve kadınların aile hekimlerine başvurarak gaita da gizli kan testi dediğimiz testi alarak ücretsiz olarak yapabilir. Bunu her vatandaşımızın düzenli olarak 2 yılda bir yaptırmasını öneriyoruz" diye konuştu.

Bursa İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan da son yıllarda Sağlık Bakanlığının kanseri önlemek için çok ciddi adımlar attığını belirterek, "Bursa gerek koruyucu hekimlikte gerekse sağlık hizmetlerinde tedavi edici boyutu itibarıyla önemli başarılara imza atmış bir ildir. İnanıyorum ki kolorektal kanseri önlemede de farkındalığı oluşturmada da başarılı olacağız. Bu organizasyonu gerçekleştiren tüm çalışanlara teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

Etkinlik sonrasında vatandaşlara salep ikram edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1984 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim