• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Koltukaltı deodorantlarına dikkat!

Koltukaltı deodorantlarına dikkat!
Almanya’ da Stiftung Warentest isimli tarafsız tüketici örgütü tarafından yapılan araştırmada, kadınlar tarafından kullanılan koltukaltı deodorantlarının çoğunda belirlenen sınırların altında “alüminyum” bulunduğu tespit edildi.

Kısa adı BfR olan Bundesinstitut für Risikobewertung (Alman Risk Değerlendirme Enstitüsü), ter önleyici deodorantlarda en fazla yüzde 20 oranında Alüminyum bulunmasına müsaade ediyor ama diğer taraftan da alüminyum alınmasının olabildiğince düşük tutulmasının daha doğru olduğunu vurguluyor.

Birçok üretici spreylerini "antiperspirant" (ter önleyici) olarak isimlendiriyor ve bu ifade bu ürünlerde "alüminyum-klorhidrat" bulunduğu manasına geliyor ama bunun için yapılmış kanuni bir düzenleme de bulunmuyor.

Bundan dolayı da bazı üreticiler ürünlerine alüminyum ihtiva etmelerine rağmen "deodorant" adını veriyor.

Araştırma için değerlendirilen 24 deodorantın 24' ünün kötü ter kokusunu önleme bakımından iyi, 4' ünün tatminkar, 6' sının yeterli olduğu, 2' sinin ise işe yaramadığı görüldü.

Test edilen ürünlerin tümü de kötü ter kokusunu önlemeyi, 13 tanesi de terlemeyi azaltmayı vadediyor.

Alüminyumun sağlığa zararları

Kesin olarak ispatlanmamış olmakla beraber, deodorantlarda bulunan alüminyumun "meme kanserine" yol açabileceğini gösteren bazı araştırmalar var.

Alüminyum, bazı hastalarda beyindeki plaklarda bu metalin bulunması sebebiyle "Alzheimer hastalığı" ile de ilişkilendiriliyor.

Alüminyum tuzları, ter bezlerinin büzüşmesini sağlayarak ter miktarının azaltıyor.

Alüminyum ihtiva eden spreylerin, derideki küçük zedelenmelerden vücuda girebileceği endişesiyle koltuk altı tıraşından sonra kullanılmaması isteniyor.

Gelelim neticeye...

Terlerinin kötü kokmasından rahatsızlık duyanların alüminyum bulunan deodorantları kullanmaları şart değil; alüminyumsuz deodorantlar da terlemeyi önlüyor.

İçindekiler bölümünde "alüminyum" yazan deodorantlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3765 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim