• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Kontrole Giden Hastadan da 10 YTL Kesiliyor

Kontrole Giden Hastadan da 10 YTL Kesiliyor
Sağlık alanında 1 Ekim'den bu yana uygulanan katılım payı ücreti vatandaşın kafasını karıştırdı. Özellikle özel hastanelerde ücret karşılığında muayene olan hastalar, bir de ilaç alırken eczanede 'muayene ücreti' kesilince çileden çıkıyor. Söz konusu uygu

Sağlık alanında 1 Ekim'den bu yana uygulanan katılım payı ücreti vatandaşın kafasını karıştırdı. Özellikle özel hastanelerde ücret karşılığında muayene olan hastalar, bir de ilaç alırken eczanede 'muayene ücreti' kesilince çileden çıkıyor. Söz konusu uygulamanın hükümetin, "Özel hastaneleri de vatandaşa açtık." sözleriyle bağdaşmadığı vurgulanırken, 'sağlıkta gizli zam mı yapıldı?' tartışmaları alevleniyor.

Bir rahatsızlığı dolayısıyla, ikamet ettiği büyükşehirin küçük ilçesinde devlet hastanesi olmadığından özel hastaneye giden Remzi Demir'in başına gelenler, sağlıkta atılan yeni adımların vatandaşa getirdiği ek maliyeti gözler önüne seriyor. Gittiği hastanede 10 YTL muayene ücreti ödeyen Demir, doktorun yazdığı ilaçları almaya gidince eczacı kendisinden bir 10 YTL daha talep edince şaşırdığını söylüyor. Eczacı, kanun gereği bu rakamı 'muayene ücreti' olarak tahsil etmeleri gerektiğini, sonra devlete aktaracaklarını anlattı. Demir, uzun tartışmaların ardından toplam 6,25 yeni lira tutan ilaç giderleri ile birlikte eczaneye 16,25 YTL ödediğini ifade etti. Söz konusu uygulama sadece özel hastanelerde muayene olanlar için geçerli. Çünkü devlet, eğitim-araştırma ve üniversite hastanelerine gidenler, muayene olurken ücret ödemiyor. 3 ile 6 YTL arasında değişen muayene ücretleri, eczanede ilaç alınırken hastadan kesiliyor.

Sağlık harcamalarını frenlemek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliğiyle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Vatandaşın 28 gündür uygulanan katılım paylarıyla ilgili şikayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Çift kesintiye tepki gösteren Remzi Demir, "Özel hastaneye gitmek zorunda kalan hastalardan neden çift muayene ücreti alınıyor. Her özel hastaneye giden zengin mi zannediliyor. Uygulama yüzünden önceden 16,25 yeni lira ödediğim muayene ve ilaç ücreti birden 26,25 YTL'ye çıktı." eleştirisinde bulundu.

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da çift ücret kesintisini eleştirdi. "Vatandaş sağlık primi ödüyorsa ikinci kez muayene ücreti ödememeli." diyen Kaya, özel hastanelerde daha fazla alınan muayene katılım payı ücretlerinin de kamuyla eşit hale getirilmesini istedi. Konunun vatandaş lehine yeniden düzenlenmesini talep eden Tüketiciler Birliği Başkanı, "Vatandaşın mağduriyeti giderilmeli." dedi.

KONTROLE GİDEN HASTADAN DA 10 YTL KESİLİYOR


Özel hastane veya tıp merkezinde tedavi olan bir hasta, 10 gün içinde tekrar muayeneye giderse kurum yeni bir ücret talep etmiyor. Oysa hasta ikinci gidişinde de kurum kayıtlarına işlendiği için, vatandaşlık numarasına 10 YTL'lik devletin kestiği 'muayene ücreti' borç olarak işleniyor. Edinilen bilgiye göre, Medula sisteminde 'hasta kontrole girdi' diye bir ayrım olmadığı için doktor ilaç yazdığında sanki muayene olmuş gibi hastanın cebinden bir 10 YTL daha çıkıyor.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, özel sağlık kuruluşlarında muayene olan hastalara her seferinde durumu izah etmek zorunda kaldıklarını ve bazen tatsız durumlar yaşandığını aktardı. Hastalarda 'iki defa katılım payı ödedim' izlenimi oluştuğunu ifade eden Çolak, eczane tarafından tahsil edilen tutarın, fatura döneminde SGK'ya aktarıldığına vurgu yaptı. Çolak, eczacılar olarak muayene katkı payının eczanelerden tahsil edilmesi uygulamasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Medigold Tıp Merkezi sahibi Ahmet Karataş da söz konusu uygulamalar yüzünden hasta sayılarının giderek azaldığından dert yandı. "Hem hasta cezalandırılıyor, hem kurum. Üç ay daha bu sistem uygulansın hastanenin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağız." diyen Karataş, kendilerine gelen müracaatlardaki düşüşe dikkat çekti.

Geçen yılın aynı döneminde günlük 60 hasta muayene eden tıp merkezine gelenlerin sayısı 10 YTL uygulamasından sonra günlük 15'e kadar düşmüş. Devlete giden 3 YTL öderken, özel sağlık kuruluşuna giden hastanın 10 YTL ödemesinin adil olmadığını aktaran Karataş, 250 bin kişilik sektörde işçi çıkarmaya başlandığına işaret etti. Karataş, kendisinin de 17 personelin işine son verdiğini kaydederek, özel sağlık kuruluşu yöneticilerinin doktor maaşlarını aşağıya çekmek için çalışma yaptığını ifade etti.

Bu haber toplam 2606 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim