• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Kontrole giden hastadan da muayene parası alınıyor

Kontrole giden hastadan da muayene parası alınıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastanelerdeki gereksiz yoğunluğu azaltmak için 1 Ekim'den itibaren hastalardan 'muayene katılım payı' almaya başladı. Eczaneler aracılığı ile hayata geçirilen uygulama amacına ulaştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastanelerdeki gereksiz yoğunluğu azaltmak için 1 Ekim'den itibaren hastalardan 'muayene katılım payı' almaya başladı. Eczaneler aracılığı ile hayata geçirilen uygulama amacına ulaştı.

Artık hastalar, en ufak bir rahatsızlıkta hastaneye gitmeyi bıraktı. Ancak katkı paylarının kontrolde bile alınması hastaları mağdur ediyor. Sağlık kuruluşlarının 10 günlük takip süresinde ücret talep etmediğine dikkat çeken vatandaşlar, "Bir defa alınmasına anlam veriyoruz. Fakat takiplerde de alınması doğru değil." görüşünde. SGK yetkilileri ise uygulamanın hastanelerden kaynaklandığını savunuyor. Aynı hastaya birden fazla takip numarası verildiği için muayene katılım paylarının katlandığını belirten yetkililer, hastaları uyarıyor: "Hasta sağlık kuruluşuna ilk başvurduğunda MEDULA takip numarası oluşturulur. Kontrole gidildiğinde aynı numarayla işlem yapılıp yapılmadığına bakılmalı. Eğer hastane farklı numaralar girerse bu sisteme ayrı bir işlem olarak yansıyor ve yeni katılım payı alınıyor. Hasta bunu fark ettiğinde tekrar hastaneye dönüp takip numarasını kontrol etmeli."

Kurumun açıklamasını yetersiz bulan hastaneler ise sorunun altyapısı yetersiz olan MEDULA sisteminden kaynaklandığını vurguluyor. Sistemin muayene ya da kontrol diye bir ayrım yapamadığına dikkat çeken hastane yetkilileri, şunları söylüyor: "Sistem provizyon numarası üretirken sadece kimlik bilgilerini istiyor. Hastanın müracaat ettiği branşa veya doktora dair bilgi gerekmiyor. Ayrıca sistemde 'hasta muayeneye ya da kontrole geldi' diye bir ayrım yok. Bu nedenle hastanın o gün muayene ve kontrol olup olmadığının anlaşılması mümkün değil."

Tekstil çalışanı Reyhan Gürsoy, katkı payı mağdurlarından sadece biri. Gürsoy, geçtiğimiz günlerde özel bir hastaneden üç farklı branşta poliklinik hizmeti almış. Eczaneye bu hizmetler için 30 YTL katılım payı ödeyen Gürsoy, birkaç gün sonra doktorunun isteği üzerine kontrole gitmiş. Gürsoy'dan bu sefer hastane herhangi bir ücret almamış. Fakat doktorunun yazdığı 2 YTL'lik merhemi eczaneye almaya gittiğinde karşısına 10 YTL'lik muayene katılım payı ücreti tekrar çıkmış. Bu durumun hastaları sıkıntıya soktuğunu ifade eden Gürsoy, "İlk girişte kesilen paraya anlam veriyorum. Fakat ücretsiz kontrol edildiğim bir dönemde bu paranın kesilmesi beni çok zorladı. Diğer iki hekime de kontrole gideceğim. Aynı para kesilecek." diye konuştu. SSK'lı olmalarının artık hiçbir cazibesinin kalmadığını dile getiren Gürsoy, uygulamanın düzeltilmesini istedi. Sıkıntı yaşayanlardan biri de çocuğunu kontrole götüren Göksel Geçin. Özel sektörde çalışan Geçin, eczanede tekrar katılım payı kesildiğini görünce hastaneye gitmiş. Aynı MEDULA takip numarasından işlem gördüğünü öğrenen Geçin, "Hastanede yeni bir numaranın girilmediğini gördük. Fakat eczanede sistem yine de katkı payı çıkarıyor. Eczacı, kontrole gelen hastaların hepsinden yeni katılım payı alındığını söyledi. Bu mağduriyet giderilmeli." açıklamasını yaptı.

Hamileler zor durumda

Muayene katılım payları hamileleri de zor durumda bıraktı. 9 aylık süreçte belirli aralıklarla doktora gitmesi gereken anne adayları, muayene katılım paylarının bu dönemde alınmasının kendilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. 6 aylık hamile Reyhan Şamdan, şu ana kadar her ay bir kere doktor kontrolüne gittiğini anlatarak, "Bundan sonra 15 günde bir gideceğim. Dokuzuncu ayda ise bu haftada bir gün olacak. Ayrıca çeşitli test ve tahliller yapılacak. Her defasında eczaneye gittiğimde bu parayı ödemek zorunda kalacağım. Biz diğer hastalardan farklıyız. Bu yüzden bize kolaylık sağlanmalı." şeklinde konuştu.

Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Başkanı Leyla Ezgi, kontrollerde ücret alınmasının hak ihlali olduğuna işaret ederek uygulamanın kaldırılmasını talep etti. "Zaten katılım payı uygulaması da sosyal devlet ilkelerine ters. Burada sağlık bir anlamda ticarileştiriliyor." diyen Ezgi, böyle giderse hastaların sağlık hizmeti almasının iyice zorlaşacağını vurguladı. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da kontrolden alınan parayı izah edemediklerini söyledi. Katılım payı, gidilen hastaneye göre değişiyor. Devlet hastanesine giden hastalardan 3 YTL, eğitim ve araştırma 4, üniversite hastanesi 6, özel hastanede muayene olanlardan ise 10 YTL katılım payı alınıyor. Sağlık ocağı, aile ve işyeri hekimlerinde muayene olanlardan ise alınmıyor.

Bu haber toplam 2406 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim