• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Köpek Hastalıkları

Köpek Hastalıkları
Köpekler, insanlara yakınlıkları ile tanınan en sevecen canlılardan biridir. Bu sevecen canlılarda tıpkı insanlar gibi bazı nedenlerden dolayı hastalanabilirler.

 

Biz insanlar köpeklerin dilinden anlamadığımız için bu canlıların ne gibi sıkıntıları olduğunu bilemeyebiliriz. Ancak her hastalığın olduğu gibi köpek hastalıklarının da belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerin neler olduğunu öğrenebileceğiniz en doğru yer ise Ümraniye veteriner kliniğidir.

Köpeklerinizin sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmeleri için onları veterinere düzenli olarak götürmeniz gerekir. Ümraniye veteriner kliniği hasta olan köpeklerinizin en kısa sürede tedavi edilmesini sağlar. Veteriner Ümraniye, köpek hastalıkları konusunda danışabileceğiniz en doğru adreslerden bir tanesidir. Bakımı üstlendiğiniz köpeğiniz varsa, köpek hastalıkları konusunda bilinçli olmanız gerekir. Özellikle de hastalık belirtilerini iyi bilmeniz, köpeğinizde hangi hastalığın meydana geldiğini anlamanızı sağlar.

Kanlı İshal Hastalığı

Kanlı ishal hastalığı, özellikle de yavru köpeklerde meydana gelen ciddi bir hastalıktır. Adından anlaşılacağı üzere ishalin kanlı bir şekilde meydana gelmesidir. Kanlı ishal hastalığı, her yaşıt köpekte meydana gelebilir. Ancak yavru köpekler, bu hastalıktan daha fazla etkilenirler. Köpeklerde ölüme bile neden olan bu hastalık, mutlaka tedavi gerektirir. Hastalığına neden olan durum ise köpeğin vücuduna giren virüstür. Kanlı ishal hastalığı, bulaşıcı hastalıklar grubunda yer alır. Diğer köpeklere kusmuk, dışkı ve kan yolu ile bulaşabilir.

Hastalığın belirtileri ise şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • İshal ve kanlı ishal
  • Su kaybı
  • İştahsızlık

Gibi durumlar kanlı ishal hastalığının belirtilerindendir. Bu hastalığa yakalanmamaları için de köpeklerinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmanız gerekir.

Kuduz Hastalığı

Köpeklerde en sık meydana gelen hastalıklardan biri, kuduz hastalığıdır. Viral hastalıklar grubunda yer alan kuduz, son derece tehlikeli bir hastalıktır. Omurilik ve beyni etkileyen kuduz, köpeğinizi felç edebilir ve en sonunda ölümüne neden olabilir. Kuduz olan köpeklerin yaşama ihtimalleri yoktur. Bu nedenle köpeklerinizi kuduza karşı mutlaka korumanız gerekir. Kuduz hastalığının bulaşması ise ısırılma sonucunda meydana gelir.

Etrafımızda birçok kez duyduğumuz hastalıklardan bir olan kuduz, insanlara da bulaşan bir hastalıktır. Kuduz olan köpekler durduk yere saldırganlaşıp ısırabilirler. Ayrıca sese ve ışığa karşı duyarlı olurlar. Hastalığın son evrelerinde ise köpekler yutmada zorluk çekerler. Bunun sonucunda da felç olup ölüler. Kuduz hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Ancak kuduz aşısı yaptırarak köpeklerinizi bu hastalığa karşı rahatlıkla koruyabilirsiniz.

Kanser Hastalığı

Köpeklerde ölüme neden olan hastalıklardan biri de kanserdir. 10 yaşını geçen köpeklerin kansere yakalanma riskleri daha fazladır. Eğer köpeğinizin kanser olduğunu erkenden fark ederseniz, hastalık ilerlemeden köpeğinizi kurtarabilirsiniz. Bunun için beslediğiniz köpeğinizi çok iyi gözlemlemeniz gerekir. Farklı davranışlar sergilediklerinde hemen fark etmeniz, erken teşhis için önemli bir kuraldır. Köpeklerde görülen kanserin belirtileri ise şunlardır:

  • Olağan dışı kötü kokular
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Deride topaklanmanın meydana gelmesi
  • Kilo kaybı
  • Saç dökülmesi

Bu tür belirtiler köpeğiniz de mevcutsa acil olarak veteriner hekime gitmeniz gerekir. Kansere karşı gerekli tedavinin hemen uygulanması, köpeğinizin yaşaması için önemlidir.

Uyuz Hastalığı

Köpeklerde meydana gelen uyuz hastalığına akarlar denilen parazitler neden olmaktadır. Köpeklerin ciltlerinde meydana gelen bu hastalık, insana da bulaşabilir. Ancak bu parazitler, insan vücudunda uzun süre yaşamak için uygun değillerdir. Uyuz hastalığı sonucunda ağır tahrişin meydana geldiği yaralar oluşur. Bunun yanında tüy dökülmesi ve kaşıntı gibi durumlarda kendini göstermektedir. Uyuz hastalığına yakalanan köpeğinizi mutlaka veterinere götürün. Veteriner hekim, uyuzun derecesine bakarak gerekli olan tedaviyi uygulayacaktır.

Kornea Hasarı

Köpekler dışarda oynamayı ve gezmeyi çok severler. Ancak dışarda çok fazla vakit geçirdikleri zaman gözleri mikrop kapabilir. Bu mikroplar, köpeğinizin gözünde bir hasarın meydana gelmesine neden olabilir. Bazı durumlarda ise köpeğiniz gözlerini kaşırken tırnağını gözüne batırabilir. İşte bu durumlar neticesinde kornea hasarı meydana gelmektedir. Kornea hasarının meydana gelmesinden dolayı, köpeğiniz her fırsatta gözünü kaşımaya başlayacaktır. Aşırı göz yaşının ve göz kızarıklığının meydana gelmesi, kornea hasarının olduğunu gösterir. Bu belirtileri gözlemlediğiniz zaman köpeğinizi derhal veterinere götürün.

Zehirlenmeler

Köpeklerde yaşanan zehirlenmeler, birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu sebeplerin en başında ise yemekler ve mamalar bulunmaktadır. Bunlar dışında fare dışkısı ve çeşitli haşere ilaçları da köpeklerin zehirlenmesine neden olabilir. Aşırı halsizlik, ishal ve kusma gibi durumlarla köpeğiniz zehirlendiğini belli eder. Zehirlenmenin derhal tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde köpeğiniz canından olabilir.

Mantar Hastalıkları

Köpeklerde meydana gelen mantar hastalıkları, solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Mantar hastalıkları, her köpekte aynı belirtileri göstermez. Çünkü bu hastalıkların bazıları deride meydana gelirken bazıları da iç organlarda meydana gelmektedir. Hastalığın en tehlikeli olan durumu ise iç organlarda meydana gelmesidir. Mantar hastalıklarının tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Mantar hastalıkları, büyük bir ırk olan köpeklerde görülür. İştahsızlık, cilt lezyonları ve nefes alırken zorluk yaşama gibi belirtileri vardır. Mantar hastalıkları göl kenarlarında, bataklıklarda ve kuruyan nehir topraklarının bulunduğu alanlarda köpeklerinize bulaşabilir. Köpeklerinizi bu alanlardan uzak tutmanız sağlıkları açısından önemlidir.

Epilepsi Hastalığı

Epilepsi hastalığına yakalanan köpeklerin beyin fonksiyonları tamamen birbirine girer. Bu hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Epilepsi hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Huzursuzluk
  • Rahat olmak için çabalama
  • Saklanma durumları
  • Sürekli olarak endişeli tavırlar sergileme
  • Sızlanma
  • Bilinç kaybı
  • Bir anda dışkılama
  • Salya akıtma

Bunun gibi durumlar köpeklerde epilepsi hastalığının belirtileri arasında yer alır. Epilepsi hastalığına yakalanan köpeklere bu belirtilerden kurtulmaları için ilaç tedavisi uygulanır.

Lyme Hastalığı

Lyme hastalığının temelinde keneler bulunmaktadır. Bu hastalık, kenelerin köpekleri ısırması ile meydana gelmektedir. Köpeği ısıran kene, köpeğin vücuduna Lyme hastalığına neden olan bakterinin girmesine sebep olur. Lyme hastalığının en yaygın olarak karşılaşılan belirtileri ise iştahsızlık ve topallamadır. Bu hastalık kısa zaman içerisinde tedavi edilmezse köpeklerde böbrek yetmezliği yaşanmasına neden olur. Eğer köpeğinizi erkenden veterinere götürürseniz, antibiyotik tedavisi sayesinde hastalık yok edilebilir.

Gençlik Hastalığı

Köpek hastalıkları içerisinde en kolay şekilde bulaşan gençlik hastalığı, hava yoluyla bulaşmaktadır. Ne yazık ki gençlik hastalığının henüz kabul edilen bir tedavisi bulunmaktadır. Viral hastalıklar içerisinde yer alan gençlik hastalığı, aynı zamanda dışkıya temas edilmesi sonucunda da bulaş gösterebilir. Köpeklerinizi gençlik hastalığından korumanın en garanti yolu ise aşısını yaptırmanızdır. Aksırma, öksürme, uyuşukluk, yüksek ateş, nefes almakta zorluk, kusma, burun akıntısı, ishal ve gözlerde kırmızılık gibi durumlar bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Köpek Hepatiti

Köpeklerde yaşanan hepatit hastalığının insanlarda yaşanan hepatitle alakası bulunmamaktadır. Köpek hepatiti, bulaşıcı ve viral hastalıktır. Kan, tükürük, idrar ve dışkı yoluyla köpekten köpeğe bulaşabilir. Depresyon, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık, diş etlerinin soluk olması ve öksürük gibi durumlar köpek hepatitinin belirtileri arasındadır. Köpeğinizin hepatit olduğundan şüphe ettiğiniz anda hemen diğer köpeklerle olan münasebetini engellemeniz gerekir. Ve veterinere götürmek için kesinlikle beklemeyin.

Köpek Gribi

Yine viral hastalıklardan biri olan köpek gribi, birbiriyle yakın olan köpekler arasında hızlı bir şekilde bulaşır. Solunum yolunu hedef alan bu hastalık, ilk başta öksürüğe neden olmaktadır. Bunun yanında uyuşukluk, yüksek ateş, hapşırma, ateş durumunda değişiklik ve iştahsızlık gibi durumlar hastalığın belirtilerindendir. Köpek gribi erkenden tedavi edilmezse, köpekte zatürreye neden olabilir.

Bu haber toplam 3745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim