• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Körfez’le ‘sağlık’lı ilişkinin tam zamanı!

Körfez’le ‘sağlık’lı ilişkinin tam zamanı!
Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez’den giden hastaların Avrupa ve ABD hastanelerine bıraktığı para yıllık 10 milyar doları ...

Bir dizi tanıtım çalışmasına başladı
Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez’den giden hastaların Avrupa ve ABD hastanelerine bıraktığı para yıllık 10 milyar doları buluyor. Türk hastaneleri bölgede akredite olmadığı için pazardan pay alamıyor. Hedef tanıtım yapıp listeye dahil olmak.

Dünyanın en çok JCI (Akreditasyon Kalite Belgesi) sertifikasına sahip hastaneleri Türkiye’de. Ancak dünyanın en fazla hasta transferi yapan ülkelerinin bulunduğu Körfez Bölgesi’nde tek bir akredite Türk hastanesi yok. Oysa bu bölgede ülkeler vatandaşlarını Avrupa ve ABD’deki hastanelerde tedavi ettiriyor. Bu ülkelerin Batı’ya bıraktığı sağlık harcaması tutarı 10 milyar doları geçiyor. Sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bıraktığı para 3.5 milyar doların üzerinde.

Bu ülkelerdeki potansiyeli harekete geçirmek ve sağlık turizmini Türkiye’ye yönlendirmek isteyen Grand Medical Services (GMS), Türkiye Sağlık Bakanlığı, büyükelçilik yetkilileri ve sektör temsilcileri ile bir dizi tanıtım çalışmasına başladı.

Heyet gelecek

GMS yetkilileri geçen hafta içinde Türk sağlık sektörünün geldiği noktayı anlatmak üzere Dubai’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya GMS kurucu ortağı Bessam Yıldırım ile Dubai Baskonsolos Yardımcısı Harun Özdikiş ve Dubai Ticari Ateşesi Serdar Kumbaracı da katıldı. Bu toplantının hemen sonrasında da Sağlık Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile 5-8 Mayıs arasında yine Dubai’de bir çalıştay yapıldı. Çalıştaya Ankara merkezli Sağlık Turizm Derneği ile birlikte Türk hastanelerinin yetkileri ve doktorlar katıldı. Bölgede yayınlanan gazetelerde Türk hastaneleri ile ilgili haberler çıkarken BAE’de Türkiye’deki hastanelerin durumunu incelemek ve uygunluk derecesini kontrol etmek üzere heyet göndereceğini açıkladı.


NEDEN TÜRKİYE?

Türk hastanelerinin Körfez Bölgesi’nde akredite olabilmesi için yoğun bir çaba içine giren Grand Medical Servises Kurucu ortağı Bessam Yıldırım bölgeden yurtdışına ciddi bir hasta transferinin olduğuna dikkat çekti.

Coğrafi yakınlığa ve Türk hastanelerinin potansiyeline rağmen Türkiye’nin böyle bir pazarı bugüne kadar göremediğini söyleyen Yıldırım, oysa Türkiye’deki hastanelerin standartlarının bölgede akredite olmaya çok müsait olduğunu ifade etti.

Bessam Yıldırım, “Biz şirketi İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar ile birlikte 3 yıl önce kurduk. Hedefimiz sağlık turizmi için Avrupa ve Amerika’ya giden paraları Türkiye’ye getirmekti. Türkiye’nin tüm sağlık kuruluşları ile görüştük. Ortadoğu ülkelerinin sağlık bakanlığı yetkilileri ile de temas kurduk. Sonuçta Türk hastaneleri dünyada en fazla JCI sertifikasına sahip tesisler. Buna karşılık Körfez Bölgesi’nde akredite değiller. Dolayısıyla bu pastadan yararlanamıyoruz. Sadece Münih şehri bu bölgeden 3.5 milyar dolar tutarında yıllık gelir elde ediyor. Biz elimizden geldiğince Türk sağlık sektörünün durumunu anlatmaya çalışıyoruz. Dinleyince çok şaşırıyorlar. Türkiye’yi de listeye dahil edeceğiz inşallah. Türkiye seviliyor. Türkiye’ye karşı müthiş bir sempati varken, sağlık için bölge dığşına giden kaynakları Türkiye’ye yönlendirmek için Türkiye’deki tüm birimlerin olayın farkına varması ve vargücüyle çalışması gerektiğine inanıyoruz.”


2012’de 150 bin hasta geldi

TÜrkiye, gerek coğrafi konumu gerekse modern cihazlarla donatılmış hastaneleri ile Körfez ülkelerine hizmet verecek donanıma sahip. Türkiye’de tedavi olmayı tercih eden yabancıların sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 13 artarak 150 bini buldu.

Dubai’de yapılan çalıştayda bu duruma dikkat çekildi ve Türk hastanelerinin geldiği noktalar şöyle aktarıldı:

- Doğal su kaynakları, kükürt çamur destekli tedavileri ile Türkiye özellikle deri hastalıkları, romatizma tedavisi, zayıflama ve güzellik alanlarında ilk akla gelen ülkelerden biri. Bunun yanısıra saç ekimi, göz ve diş operasyonlarında da bir merkez oldu.

- Türkiye uluslararası kabul görmüş tedavi ve terapi tekniklerini modern cihazlarla uygulayan saglık kurumlarına sahip. Sadece İstanbul ve Antalya’da JCI sertifikasına sahip 50’den fazla sağlık tesisi bulunuyor.

- Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa standartlarındaki hizmeti çok daha uygun fiyatlara sunabilme imkanlarına sahip. 

Gazete Vatan

Bu haber toplam 2395 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim