• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

"Korkunun Kokusu" Gerçekten Varmış

"Korkunun Kokusu" Gerçekten Varmış
Romanların klişelerinden biri olan "korkunun kokusu" bilimsel olarak kanıtlandı. Yapılan bir araştırmaya göre insanlar, karşısındakinin stres altında olduğunu,..

Yapılan bir araştırmaya göre insanlar, karşısındakinin stres altında olduğunu ya da korktuğunu vücutlarının salgıladığı bir kimyasal olan feromon sayesinde algılayabiliyor.

Milliyet’in haberine göre; su altında korkan ve stres altında bulunan dalgıçların salgıları incelendiğinde, bu salgının kokusunu farkında olmadan aldığımız ve dolayısıyla karşımızdakinin korktuğunu düşündüğümüz açıklandı.

Çalışmalar çerçevesinde yapılan araştırmalarda, korku nedeniyle salgılanan kokuyu alan gönüllü denekler beyin taramasından geçirildiklerinde; beyinlerindeki korkuyu algılama bölgelerinde hareketlilik gözlemlendi.

Araştırmacılara göre, çoğu hayvan gibi insanlar da vücuttan yayılan feromonun kokusunu alıp farkında olmadan buna tepki veriyorlar.

Amerikan’ın New York eyaletindeki Stony Brook Üniversitesi’nden Dr. Lilianne Mujica-Parodi ve takım arkadaşları, ilk atlayışını yapacak 20 dalgıcın ( 11 erkek ve 9 kadın) koltukaltlarına emici özelliği bulunan pedler yerleştirdiler.

Bu pedler dalgıçlar uçaktan atlamadan önce ve atlayışları sırasındaki tüm salgıları içine çektiler. Karşılaştırma yapabilmek amacıyla uzmanlar, dalışı yaptıkları gün ısınma yaptıkları sıradaki salgılarını da topladılar.

Topladıkları iki çeşit salgıyı sprey halinde kendilerine deney hakkında hiçbir bilgi verilmeyen gönüllülere koklattılar.

New Scientist dergisinin yayınladığı raporlara göre, gönüllü kişilerden "korku" anında salgılanan teri koklayanların beyinlerindeki korku bölgelerinin, diğerlerine göre daha aktif olduğu belirtildi. Ancak kişilere 2 kokuyu ayırt etmeleri söylendiğinde rastgele cevaplar verdikleri gözlemlendi.

Ancak çoğu araştırmacı, insanların korkunun kokusunu alabileceğine inanmıyor. Bu durum diğer memelilerde, burunda bulunan bir yapı sayesinde gerçekleşiyor. İnsanlarda da mevcut olmasına rağmen bu organın beyinle bağlantısı yok.

Ancak yine de, insanların salgıladıkları feromon algılanabilir ve bazı araştırmaların gösterdiği gibi insan davranışları yapay bir şekilde verilen feromon sayesinde değişikliğe uğratılabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim