• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Kovid-19 etkisini azaltırken ruhsal bozukluklar bıraktı

Kovid-19 etkisini azaltırken ruhsal bozukluklar bıraktı
Dr. Arzu Somay: "Koronafobi olarak adlandırılan kitlesel Kovid-19 korkusu;zorunlu karantina ile birlikte genel nüfus arasında kaygı istifleme davranışları ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu düzeylerini artırdı.Ruh sağlığı bozuklukları yaygınlaşmaya başladı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Somay, "Koronafobi olarak adlandırılan kitlesel Kovid-19 korkusu; zorunlu karantina ile birlikte genel nüfus arasında kaygı, istifleme davranışları ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu düzeylerini artırdı. Ruh sağlığı bozuklukları yaygınlaşmaya başladı." ifadelerini kullandı.

İGÜ'den yapılan açıklamaya göre, Kovid-19’un birçok ülkeye yayılması, dünyanın her yerindeki insanların sosyal yaşamlarını değiştirdi. Bunu takiben başlayan izolasyon süreçleri ve karantina günleri; çevrim içi çalışma ve öğretim yöntemlerine geçiş, gerçek insani bağlantıların kaybına ve belirsizlik nedeniyle stres ve endişe duygularının artmasına yol açarak zihinsel sağlıkları etkiledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İGÜ Psikoloji Bölümü’nden Somay, küresel salgının ortaya çıkmasının hemen ardından ruhsal bozuklukların dünya çapında ciddi bir artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Kovid-19, küresel çapta ölüm oranlarının artmasını ve çok sayıda psikolojik, ekonomik etkiyi beraberinde getirdi.

‘Koronafobi’ olarak adlandırılan kitlesel Kovid-19 korkusu; zorunlu karantina ile birlikte genel nüfus arasında kaygı, istifleme davranışları ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) düzeylerini artırdı. Ruh sağlığı bozuklukları yaygınlaşmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Somay, arkadaşlardan ve aileden izole olmanın, internet ve sosyal medya tüketimi, güvenlik arama, hastalık hakkında şüpheler yaşama ve karantina günlerinde yaşamı yönetme konusunda zorlukların baş gösterdiğini ifade etti.

Ruh sağlığının çok sayıda faktörü kapsadığı için eğitim, finans, eğlence ve hizmet alanlarındaki kapanışların insanların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Somay, Kovid Sonrası Stres Bozukluğunun nedenlerini, "Karantina/izolasyon nedeniyle şok, ağır hastalık ve hastaneye yatış nedeniyle zihinsel travma, enfeksiyon kapmaya karşı korku, yakınlarının ve sevdiklerinin ölümünü görselleştirmek, iş/gelir kaybından kaynaklanan mali yük, sürekli günlük haber güncellemelerini izlemekten kaynaklanan stres ve şok, bilinmeyen yerlerde yakalanma kaygısı ve evde kalma nedeniyle aile içi şiddet/cinsel istismar, yeni aşılardan kaynaklanan olumsuz reaksiyonların hayali korkusu, toplumdan sosyal izolasyon damgası ile morbid gelecek ile korku." şeklinde sıraladı.

Somay, Kovid Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişilerin bu rahatsızlıkların farkında olmadıklarında ve tedavi edilmediklerinde intihar, aşırı depresyon, bipolar duygu durum bozuklukları gibi ciddi durumlar yaşadıklarını belirtti.

En fazla risk altında olanların; artan yorgunluk, kaygı, konsantrasyon bozukluğu ve kararsızlık şikAyetleriyle karantinaya alınan sağlık çalışanları olduğunu aktaran Somay, küresel alarmın başlangıcında, kronik hastalığı olanların ve gençlerin daha fazla psikolojik semptom gösterdiklerini ifade etti.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 989 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim