• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Kovid-19 geçiren yaşlılarda, uzun dönemde sağlık sorunları riskinin arttığı belirlendi

Kovid-19 geçiren yaşlılarda, uzun dönemde sağlık sorunları riskinin arttığı belirlendi
Yurt dışında yapılan ve sonuçları Lancet'te yayımlanan bilimsel araştırma ile Kovid-19 geçiren 60 yaş ve üstünde, ölüm oranının uzun dönemde iki kattan fazla arttığı belirlendi.

Yapılan araştırma ile Kovid-19 geçiren 60 yaş ve üstündekilerde ölüm oranının uzun dönemde iki kattan fazla arttığı tespit edildi. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Naharcı: "60 yaş ve üzeri bireylerde, erken dönemde diyabet, idrar yolları hastalıkları ve alzaymır, orta ve uzun dönemde ise diyabet ve yaygın vücut enfeksiyonu geliştiği ortaya kondu"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak 2019'un aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Kovid-19 salgınının yaklaşık üç yıl boyunca büyük bir halk sağlığı sorununa, sosyal ve ekonomik problemlere yol açtığını söyledi.

Kovid-19'un insan vücudunda yarattığı tahribatın uzun süreli olabileceğine yönelik araştırmaların yapıldığını aktaran Naharcı, Lancet Regional Health Europe'da yeni bir çalışmanın sonuçlarının yayımlandığını belirtti. Prof. Dr. Naharcı, yeni yapılan araştırmada, Kovid-19 geçirenlerde hastalık sonrası dönemde ölüm oranlarının bu hastalığı geçirmeyenlerle kıyaslandığına dikkati çekerek, çalışmaya 320 binden fazla kişinin katıldığını anlattı.

Naharcı, çalışmanın sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bir yıl içinde tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin, Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde 3 katın üzerinde olduğu görüldü. 60 yaş altı hastalarda 36'ncı ve 84'üncü (orta dönem) günler arasında ve 8 hafta-1 yıl (uzun dönem) içinde ölüm riskinde artış bulunmadı ancak Kovid-19 geçiren 60 yaş ve üstünde ölüm oranı uzun dönemde iki kattan fazla çıktı."

- "Kovid-19 geçiren yaşlılarda, düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalı"

Naharcı, özellikle 60 yaş üzeri yaşlı nüfusta, kronik hastalıklara bağlı ölüm riski oranlarında da artış tespit edildiğinin altını çizerek, "Kovid-19 geçiren bireylerde erken dönemde ve tüm takip periyodunda kalp ve damar hastalıklarına, en sık akciğer, mesane, pankreas, karaciğer, kolon ve yumurtalık kanserleri ve zatürre ve KOAH gibi solunum hastalıklarına bağlı ölüm riskinin ciddi oranda arttığı belirlendi." diye konuştu.

Araştırma ile ayrıca kronik hastalıklar açısından ileri yaş grubunda hastalık gelişme riskinin arttığının belirlendiğine işaret eden Naharcı, "60 yaş ve üzeri bireylerde, erken dönemde diyabet, idrar yolları hastalıkları ve alzaymır, orta ve uzun dönemde ise diyabet ve yaygın vücut enfeksiyonu geliştiği ortaya kondu." dedi.

Naharcı, "Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Kovid-19 enfeksiyonu kaynaklı ölümlerin sadece hastalığın geçirildiği dönemde artmadığı, tedavi sonrası takip eden 12 ay süresince de arttığı belirlendi." dedi.

- "Kovid-19 geçirmiş yaşlılarda düzenli hekim kontrolü önem taşıyor"

Prof. Dr. Naharcı, Türkiye'de dünya ile benzer şekilde Kovid-19'dan en çok etkilenen grubunun yaşlı nüfus olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de yapılan klinik gözlemlerde de yurt dışında yapılan bu araştırmayla benzer sonuçların olduğu değerlendirmesinde bulunan Naharcı, özellikle Kovid-19 geçirmiş yaşlılarda sağlığın korunması için düzenli hekim kontrolünün önem taşıdığını söyledi.

Naharcı, "Uzun dönemde özellikle Kovid-19 geçirmiş olan yaşlı bireylerde ölüm oranlarının artış göstermesi, bu grubun düzenli sağlık kontrollerini aksatmaması gerektiğini göstermiştir. Çünkü, Kovid-19'un kronik hastalıkları alevlendirebileceği, akciğer atardamarında kan basıncı artışı ve kanser gelişime yatkınlığı artırabileceği veya mevcut kanserin ilerlemesini hızlandırabileceği öngörülmektedir." uyarısında bulundu.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim