• BIST 9745.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Krize deva bulamayan 1000 eczane kapandı

Krize deva bulamayan 1000 eczane kapandı
Kamudan alacakları 45 günden 60 güne çıkartılan ve kamu kurum iskontoları nedeniyle zarar eden eczaneler krize yenik düşüyor. Kapanan eczane sayısı geçen yıl 16 kat artışla bine ulaştı.

Kamudan alacakları 45 günden 60 güne çıkartılan ve kamu kurum iskontoları nedeniyle zarar eden eczaneler krize yenik düşüyor. Kapanan eczane sayısı geçen yıl 16 kat artışla bine ulaştı.

Kriz nedeniyle geciken kamu ödemeleri, eczacıları zor duruma düşürdü. Alacaklarını zamanında tahsil edemedikleri için 2008'de bine yakın eczane kapanırken, 2009'da da bu süreç devam ediyor.
Türk ilaç pazarı geçen yıl yüzde 14 büyümeyle 11 milyar dolarlık bir hacme ulaştı, ancak eczaneler bu büyümeden payını alamadı. Yaklaşık 32 bin eczanenin bulunduğu Türkiye'de bu sayı hızla düşmeye başladı. Türk Eczacıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Çolak, geçen dönemlerde yılda 60 eczane kapanırken karşılığında ortalama 700 eczane açıldığına dikkat çekerek, "Şu an durum kötüye gidiyor. Geçen yıl bine yakın eczane kapandı. Eskiden kapanan eczanelerin yerine 3- 4 kat fazlası açılırdı. Bugün kapanan eczanelerle açılan eczaneler birbirine eşit hale geldi. Ancak kriz, kamu ödemelerini sıkıntıya sokmaya devam ederse kapanan eczane sayısı açılan eczaneleri geçecek" uyarısında bulundu.
Eczaneleri daraltmaya yönelik politikalar uygulandığını vurgulayan Çolak, kamu kurum iskontoları yüzünden zarar ettiklerini ve krizin etkilerini ağır şekilde hissettiklerini söyledi. Kamunun sağlık harcamalarının kısıtlandığını ve ilaç harcamalarının azaldığını anlatan Çolak, "Devletin sağlıkta kişi başına harcadığı para da düşüş gösteriyor. Sağlık sektörü de krizin etkilerini derinden hissediyor. Eczaneleri azaltmaya yönelik politikalar uygulanıyor. Kamu kurum iskontoları nedeniyle 11 milyar dolarlık ilaç pazarında yüzde 3'lük zararımız var" dedi.

Çifte krizle boğuşuyoruz
Krize bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapılan protokol gereği eczacılara ilaç fiyatlarını ödeme süresinin 45 günden 60 güne çıkarıldığını hatırlatan Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Süleyman Güneş de, uygulamanın kriz nedeniyle zor durumda olan eczacıları daha da mağdur edeceğini ifade etti. Eczacıların depolardan aldıkları ilaç bedelini 1 ayda ödemek zorunda olduklarını, buna karşılık devletten parasını 2 ay sonra alabildiklerini kaydeden Güneş, son günlerde bankalardan sektöre yönelik kredi teşvikinin de bu sıkıntıdan kaynaklandığını öne sürdü.
İlaç firmalarının eczacılara yaptıkları vade süresini kıstıklarını, devletin de faturaların ödeme süresini uzattığını dile getiren Güneş, "Çifte krizle boğuşuyoruz" diye konuştu.
Fatura ödeme sürelerinin 45 günden 60 güne çıkmasının eczacılara büyük sıkıntı yarattığını belirten Bursa Eczacı Odası Başkanı Kıvanç Atmaca "SGK'nın aylık ödemesinin 1 milyar lira olduğuna bakarsak fatura bedellerimizin 15 gün ertelenmesi 500 bin lira ertelemek anlamına gelir" dedi. Eczacılar SGK'dan fatura bedellerini 15 gün geç almalarına rağmen, sanayicinin ekonomik kriz bahanesiyle ödemeyi sürekli kısıtladığını ifade etti.


BANKACILARDAN ECZACILARA
YÖNELİK KREDİ KAMPANYASI
Eczacıların büyük bir borç sarmalı içinde olduğunu belirten TEİS Başkan Yardımcısı Kadir Sedat Sofugil, eczane ekonomilerine yansıyan sorunların görmezden gelindiğini söyledi. Bir eczanenin yıllık kaybının 45 bin lirayı bulduğuna dikkat çeken Sofugil, bunu gören bankaların eczacılara yönelik kredi kampanyaları başlattığını ifade etti. Eczacıların, bankacılar için cazip müşteri portföyü oluşturmaya başladıklarını dile getiren Sofugil, "Bu yüzden bankacılar eczacılara yönelmiş durumda. Ancak borç sarmalından kurtulmak için yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor" dedi.

Referans

Bu haber toplam 1757 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim