• BIST 9524.59
  • Altın 2491.542
  • Dolar 32.5421
  • Euro 34.719
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kur artık kontrol altında

Kur artık kontrol altında
Merkez Bankası ve BDDK'nın dolar/TL kurundaki dalgalanmayı kontrol altına aldığını ve Bakan Albayrak'ın mesajlarının piyasalar üzerinde etkili olduğunu düşünen ekonomistler, dış piyasa etkilerini ise dikkatle izliyorlar.

Kadife Şahin/Milliyet

Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ABD doları - Türk Lirası (TL) kurunda yaşanan aşırı artışa karşı aldığı kararları etkili bulan banka ekonomistleri, bayram sonrasında bu kararların döviz üzerinde daha etkili bir denge sürecini oluşturmasını bekliyor.

Döviz kurundaki yangının yapılan müdahalelerle kontrol altına alındığını düşünen DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Stratejisti Orkun Gödek, kararların uzun vadede etkili olması için ek adımların gelmesi gerektiğini belirtti. Gödek, yurtdışına bağlı olarak doların eylül ayı öncesinde değerlenmesinin devam edebileceğine dikkat çekti.

Güven artıyor

Ekonomi otoritelerinin ve ilgili kurumların attığı destekleyici adımların önemine değinen Şekerbank Başekonomisti Elif Girgin, piyasaların ılımlı seyrini sürdüreceğini tahmin ediyor.

Aşırı dalgalanmadan sonra TL varlıklarda dengelenme sürecinin devamını bekleyen Alternatif Bank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Serdar Şenol, dış politikada Türkiye'ye artan güvenin destek bularak güçlendiğini belirterek, bunun riskleri sınırladığı görüşünü iletti.

'Piyasada ılımlı hava sürebilir'

Şekerbank Başekonomisti Elif Girgin:

"Gelişmekte olan ülkelere fon akışının azaldığı dönemde sergilediğimiz görece olumlu performansa rağmen ağustos başından bu yana ABD ile yükselen tansiyon sermaye piyasaları üzerinde olumsuz etkisini gösterdi.

Bu süreçte ekonomi otoritelerinin ve ilgili kurumların attığı piyasaları destekleyici adımların yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yatırımcılarla gerçekleştirmiş olduğu telekonferansta verdiği mesajlar piyasa tarafından olumlu karşılandı. Albayrak'ın özellikle mali disiplin ve enflasyon konusunda taviz verilmeyeceğini belirtmesi pozitif mesaj olarak algılandı. Piyasaların ılımlı seyrini sürdürmesini öngörüyoruz."

'TL'de dengelenmenin devamını bekliyoruz'

Alternatif Bank Eko. Araş. Md. Serdar Şenol:

"Ekonomi yönetimi eylül ayında açıklamayı planladığı Orta Vadeli Plan'la piyasaları destekleyecek bir yapılanma içinde. Katar'dan gelen finansal destek açıklamalarının ve beraberinde Avrupa Birliği üyelerinden gelen olumlu yorumların kısa ve orta vadede TL varlıklarını destekleme olasılığını yüksek buluyoruz. Dolayısıyla, TL varlıklarda yaşanan son dalgalanmalar ardından dengelenme sürecinin devamını bekliyoruz.

Bu süreçte, ABD politikaları etkili olmaya devam edecek olsa da, dış politika anlamında Türkiye'ye artan güvenin destek bularak güçlenmesi riskleri sınırlamış durumda. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bilançosunu küçültme, faiz oranlarını yükseltme hamleleri ve dış ticaret politikasındaki sert tavrı sürerken, küresel bazda risk faktörlerinin sona erdiğini söylemek için henüz erken diyebiliriz.

Bununla birlikte, Türkiye finansal piyasalarının diğer gelişmekte olan ülkelere paralel bir seyir göstermesini ve son dalgalanmalar ardından yüksek olasılıkla pozitif ayrışan bir performans göstermesini bekliyoruz."

'Likidite düşürse riskli olur...'

DenizBank Stratejisti Orkun Gödek:

"Atılan adımların olumlu olduğunu düşünüyoruz. Zira, öncelikle yangının kontrol altına alınması gerekiyordu. Söz konusu adımların etkilerinin uzun vadeli olabilmesi için ek adımların da gelmesi gerekiyor.

Tüm bu aksiyonların Türk Lirası için olumlu yansımaları olması beklenen bir durum. Yurtdışı tarafında dolar endeksinin eylül öncesinde değerlenmesi devam edebilir. Bu nedenle TL gibi gelişmekte olan ülke paralarında değer kazanımlarının sınırlı kalma ihtimali göz ardı edilmemeli."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim