• BIST 9774.15
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Küresel Grip Salgını (Pandemi) Genelgesi hakkında duyuru

Küresel Grip Salgını (Pandemi) Genelgesi hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Küresel Grip Salgını (Pandemi) Genelgesi hakkında duyuru yayımlandı.

Küresel Grip Salgını (Pandemi) Genelgesi Hakkında

İnfluenza (grip), influenza virüslerinin yol açtığı bir solunum yolu hastalığıdır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında mevsimsel olarak vaka artışları ile seyreden influenza, zaman zaman küresel çapta görülen ve pandemi olarak adlandırılan salgınlara da neden olmaktadır.

İnfluenza virüslerinin genetik yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yeni bir tipte influenza virüsü ortaya çıkabilmekte ve insandan insana kolayca geçiş yeteneği kazanabilmektedir. Ortaya çıkan yeni tipte influenza virüsü ile daha önce hiç teması olmayan ve/veya virüsün yol açacağı enfeksiyonun gelişmesine yatkın olan kişilerin önemli bir kısmının etkilenmesine bağlı olarak pandemi ortaya çıkmaktadır.

İnfluenza pandemisinin mevsimsel influenzaya kıyasla çok daha fazla sayıda vaka ve ölüme yol açabilecek bir potansiyele sahip olması nedeniyle pandeminin toplumda yaratacağı zararları en aza indirmek için pandemi öncesi dönemde planlar yaparak, bu planlara göre hazırlık çalışmaları yürütmek ve pandemi ortaya çıktığında da pandeminin etkilerini azaltmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak son derece önemlidir.

Bakanlığımız tarafından ilk Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı 2006 yılında yayımlanmış olup 2009 yılında ortaya çıkan İnfluenza A pandemisinden elde edilen tecrübeler ışığında ve DSÖ’nün süreç içerisinde yapmış olduğu düzenlemeler ve önerileri dikkate alınarak güncellenmiş ve “Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı”nın son hali verilmiş ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmıştır. İl yöneticileri de bu plana bağlı kalarak il pandemi hazırlık planlarını güncelleyecektir.

Planın amacı; ülkemizdeki tüm kişi, kurum ve kuruluşların influenza pandemisini anlamalarına, rollerini ve sorumluluklarını yerine getirmek üzere hazırlık yapmalarına ve pandemi durumunda koordinasyon içerisinde hareket etmelerine yardımcı olacak bilgi ve çerçeveyi sağlamaktır.

Yapılacak planlamalar ile pandemik suşun bulaşması, hasta sayısı, hastanede yatış ve hastalığa bağlı ölümlerin azaltılması, kamu hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanabilmesi ve pandeminin yaratacağı ekonomik ve sosyal yükün azaltılabilmesi hedeflenmektedir.

Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı, en uygun şekilde hazır olmayı sağlamak ve hazırlıklı olmak için gereken asgari unsurlara ilişkin bir taslak sunmak üzere hazırlanmıştır.

Bu amaçlara yönelik olarak hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı’nın hedefleri;

Pandemiye karşı hazırlık ve faaliyet planlarının temelini oluşturacak teknik bilgileri sunmak ve pandemi döneminde yapılacak çalışmaların etkinliğini artırmak amacıyla pandemi ortaya çıkmadan önce gerçekleştirilmesi gereken faaliyetleri belirlemek ve önerilerde bulunmak,

Bir pandemi sırasında ulusal koordinasyonu, kamu ve özel kuruluşlar arasındaki işbirliğini, kuruluşların rollerini, sorumluluklarını ve yapılması gereken çalışmaları belirlemek,

Etkili bir influenza pandemisi cevabı için esas olacak ve gerçekleştirilmesi gereken girişimleri tanımlamak,

Pandemi faaliyet planlarının hazırlanmasında sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlara yol göstermektir.

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan, bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının pandemiye yönelik görev ve sorumluluklarının belirtildiği “Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı” “www.grip.gov.tr” adresinde yayımlanmıştır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgilendirmeler ve güncel duyurular, bu adresten düzenli olarak yapılacaktır.

Küresel Grip Salgını (Pandemi) Genelgeyi görüntülemek için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7078 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim