• BIST 9887.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular

Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular
İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen kürtaj işlemi dünyanın pek çok ülkesinde halen tartışma konusudur.

 

İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen kürtaj işlemi dünyanın pek çok ülkesinde halen tartışma konusudur. Bazı ülkelerde tamamen yasak olan bu cerrahi işlem, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede ise yasal düzenlemelere tabi olarak gerçekleştiriliyor.

Kürtaj Nedir?

Küretaj ya da halk arasında bilinen adıyla kürtaj, hamileliğin sonlandırılmasına yönelik olarak yapılan tıbbi bir müdahaledir. Aynı zamanda düşük sonrasında rahmin temizlenmesi, çeşitli hastalıklara tanı koymak için rahim içerisinden parça alınması gibi amaçlarla da yapılabilir. Ancak ülkemizde ve dünya genelinde bu operasyonun yapılma nedenleri arasında en yaygın olanı gebeliğin sonlanmasını sağlamak amacıyla rahimdeki fetüsün vücuttan tahliye edilmesidir.

Kürtaj Yasal mıdır?

Türkiye’de kürtaj işlemine dair çeşitli yasal düzenlemeler bulunuyor. Yasalar kapsamında gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj işlemi yapılabilir. Gebeliğin 10. haftasından sonra hamileliğin sonlandırılması sadece çeşitli zorunluluklar ortaya çıktığında yasal olarak mümkün hale gelir. Bu zorunluluklara anne karnındaki bebeğin hayatını kaybetmesi, doğumdan sonra yaşamını sürdürmesini ciddi düzeyde etkileyecek sağlık sorunlarının tespit edilmesi ya da anne adayının hayatının tehlikeye girmesi gibi örnekler verilebilir. Bu gibi durumlarda yasal olarak kürtaj işleminin yapılabilmesi için Sağlık Kurulu tarafından bir rapor verilmesi ve en az 2 hekimin imzası gerekiyor.

Kürtaj işleminin yasal boyutu sadece hamilelik haftası ile ilgili değildir. Evli olmayan kadınların 18 yaşından büyük olması durumunda kendi beyanları yeterli kabul edilir. Ancak evli kadınların eşlerinin de kürtaja onay vermesi aranır. Eşin onay vermemesi durumunda gebelik sonlandırılamaz. 18 yaşından küçük olan kadınların kürtaj yaptırabilmesi için yasalar gereği ebeveyn onayı isteniyor. Kadının 16 yaşından küçük olması halinde ise durum adli bir boyut kazandığından, ebeveyn ya da eş onayı mevcut olsa bile kürtaj sadece mahkeme kararı ile yapılabilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi pek çok farklı teknik ile yapılabiliyor ancak en yaygın şekilde kullanılan teknik vakumlu aspirasyon yöntemidir. Hem hekim hem de hasta açısından çok daha kolay bir yöntem olması, komplikasyon riskinin daha düşük olması, iyileşmenin daha hızlı gerçekleşmesi, parça kalma riskinin az olması gibi nedenlerle, hastanın sağlık durumunun da uygun olması halinde bu gebeliğin sonlandırılmasında vakumlu aspirasyon tekniği uygulanıyor. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu yöntemin uygulanması mümkün olmadığından daha farklı teknikler tercih ediliyor. Anestezi altında uygulanan bu yöntemde kürtaj sadece 10 ila 20 dakika içerisinde tamamlanıyor ve klinik istirahate gerek duyulmuyor. Anestezinin etkisiyle acı, sızı ya da kramp hissedilmesi de mümkün olmuyor.

Kürtaj Fiyatları Ne Kadardır?

Fiyat noktasında net bir rakamdan ya da bir rakam aralığından söz etmek yanıltıcı olabilir. Çünkü kürtaj fiyatları gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, hekimin deneyimi, kullanılan anestezi ilacı ya da kürtajın hangi teknikle yapıldığı gibi pek çok unsurdan etkileniyor. Bu nedenle kürtaj yaptırmak isteyen kadınların karşısına farklı rakamlar çıkabilir. Genel olarak fiyatların çok yüksek olmadığını belirtebiliriz. Lakin net bir fiyat bilgisi için öncelikle muayene olunması gerektiğini de belirtmek gerekir.

Kürtaj Sonrası Hamile Kalma

Halk arasında son derece yaygın olan ‘birkaç defa kürtaj yaptırdıktan sonra hamile kalmak zorlaşır’ düşüncesi tamamen yanlıştır. Ayrıca kürtaj, ileride vajinal doğum yapmaya da engel bir müdahale değildir.

Kürtaj Sonrası Kanama

Rahmin toparlanması ve iyileşmesi esnasında kanama olması mümkündür. Kürtaj sonrasında kanama 10 ila 12 gün boyunca devam edebilir. Kanama genellikle hafif lekelenme şeklindedir. Ancak kanamanın fazla olması, kanamaya kötü kokulu vajinal akıntı, yüksek vücut ateşi ya da şiddetli ağrı gibi semptomların eşlik etmesi durumunda hastaların mutlaka doktoruna bilgi vermesi gerekir. Kürtajın ardından yeniden adet düzeninin sağlanması 30 günü bulabiliyor. Bu durum yanıltıcı olabiliyor çünkü hastalar işlem sonrası yaşanan kanamayı adet kanaması olarak değerlendirebiliyor. Ancak kürtajın hemen ardından adet kanamasının olması beklenmez. Bu nedenle kanama miktarının fazla olması durumunda doktor muayenesi şarttır.

Detaylı bilgi için
https://www.drismetyildirim.com/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim