• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kürtaj için SGK ödemesi korunan kadına gizlilik

Kürtaj için SGK ödemesi korunan kadına gizlilik
Artık koruma altındaki kadınlar, hastaneye gittiklerinde fatura bilgilerinde isimlerini, telefon ve adreslerini gizleyebilecekler. SGK ayrıca, son SUT tebliğiyle kürtajı da ödeme kapsamına aldı.

Okan Güray Bülbül

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) geçtiğimiz hafta yapılan değişiklikle üç önemli konuda yeni uygulamalar devreye girdi. Bu uygulamaların ikisi olumlu olarak nitelendirilebilecek uygulamalarken, ne yazık ki bir tanesi vatandaşın sağlıkta cebinden ödeyeceği parayı arttırıcı nitelikte.  

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ YÜKSEK FARK ALABİLECEK 

Değişiklik sonrası üniversite hastanelerinin vatandaştan alabileceği fark ücreti yükseldi. Artık öğretim üyeleri tarafından, bizzat verilen poliklinik hizmetlerinde SGK tarafından belirlenen bedelin iki katı, diğer hizmetlerde ise bu bedel kadar ilave ücret talep edilebilecek. Bu konudaki üst limit ise değişmedi. Hastalardan talep edilecek fark ücreti, asgari ücretin iki katını geçemiyor.   

KORUMA ALTINDAKİ KADININ BİLGİLERİ GİZLENECEK 

SUT’daki önemli bir diğer değişiklikle kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına bir adım atılıyor. Buna göre koruma altındaki kadınlar, sağlık hizmetleri sonrası fatura bilgilerinde isimlerini, telefon ve adreslerini gizleyebilecekler. Sağlık kuruluşları bu durumdaki kadınlara ait faturaları SGK’ya gönderirken bu bilgiler olmaksızın gönderecekler. Koruma altındaki kadınlar ‘beni tekrar bulurlar’ korkusuyla kendileri ve varsa çocukları için hastaneye gitmekten çekinebiliyorlar… 

KAMU HASTANESİ PARA ALMAYACAK

SGK ayrıca, çok tartışılan kürtaj konusunu da ödeme kapsamına aldı. Kamu hastanelerinde kürtaj yaptıran kadınlar katılım payı dışında bir ödeme yapmayacak. Özel hastanelerde kürtaj durumundaysa SGK’nın kürtaj için ödediği paranın en fazla 2 katı kadar ödeme yapılacak. Kürtajın özel hastanelerde veya üniversite hastanelerinde yapılması halinde ise özel sağlık kuruluşları ve üniversite hastaneleri vatandaştan en fazla 382 TL ilave ücret talep edebilecek. 

SGK EMZİRME ÖDENEĞİNDE YAZILI TALEP ŞARTINI KALDIRDI

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişikliklerden farklı olarak önemli bir adım daha attı ve emzirme ödeneğinde yazılı talep şartını kaldırdı. Buna göre, SGK kimlik paylaşım sistemi üzerinden doğan çocuğa ilişkin bilgileri tespit ederek, yazılı başvuru olmaksızın doğrudan emzirme ödeneğini ödeyecek.

2 SORU - 2 CEVAP

Primi tamamla sandıktan yararlan...

SORU: Ben 21 yıllık emekli sandığına tabi halen çalışan bir devlet memuruyum. 23 Mayıs 1991 tarihinde memur oldum, iki kez ayrıldım ama şimdi yine memuriyet görevime devam ediyorum. İsteğe bağlı olarak Emekli Sandığı'na tabi emekli olmak istiyorum. Ben erkek personel olarak SGK'ya 25 yılı tamamlayacak bir kesenek ödemek zorunda değil miyim? (Ömer Bildik) 
CEVAP: Emekli olabilmeniz için 25 yılı tamamlamanız gerekiyor. Fakat kendi isteğiniz ile memuriyetten ayrılarak 25 yılı emekli sandığına tabi iştirakçi olarak dışarıdan prim ödeyerek tamamlamanız mümkün.

Süreyi ödeyip emekli olma hakkınız var

SORU: Ben 18 yıllık polisim. Emekliliğim 2016’da gelecek. İkinci şark hizmetim çıktı. Kalan iki yılı istifa ederek dışarıdan prim ödeyerek tamamlayabilir miyim? 
(Cevdet Binnetoğlu) 
CEVAP: İstifa ettikten sonra 6 ay içerisinde SGK’ya başvurup, kalan sürenin primlerini kendi cebinizden ödeyerek memur statüsünde emekli olabilirsiniz. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim