• BIST 9758.26
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Lohusalık Depresyonu Bebeği Etkiler Mi?

Lohusalık Depresyonu Bebeği Etkiler Mi?
Doğumdan sonra ilk dört hafta içinde ortaya çıkan lohusalık depresyonu, annenin suçluluk, tükenmişlik, yüksek kaygı, uyku sorunları yaşamasıyla kendi gösteriyor.  

Bu dönemde anne bebeğiyle bağ kurmakta zorlandığı için bebeğini ihmal edebiliyor. Psk. Tuğçe Giray, lohusalık sendromuyla ilgili merak edilenleri anlattı.

Bu dönemin doğum sonrası depresyon, lohusalık depresyonu ya da peripartum depresyon olarak adlandırıldığını belirten Psk. Tuğçe Giray, “Lohusalık depresyonu, doğumdan sonraki ilk dört hafta içerisinde ortaya çıkar. Bu durum doğumun ardından annenin suçluluk, tükenmişlik, yüksek kaygı, uyku sorunları ve somatik belirtiler göstermesi olarak da tanımlanabilir. Bu durumu yaşayan kişiler kendilerini benlikleri kaybolmuş, bebeğin mesuliyetini alma konusunda kendisini güçsüz ve yetersiz hissetmiş olarak ifade etmektedir” dedi.

Lohusalık Depresyonu Görülme Sıklığı

Doğum sonrası depresyonda görülen semptomlar doğum yapmayan kadınların geçirdiği depresyondan farksız değil. Ancak bununla birlikte lohusalık depresyonunda olan annede ailesine karşı sevgi hissetmemesi, kendisine ve bebeğine ilgisiz kalması, çaresizlik hissetmesi gibi durumların da gözlemlenebildiğini anlatan Giray, bu durumun lohusalık döneminin ilk zamanlarında yüzde 50 ila 70 annede gözlemlenen annelik sıkıntısından ayırt edilmesinin zor olduğuna dikkat çekerek. doğum sonrası depresyon nedeniyle annenin çocuğuyla ilk bağ kurulumunu sağlayamadığı ve ailesine karşı olan duygusal değişimlerin yaşadığı için hem annenin hem de bebeğin negatif yönde etkilediğinin altını çizdi.

Psikolojik Destek Alınmalı

Hamilelik ve doğum normal bir evreymiş gibi görünse de aslında anne ve anne adayları için yüksek bir stres noktası olabildiğini hatırlatan Giray, “Bu dönemde her anne ve anne adayı için hafif olarak veya yoğun bir şekilde kaygı yaşanması muhtemeldir. Genellikle anneler bu değişimlere ayak uydurabilmektedir fakat bir kısmının ise yoğun depresyon evresinin getirmiş olduğu duygu ve durum bozukları ile baş edememesi de görülebilmektedir. Bu gibi durum yaşayan yeni doğum yapmış annelerin geç kalmadan psikolojik destek almaktan çekinmeyerek bir uzmana başvurması gerekir.” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim