• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

London School of Economics'ten ilaç ekonomisi eğitimi

London School of Economics'ten ilaç ekonomisi eğitimi
"Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında çok kez eleştirilen ilaçların fiyatlandırması ve geri ödemesi konusunda kamu ile özel sektör temsilcilerine akademik dünyadan yardım eli uzanıyor. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Politikası Araştırm

"Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında çok kez eleştirilen ilaçların fiyatlandırması ve geri ödemesi konusunda kamu ile özel sektör temsilcilerine akademik dünyadan yardım eli uzanıyor. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Politikası Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜSEP) ile London School of Economics (LSE), ilaç ekonomisi (farmako ekonomi) alanında kamu ve özel sektör temsilcilerine sertifika programı düzenleyecek.

HÜSEP Müdür Yardımcısı Prof. Mehtap Tatar, eğitimlerin ocak ayında başlayacağını ve programın 10'u Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık ile Maliye bakanlıklarından olmak üzere kamu ve özel sökterden 30 kişiye yönelik tasarlandığını söyledi.

 
Geri ödeme sıkıntılı
İlaç ekonomisinin dünyada üzerinde çok durulan bir alan olduğunu ancak Türkiye'de hem endüstride hem de geri ödeme kurumlarında bu konuda ekonomik analiz yapacak sınırlı sayıda kişi olduğunu belirten Tatar, bu alanın gelişmesiyle ilaç harcamalarında şeffaf bir sistem kurulabileceğini vurguladı.
Tatar, ilaç fiyatlandırması ve geri ödeme sisteminin Türkiye için yeni olması nedeniyle sıkıntılara geç müdahale edildiğini ve sistemin henüz şeffaflığa kavuşturulmadığını belirtti. Örneğin geri ödeme listelerine konan ve çıkarılan ilaçların kriterlerini bilmediklerini söyleyen Tatar, "Geri ödeme konusunun mümkün olduğunca bilimsel ve doğru yapılabilmesi için SGK'da çok ciddi bir gelişim sürecinin yaşanması gerek" dedi.
 
AB destekli proje

İlaçta fiyatlandırma ve geri ödeme konusunda AB Komisyonu'nun desteklediği bir proje de yürüttüklerini söyleyen Tatar, proje kapsamında 27 ülkeden biri olarak Türkiye'de sistemin profilini çıkardıklarını bildirdi. Geçen yıl başlayan projenin bu yıl sonunda tamamlanacağını belirten Tatar, "Ülkelerde bu alanda farklı bir terminoloji kullanıldığı görülünce önce ortak sözlük geliştirildi, tam bir ilişkiler ağı kuruldu. Şimdi profillerin güncellenmesi için finans kaynağı bulunmaya çalışılıyor" dedi. Tatar, projede 27 ülkenin de farklı geri ödeme ve fiyatlandırma sistemleri olduğunu gördüklerini kaydederken "AB'nin bu alana müdahale hakkı yok" dedi.

Bu haber toplam 1906 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim