• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Lösemi hastalarında "hassas" tehlike

Lösemi hastalarında "hassas" tehlike
YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öner: "Eğer trombosit düşükse bir tokat ya da yolda sendeleyerek bir yere çarpmak dahi lösemi hastalarında ciddi kanamalara ve kötü sonuçlara neden olmaktadır"

CEMAL AŞAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, trombosit değeri düşük olan lösemi hastalarının, bir tokat ya da hafif bir çarpmada dahi kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında kan kanseri olarak bilinen ve ilikten kaynaklanan bir kanser türü olan löseminin, özellikle çocukluk döneminde önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Bu hastalığa yakalanan çocukların önemli kısmının önceki yıllarda hayatını kaybettiğini dile getiren Öner, kemik iliği nakilleriyle hastalığın tedavisinde önemli başarıların elde edildiğini ve hastaların yüzde 80'inin sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Öner, iyileşen hastaların ömürleri boyunca bir daha bu hastalıkla karşılaşmadığına değinerek, şöyle devam etti:

"Ancak halen tedavi süreci, zor ve zahmetli bir dönemi kapsamakta. 2-3 yıl gibi uzun tedavi sonrasında hastalarımız şifaya kavuşmakta. Bu süre içinde ağır tedavi aldıkları için bunların vücutları mikrobik hastalıklara, kanamalara, değişik sağlık sorunlarına maruz kalmaktadır. Bu nedenle bizim tedavimizin yanında hastane, çevre ve aile koşullarının çok iyi dizayn edilmesi lazım. Ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde bu hastalığın giderilmesi için maddi ve manevi destekler sağlanmaktadır."

- "Gıdalarının çok hijyenik olması lazım"

Öner, Van'da tedavi ettikleri hasta sayısının 200 civarında olduğuna dikkati çekerek, tüm hastaların beslenmeleri ve hijyenleriyle yakından ilgilendiklerini dile getirdi.

Hastaların evlerine gittikleri zaman da aynı şekilde korunmalarını sağlamak için duyarlı vatandaşların desteğine ihtiyaçlarının olduğunu belirten Öner, şunları kaydetti:

"Hastalarımız yoğun tedavi aldıkları için vücutlarında ciddi sistem arızaları yaşanıyor. Vücutları hastalıklara, kanamalara, travmalara karşı sorunlu hale geliyor. Verdiğimiz ilaçlar nedeniyle mide, bağırsak sistemi hasar gördüğü için bu insanlar her şeyi yiyemiyorlar. Bizim yediğimiz gıdalarda zaman zaman hijyenik sorunlar olsa bile vücudumuz bunu telafi edebiliyor ama bu hastalarımız için bu geçerli değil. Bu nedenle beslenmelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Gıdalarının çok hijyenik olması lazım."

- "Bir tokat bile ciddi kanamalara neden olur"

Prof. Dr. Öner, lösemi hastalarının gördükleri tedavi nedeniyle bağışıklık sistemlerinin büyük oranda hasar gördüğüne işaret ederek, "Eğer trombosit değeri düşükse bir tokat bile ya da yolda sendeleyerek bir yere çarpmak dahi ciddi kanamalara ve kötü sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle trombositler eşik değerin altına düştüğü zaman biz olası kanamaları önlemek için trombosit veriyoruz. Trombosit bulamadığımız durumlarda kanama nedeniyle hastalarımızı kaybedebiliyoruz. Bu nedenle trombosit verilmesi çok önemli. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bazı vatandaşların, yaklaşık 4 saat süren işlemler ve zahmetli olması nedeniyle trombosit vermekten çekindiğinin altını çizen Öner, trombosit desteği sağlanmasının hastaların hayatını kaybetmemesi için büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4441 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim