• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Lübnan'da kanser hastalarına destek amacıyla gösteri düzenlendi

Lübnan'da kanser hastalarına destek amacıyla gösteri düzenlendi
Lübnan'da, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen gösteride, hükümetin kanser ilaçlarına yönelik desteğini kaldırması protesto edildi.

Dünya Kanser Günü dolayısıyla başkent Beyrut'ta düzenlenen gösteride, hükümetin kanser ilaçlarına yönelik devlet desteğini kaldırması kararından vazgeçmesi talep edildi.

Kanser hastalarının ilaçlara erişememe sorununa dikkat çekmek amacıyla başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı önünde bir araya gelen çok sayıda kişi gösteri düzenledi.

Göstericiler, ellerinde "Yolsuzluğunuzu durdurun, ilacımızı temin edin", "Kanser hastalarına yönelik katliamı durdurun", "İlaca yönelik sübvansenin kaldırılması eşittir idam kararı " yazılı dövizler taşıdı.

Program sonrasında kanser hastaları ve yakınları adına bir konuşma yapan Hani Nasr, "Dünya Kanser Günü'nde, herkes hastalarına destek verirken, Lübnan'da ise hastalar gerekli ilaçlardan mahrum bırakılıyor. Hastalara yönelik katliamı sessiz bir şekilde izliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hükümetin kanser ilaçları dahil birçok ilaca yönelik devlet desteğini kaldırdığını hatırlatan Nasr, hükümette ivedi bir şekilde bu kararından vazgeçmesi, gerekli ilaçları hastalara temin etmesi çağrısında bulundu.

Sübvanseyi kaldırma kararının hastaların ölüme terk edilmesi anlamına geldiğini kaydeden Nasr, ardından ilaç temin edemediği için durumu kritik olan Lübnan'daki kanser hastalarının tek tek ismini ve hangi kanser hastalığına yakaladıklarını söyledi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Lübnan'da hükümet, başta yakıt olmak üzere birçok temel ihtiyacı sübvanse edip uygun bir fiyatla vatandaşlara veriyordu. Ancak ekonomik krizin patlak verdiği 2019'dan bu yana hükümet 2021'den itibaren kademeli bir şekilde yakıt, gıda, ilaç gibi birçok sektöre yönelik sübvanse desteğini geri çekti.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Haziran 2022'de yaptığı bir açıklamada, Lübnan halkının yüzde 85'inin yoksulluk sınırında bulunduğunu belirtmişti.

Dünya Bankası da geçen yıl kasım ayında yayınladığı bir raporunda, ekonomik krizdeki Lübnan'ın mali kaybının 72 milyar doları aştığını ve bunun ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının 3 katına denk olduğunu ifade etmişti.

Son olarak Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abyad, 10 Ocak'ta, kaçakçılık ve karaborsa nedeniyle bebek maması için verdikleri devlet desteğinin kaldırıldığını açıklamıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 808 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim