• BIST 9524.59
  • Altın 2490.845
  • Dolar 32.5516
  • Euro 34.65
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

LYM Nedir? Kanda Lenfosit Düşüklüğü veya Yüksekliği

LYM Nedir? Kanda Lenfosit Düşüklüğü veya Yüksekliği
Lenfosit, kan testi sonuçlarında genellikle lym bazen ise lymph kısaltması ile belirtilmektedir. Lenfosit, bir çeşit beyaz kan hücresidir.

Lenfosit, kan testi sonuçlarında genellikle lym bazen ise lymph kısaltması ile belirtilmektedir. Lenfosit, bir çeşit beyaz kan hücresidir. Hamilelikte LYM değerleri, düşüklüğü veya yüksekliği sağlığımız hakkında bilgiler verir. 

Bağışıklık sistemi, bağışıklık hücreleri olarak bilinen karmaşık bir hücre ağıdır. İçerisinde lenfositleri de barındırır. Lenfositler, vücudun ana bağışıklık hücresi türlerinden biri olan beyaz kan hücreleridir. Kemik iliğinde yapılırlar ve kan ve lenf dokusunda bulunurlar.. Bu hücreler, vücudun işleyişini tehdit edebilecek bakteri, virüs ve kanser hücreleri gibi yabancı maddelere karşı vücudu savunmak için birlikte çalışır.

Bu yazıda, farklı lenfosit türlerine, kanda olması gereken normal seviyelerin ne olduğuna ve seviyeler çok düşük veya çok yüksek olursa ne olacağına bakıyoruz.

Normal aralıklar ve seviyeler

Lenfosit seviyeleri kişinin yaşına, cinsiyetine, hamile olup olmamasına ve yaşam tarzı alışkanlıklarına göre değişebilir.

LYM Seviyesinin Yüksek Olması Ne Anlama Geliyor?

Yetişkinlerde mikrolitre başına 4800, çocuklarda ise 9000 üzeri olan LYM değeri yüksek olarak kabul edilir.

Normal aralığın üzerindeki lenfosit sayıları, vücudun bir enfeksiyona karşı normal tepkisi nedeniyle zararsız ve geçici bir durum olabilir.

Ancak yüksek düzeyde lenfositler, daha ciddi bir durum olan lenfositoz belirtisi de olabilir. Bu noktada hasta mutlaka doktoruna danışmalıdır.

LYM Seviyesinin Düşük Olması Ne Anlama Geliyor?

Normal aralığın altındaki lenfosit sayıları da geçici olabilir. Soğuk algınlığı veya başka bir enfeksiyondan sonra ortaya çıkabilir veya yoğun fiziksel egzersiz, stres vb. sebeplerden olabilir.

Lenfosit sayıları zaman içinde yüksek veya düşük kalırsa, bunlar bir sağlık durumunun işareti olabilir ve lenfositopeni veya lenfositoz olarak teşhis edilebilir. Bu koşullar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve süreleri onlara neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Bir yandan da dikkat edilmesi gereken bir durum olabilir.  Vücudun yeterli miktarda lenfosit üretememesi, lenfositlerin lenf bezleri ya da dalakta tutuluyor olması, bazı toksinlerin lenfositleri yok etmesi gibi sebeplerden kaynaklı düşük olabilir.

Hem hamilelik sürecinde hem de annelik sürecinde kadınları yalnız bırakmayan anne bebek rehberi, anne adaylarının merak ettiği tüm sorulara cevap olacak nitelikte olan CiciÇocuk sitesini ziyaret edin. Çocuğunuz ve sizin sağlığınız için tüm bilgilere ulaşın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim