• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Madencilerin kurduğu hastane 75 yıldır hizmet veriyor

Madencilerin kurduğu hastane 75 yıldır hizmet veriyor
Zonguldak'ta, 1939'da maden işçilerine genel sağlık hizmeti sunmak üzere kurulan Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, 75 yıldır hizmet veriyor.

FERDİ AKILLI 

Zonguldak'ta, 1939'da maden işçilerine genel sağlık hizmeti sunmak üzere kurulan Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, 75 yıldır hizmet veriyor

Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı olarak "Amele Birliği Hastanesi" adıyla genel sağlık hizmeti sunulmak üzere 1939 yılında hizmete açıldı.

Faliyetlerini 1977 yılına kadar sürdürdükten sonra Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilen hastane, SSK Zonguldak Bölge Hastanesine bağlı olarak hastanede Göğüs Hastalıkları ve İntaniye Servisleri istihdam edildi.

Hastane 1995'de SSK Zonguldak Hastanesinden ayrılarak "Sosyal Sigortalar Kurumu Zonguldak Göğüs ve Meslek Hastalıkları" adıyla hizmet vermeye devam ettikten sonra 2005 yılında Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi ismini aldı.

Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Fatih Akça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinin 1939'da yer altı maden işletmesinde çalışan işçilerin ve ailelerinin sağlık gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Hastanenin kurulduğu yıllarda 60 yataklı olarak hizmet verdiğini anlatan Akça, gereksinimlerin artması üzerine bu sayının 150'ye çıkartıldığını dile getirdi.

- "Hastenemizle madenciler arasında duygusal bir bağ var"

Akça, ek binalar ve ekstra katlar çıkılarak hastanenin kapasitesinin arttırıldığını vurgulayarak, "Hastanemiz, yeraltı maden işçilerinin aylıklarından yapılan kesintilerle kurulan sağlık kuruluşudur. Hastanemiz 1970'li yıllarda Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilmiş. 1990'da ise ihtiyaçlar doğrultusunda Zonguldak, Bartın ve Karabük'te maden tozuna bağlı meslek hastalıklarının değerlendirilmesinde yetkili kılındı. 2005'de ise Sağlık Bakanlığına devredildi. Şu anda tescilli 142 yatağımız, yoğun bakım üniteleri, uyku bozuklukları laboratuvarı ve meslek hastalıklarının yanı sıra sigara bırakma poliklinikleriyle hizmet veriyor" şeklinde konuştu.

Hastanelerinin Zonguldak için önemine dikkati çeken Akça, şunları kaydetti:

"Hastenemiz ile madenciler arasında duygusal bir bağ var. Çünkü onların paralarıyla kurulmuş daha sonra bakanlıklara veya Sosyal sigortalar Kurumuna devredilmiş. Kurumumuza madende çalışanlar veya mesleki hastalığa yakalanan hastalar geliyor. Yatan hasta grubunun çoğunluğunu da madende çalışanlar oluşturuyor. Polikliniklerimize de başvuran hastaların çoğunluğu da maden işçileridir. Madene ve maden işçisine olan vefa borcumuzu biliyoruz."

Bu haber toplam 1583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim