• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Mahkemeden 'doktorların mecburi hizmetinde' emsal karar

Mahkemeden 'doktorların mecburi hizmetinde' emsal karar
İzmir 3. İdare Mahkemesi, Sağlık-Sen İzmir Şubesi’nin açtığı davada mecburi hizmet görevi için Muş’a atanan doktorun atamasının yürütmesini durdurarak, “doktor ailesinin bulunduğu ilde görevini yürütmeli” şeklinde emsal bir karara imza attı.

Dr. Mustafa Küçük, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden uzmanlığını aldıktan sonra mecburi hizmet atamasından önce ‘eş durumu mazereti’ için Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na başvurdu. Ancak kurum doktorun ‘stratejik personel olması’ gerekçesiyle talebini kabul etmedi. Doktor Küçük, verilen bu kararla birlikte Muş’ta göreve başladı. Bunun üzerine İzmir Sağlık-Sen Şubesi Avukatı Coşkun Üzüm, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için İzmir 3. İdari Mahkemesi’ne başvurdu.

Sendika, mahkeme heyetine genel nitelikteki yönetmelik, 657 Sayılı Yasa ve Anayasa’nın öncelikli olarak uygulanması gerektiğini ve stratejik personel olan uzman hekimlerin eş durumu mazeretinden yararlanmasının yasaya ve hukuka daha uygun olacağını belirtti. Mahkeme heyeti, uzman hekimler için çok önemli bir karara imza attı. Heyet, Doktor Küçük’ün stratejik personel olması sebebiyle eşinin yaşadığı İzmir'de mecburi hizmetini ifa edebileceğine karar verdi. Heyet, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun mecburi hizmet atamasının da yürütmesini durdurdu. İdarenin 30 gün içerisinde mahkeme kararını yerine getirmek zorunda olduğu belirtildi. Buna göre Doktor Küçük, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Hemşire Çiğdem Küçük’ün yaşadığı İzmir’de mecburi hizmetini sürdürecek.

Sağlık-Sen’in İzmir, Uşak ve aynı zamanda Manisa Şubesi’nin avukatı olan Coşkun Üzüm, kararın önemli olduğuna dikkat çekti. Üzüm, "Geçen ay Sağlık-Sen Manisa Şubesi adına Patoloji Uzmanı Doktor Özlem Yüksel Kurt’u temsilen açtığımız davada Türkiye’de bir ilk olarak stratejik personel olan müvekkilim eş durumu tayininden yararlanmasına ilişkin benzer yönde bir karar daha almıştık. Bu kararın emsal olarak dikkate alınıp İzmir 3. İdare Mahkemesi’nden de aynı yönde karar almamız ciddi mağduriyetler yaşayan uzman doktorlarımız için son derece önemlidir” diye konuştu.

"EMSAL VE ÖNEMLİ BİR KARAR"
Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir de, sağlık çalışanlarının aile bütünlüğünün bozulmaması adına açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Karara göre uzman doktor eşinin yaşadığı il İzmir’de mecburi hizmetini tamamlayabilecek. Alınan kararla aile bütünlüğü korunmuş oldu. Benzer mağduriyetleri yaşayan tüm sağlık personeline emsal niteliğinde olan bu karar, tüm sağlık çalışanlarına hayırlı olmasını diliyorum. Benzer sıkıntıları yaşayan tüm sağlık çalışanlarımıza sendikamız ve Hukuk Servisimiz olarak hizmet vermeye hazırız” dedi.  

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3317 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim