• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Majistral ilaçlara kısıtlama olmamalı!

Majistral ilaçlara kısıtlama olmamalı!
Türk Farmakopesi Hazırlama Kılavuzu’nda Majistral ilaç; "Hasta için özel olarak hekim tarafından reçete edilen ve eczanede bu formüle göre hazırlanan ilaç” olarak “herhangi bir sınırlanma” yapılmadan tanımlanmıştır.

KANSER HASTALARINA SAĞLANAN KOLAYLIĞI MAJİSTRAL İLAÇ KULLANAN HASTALAR DA BEKLİYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu, 10 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliğiyle “küçük hücreli olmayan akciğer kanseri” hastalarında kullanılan osimertinib etken maddeli ilacı bedeli ödenecek ilaçlar listesine aldı.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu ilacı akciğer kanseri olan hastaların uzun süredir beklediğini belirterek, "Bu ilacın geri ödeme listesine alınmış olması memnuniyet vericidir" dedi. Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:  

"İlacın bir aylık maliyeti yaklaşık 8 bin Euro, yıllık maliyeti ise yaklaşık 100 bin Euroydu. Artık “küçük hücreli olmayan akciğer kanseri hastalarımızdan hekimi tarafından uygun görülenlere bu ilaç SGK tarafından geri ödemesi yapılacak. Avrupa Birliği ülkelerinde de bir yılı aşkın süredir onaylanmış olan bu ilacın ülkemizde de SGK tarafından ödenecek olması tedavi bekleyen birçok hastamıza ümit ışığı olacaktır.

Ayrıca SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde yaptığı diğer bir değişiklikle de herhangi bir ilaca başlama kriterinde raporlu dahi olsa  “en fazla bir kutu alabilir” şeklindeki ifadeyi kaldırarak bir aylık tedaviye kadar yetecek ilacı ilk seferde eczanelerden alınabilmesinin önünü açmıştır. Hastalarımızın tekrar tekrar poliklinik önlerinde beklemelerine yol açan, hastanelerimizde gereksiz yığılmaları arttıran bu uygulamanın da düzenlenmiş olması memnuniyet verici."

MANTAR KREMLERİ İLE İLGİLİ SINIRLAMA TEBLİĞDE DÜZELTİLMELİ

Geçtiğimiz ay çıkan tebliğ değişikliği ile mantar kremlerine iki kutu yazılması sınırlaması getirilmesine de değinen Saydan, bu uygulamanın vatandaşı mağdur ettiğini söyleyerek şöyle devam etti:"Vatandaşlarımızın büyük kısmının günde beş kez eli ayağı suyla temas etmektedir. SGK'nın yaptığı bu değişiklikle köydeki vatandaşımız aile hekimine yazdırdığı mantar ilacını tekrar almak istediğinde şehir merkezindeki Cilt Uzman Hekimine gitmek durumunda bırakılmıştır. Açıklama ile düzeltilmesi yeterli değildir. Zira farklı illerdeki müdürlükler farklı uygulamalar yapmaktadır. Onun için de bu maddenin  bir an evvel Tebliğde düzeltme yapılarak düzenlenmesi  gerekmektedir.  "

MAJİSTRAL İLAÇLARA KISITLAMA OLMAMALI

Saydan ayrıca, eczanelerimizde hazırlanan “majistral ilaçlar” içinde tebliğ değişikliğinin düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: "Kurumca bedeli ödenecek majistral ilaçlar için “sadece ilgili uzman hekimlerce reçete edilebilir” şeklinde bir kısıtlama getirilmiştir. Bu ifade ciddi bir belirsizlik içermekle birlikte; hekimin tedavi alanını daraltan ve tıbbi anlamda karşılığı olmayan bir uygulamadır.

Türk Farmakopesi Hazırlama Kılavuzu’nda majistral ilaç; Hasta için özel olarak hekim tarafından reçete edilen ve eczanede bu formüle göre hazırlanan ilaç olarak “herhangi bir sınırlanma” yapılmadan tanımlanmıştır. Hekimin altı yıllık tıp eğitimi ile elde ettiği en temel “majistral formül reçete etme” hakkına, SUT değişikliği ile birlikte, tam olarak tanımı dahi yapılmamış “sadece ilgili uzman hekimlerce” ifadesiyle kısıtlanma getirilmesi tıbbi anlamda kabul edilemez bir fiil olmanın yanı sıra hastanın tedavi giderlerini arttırıp, hekimin “daha uygun fiyatlı” majistral formülleri reçete etmesine mani olacaktır.Hangi uzmanın hangi majistral ilacı reçete edeceği konusunda da herhangi bir yasal düzenleme olmayan ve dolayısıyla da büyük bir karmaşa ile hasta ve eczacı mağduriyeti yaşanmasına neden olacak İlgili SUT değişikliğinin iptal edilmesi gerekmektedir.

TEİS olarak sosyal devlet politikalarını her zaman destekliyoruz. Hiçbir vatandaşımızın  ilaca ulaşamadığı için zarar görmemesi sağlık politikası üretenlerden en büyük beklentimiz olup, yetkililerin gerekli düzenlemeleri bir an önce yapmasını talep ediyoruz.

Bu haber toplam 9350 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim