Gelirleri ve harcamaları uyuşmayanlara "Takiptesiniz" uyarısı gönderildi.
Maliye, avukat ve doktorların gelir beyanları ile banka hesaplarını, aldıkları ev ve arabaları karşılaştırdı, 40 bin kişiye "takiptesiniz" uyarısı gönderdi
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2007 yılında KDV beyannamelerinde bildirdiği hasılat tutarı, aynı yıl içinde banka hesaplarına yatan paralar ile aldıkları araba ve gayrimenkullerin en az 100 bin YTL altında olan 40 bin serbest meslek erbabına tek tek uyarı mektubu göndermeye başladı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, büyük bölümünü doktor ve avukatların oluşturduğu serbest meslek erbabına yönelik genel bir tarama çalışması gerçekleştirdi.
Bu çalışmada, önce Türkiye çapında faaliyet gösteren bütün serbest meslek erbabının 2007 yılı için beyan ettiği hasılat tutarları listelendi. Daha sonra da bankalardan, bu kişilerin banka hesaplarına yine geçen yıl yatan paraların dökümü istendi. Vergi İstihbarat Merkezinden de aynı kişilerin 2007 yılı içinde satın aldıkları gayrimenkul ve arabalara ait listeler çıkarıldı.
Veri toplama çalışmasının ardından, doktor, avukat ve diğer serbest meslek erbabının 2007 yılı için beyan ettiği hasılat ile banka hesaplarına yatan paralar, edinilen gayrimenkul ve arabalar karşılaştırmaya alındı.
Hasılat ile bu değerler her bir serbest meslek erbabı için tek tek kontrol edildi. Bu çalışmada, hasılat ile söz konusu değerler arasında en az 100 bin YTL'lik fark dikkate alındı. Ancak, daha detaylı bilgi edinilmesi için en az 100 bin YTL'lik fark olanlar, 250 bin YTL ve üzerinde fark olanlar ile 500 bin YTL ve üzerinde fark olanlar şeklinde bir listeleme yapıldı.
Bu arada çalışma sırasında bu kişilerin 2006 gelir beyanları ile bu yılda banka hesaplarına yatan para ve harcamalarına da ayrıca bakıldı.
-40 BİN KİŞİ DÜŞÜK HASILAT BİLDİRDİ-
Çalışmada, hasılatı ile değerler arasında en az 100 bin YTL fark bulunan 40 bin kişi tespit edildi ve bunlar riskli mükellefler listesine dahil edildi.
40 bin kişiye ilişkin listeler de "Mükelleflere uyarı mektubu talimatı" ile birlikte her mükellefin kayıtlı olduğu ilin Vergi Dairesi Başkanlığı ya da İl Defterdarlığına gönderilmeye başlandı.
Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar da talimat çerçevesinde, listede ismi bulunan mükellefleri mektupla uyarma işlemini başlattı.
Mektupta, mükellef odaklılık, katılımcılık, verimlilik ve etkililik temel ilkelerini esas alarak, gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamanın, vergiye gönüllü uyumu sağlamanın, yüksek kalitede hizmet sunmanın ve mükellefin yükümlülüklerine yerine getirmesi için gerekli tedbirleri almanın Gelir İdaresi Başkanlığının en önemli görevleri arasında bulunduğu belirtildi.
Başkanlığın, periyotlar halinde ve sektörel bazda, mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek, uyum bozukluklarını tespit ve analiz ederek, çözümler üretmek suretiyle mükelleflerin vergi kanunlarına gönüllü uyumunu temin etmek ve bu şekilde devletimizin temel ve vazgeçilmez gelir kaynağı olan vergilerin tahsilini sağlamak yönünde çalışmalar yaptığına da vurgu yapılan mektupta, mükellefin çek-senet tahsilatları dahil, mevduat hesaplarına yatan para ile beyan ve KDV beyanlarıyla bildirilen hasılat tutarları arasındaki farka dikkat çekildi.
Bu çerçevede, mükelleflerin 2007 yılına ait gelir vergisi beyannamesini vermeden önce vergilemeye esas teşkil edecek hususları bir kez daha gözden geçirmesi ve doğabilecek uyumsuzluğun en aza indirilmesi yönünde azami özen göstermesi de istendi.
Uyarı mektubunun son bölümünde, bu ay içinde verilecek gelir vergisi beyanname bilgilerinin, beyan döneminden sonra Gelir İdaresi Başkanlığınca gerçekleştirilecek izleme, denetim ve inceleme çalışmalarına veri teşkil edeceği ve mükelleflerin gerekirse incelemeye alınacağı da belirtildi.
-ULUSOY'DAN İNCELEME SİNYALİ-
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy da A.A muhabirine yaptığı açıklamada, serbest meslek erbabına dönük bu çalışma ve gönderilen mektuplar ile söz konusu kişilere "Kendinize çeki düzen verin. Dikkat edin. Sizi takip ediyoruz" mesajı verildiğini bildirdi.
Ulusoy, yapılan tespitlerin ardından 40 bin mükellefin 2007 yılına ilişkin olarak bu ay verecekleri gelir vergisi beyannamelerine bakılacağını ve duruma göre incelemeye alınacağını da belirtti.
Ulusoy, bu ve benzer uygulamaların bundan sonra da devam edeceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığından bir başka yetkili de banka hesabına yatan para ile gayrimenkul ve araba harcaması, beyan ettiği hasılatın en az 100 bin YTL üzerinde olan mükelleflere dönük bir çalışma yapıldığına işaret ederek, "Bu rakamın altında fark bulunanları da dikkate alsak, gerçek dışı beyanda bulunan serbest meslek erbabı sayısının çok daha fazla olduğu ortaya çıkar" değerlendirmesinde bulundu.
Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan da Gelir İdaresi Başkanlığının 40 bin serbest meslek erbabına ilişkin listeleri, illere göndermeye devam ettiğini bildirdi.
Başkanlığın şu ana kadar kendilerine bin 923 mükellefin yer aldığı bir liste ilettiğini belirten Candan, "Biz de listedeki serbest meslek erbabına hemen uyarı mektuplarımızı yolladık. Ancak, yeni gelecek liste ya da listeler ile birlikte başkentte bu gruba dahil mükellef sayısının daha da artacağını söyleyebilirim" dedi.