• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Maliye, özel hastanelerdeki pahalı ameliyatlara neşter vuruyor

Maliye, özel hastanelerdeki pahalı ameliyatlara neşter vuruyor
Vergi gelirlerindeki düşüş sebebiyle denetimleri artıran Maliye rotayı sağlık sektörüne çevirdi. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde bulunan özel hastaneler incelemeye alındı. Beyin ve kalp olmak üzere yüksek tutarlı ameliyat

Vergi gelirlerindeki düşüş sebebiyle denetimleri artıran Maliye rotayı sağlık sektörüne çevirdi. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde bulunan özel hastaneler incelemeye alındı. Beyin ve kalp olmak üzere yüksek tutarlı ameliyatlara ilişkin vergi denetimi başlatıldı.

Hastanelerdeki fiş ve faturaları kontrol eden denetim birimleri hasta yakınlarından da ödedikleri ücret konusunda bilgi alıyor. Özellikle yüksek bedel ödenen ameliyatlara ilişkin belge düzenlenip düzenlenmediği araştırılıyor. İncelemelerin devam ettiğini aktaran Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkilileri, "Özellikle krizin etkilemediği sektörlere yoğunlaştık. Sağlık da bunların başında geliyor. Üç büyük ildeki özel hastanelere hem yurtiçi hem de yurtdışından talep var. Bu işletmelerin doğru beyanda bulunup bulunmadığını kontrol ediyoruz." dedi. Türkiye'de yaklaşık 400 özel hastane bulunuyor. Bunların büyük kısmı ise İstanbul'da hizmet veriyor. Özel hastanelerin kalp ameliyatları 3-5 bin TL'den başlarken beyin ameliyatlarında rakam yapılan işleme göre 40 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Küresel krizin etkisiyle geçen yılın son aylarından itibaren vergi gelirlerinde düşüş yaşayan Maliye, tahsilatı artırmak için strateji değişikliğine gidiyor. Hesap Uzmanları Kurulu bu yılki vergi denetimlerini krizden daha az etkilenen sektörlere yoğunlaştıracak. Üç ilde yapılacak vergi denetimlerinin yanı sıra yaz aylarında yürütülecek ve eylül-ekim aylarında sona erecek turnelerde turizm, enerji, sağlık, kozmetik, deterjan ve hizmet sektörüne yoğunlaşılacak. Sağlık sektörüne yönelik denetimler İstanbul, Ankara ve İzmir'de ağırlık kazanırken turizm denetimleri Bodrum, Muğla, Tekirdağ, Adana, Antalya, Mersin ve Aydın gibi şehirlerde yürütülecek.

YAPI DENETİM FİRMALARINDA NAYLON FATURA

Maliye, denetimlerini krizin etkilenmediği sektörlere yoğunlaştırırken inşaat sektörü incelemeleri devam ediyor. Yapılan ilk incelemelerde yapı denetim firmalarında yoğun şekilde naylon fatura kullanıldığı belirlendi. Marmara Depremi'nin ardından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da uygulamaya konulan yapı denetimi ile inşaatların denetlenmesi işleminin belediyelerden özel sektöre devredildiğine dikkat çeken bir Maliye yetkilisi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yapı denetim firmalarının bir bölümü naylon fatura yuvası olmuş. Müteahhitler ek yük altına girmiyor. İnşaat sahipleri de bu yüzden yapı denetim firmalarına mevzuatta öngörülen ücreti vermek istemiyor. Yapı denetim firması da, işi kaybetmemek için bunu kabul ediyor. Firmaya 500 bin dolar ödeniyor ancak 5 milyon dolarlık fatura kesiliyor."

Zaman

Bu haber toplam 2320 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim