• BIST 9908.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Maltepe Üniversitesi tarafından yürütülen "Obeziteye Karşı El Ele" projesi tamamlandı

Maltepe Üniversitesi tarafından yürütülen "Obeziteye Karşı El Ele" projesi tamamlandı
Maltepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen "Obeziteye Karşı El Ele" adlı projeyi Mart-Haziran 2013 döneminde İstanbul Maltepe ilçesindeki üç İlköğretim Okulu'nda uygulay

İSTANBUL (AA) - Maltepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen "Obeziteye Karşı El Ele" adlı projeyi Mart-Haziran 2013 döneminde İstanbul Maltepe ilçesindeki üç İlköğretim Okulu'nda uygulayarak tamamladı.

İlköğretim öğrencilerinin obeziteye karşı bilinçlenmesine yönelik proje, kilolu çocukların okul ortamında uğradığı sosyal dışlanmaya ilişkin farkındalık oluşturmayı da hedefledi.

Söz konusu proje, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Tepe İnşaat İlköğretim Okulu ve İsmet Kuralkan İlköğretim Okulu'nda sanatsal aktiviteler, eğitim ve danışmanlık çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Projenin araştırma çalışmalarına Nezahat Aslan Ekşioğlu İlköğretim Okulu da katıldı.

Projede Maltepe Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nin hemşirelik, psikoloji, beslenme ve diyetetik, iletişim, görsel sanatlar, gıda mühendisliği bölümlerinde görevli akademisyenlerle, halk oyunları, yetişkin eğitimi alanında çalışan uzmanlardan oluşan 11 eğitmen kadrosu, Tepe İnşaat ve İsmet Kuralkan İlköğretim Okullarında çeşitli eğitsel ve sanatsal faaliyetler ile araştırmalar kapsamında öğrenci, veli ve öğretmenlerle birlikte çalışıldı.

-"Her iki çocuktan biri yaşına göre olması gereken kilonun üzerinde"

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Seher Yurt, proje kapsamında yaptıkları 6 araştırma çalışması ile obezitenin yaygınlığı, kaynakları ve soysal dışlanma açısından okullardaki durumu ortaya koymaya çalıştıklarını kaydetti

Araştırmalardan elde edilen ilk bulgulardan çarpıcı sonuçlar alındığını ifade eden Yurt, sonuçlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Projede 1.600 öğrencinin beden kitle indeksi taramaları gerçekleştirildi. Beden kitle indeksleri hafif şişmanlıktan aşırı şişmanlığa doğru dağılım gösteren çocukların oranı yüzde 49,5 olarak ortaya çıktı. Bu durum, her iki çocuktan birinin yaşına göre olması gereken kilonun üzerinde olduğunu ortaya koyuyor."

Obezitenin kronik ve tekrarlayıcı bir hastalık olduğunu ve bireylerin sağlığını oldukça olumsuz etkilediğini aktaran Yurt, toplumda yaygın olan ve kilolu bireyin iradesinin zayıf olduğu ve bu nedenle kişinin çok yemek yediği algısının hatalı olduğunu kaydetti.

Proje kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda kilolu çocukların hareketsiz olduğu, düzenli spor ve aktivite yapmadığı, 1-3 saat arası televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçirdiği tespit edildi.

Kilolu çocukların beslenme alışkanlıklarında da farklılıklar bulundu. Bu çocukların kurubaklagil, sebze, meyve ve süt ürünlerini oldukça az tükettikleri ve ağırlıklı olarak ekmek ve tahıl grubundan beslendikleri belirlendi.

Ayrıca, projenin uygulama deneyiminden elde edilecek sonuçların ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılması planlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2783 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim