• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Maluliyet Tespit Raporları hakkında duyuru

Maluliyet Tespit Raporları hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Maluliyet Tespit Raporları hakkında duyuru yayımlandı.

 

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: E-23642684-010.07.01-E.1929     11/12/2020
Konu: Maluliyet Tespit Raporları

DAĞITIM YERLERİNE

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyetinin tespitine yönelik yapılan başvurularda engelli sağlık kurulu rapor formatı veya Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge eki Ek-4 Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu formatı kullanıldığı ve düzenlenen raporlarda gerekli alanlara yer verilmediği tespit edilmiştir. Bu nedenle konuya dair aşağıda yer alan hususların vurgulanmasında yarar görülmüştür.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyetinin tespitine ilişkin usul ve esaslar 03.08.2013 tarih ve 28727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’nin 5’inci maddesine göre maluliyet raporu düzenlemeye;

a) Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri,

b) Devlet üniversite hastaneleri,

c) Sigortalıların ikamet ettikleri illerde (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen hastanelerin bulunmaması durumunda sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili Sağlık Bakanlığı Devlet hastaneleri,

d) Belgelenmesi kaydıyla, herhangi bir üniversite hastanesi veya devlet hastanesinde; yoğun bakımda tedavisi devam eden ve yatmakta olduğu hastaneden başka bir hastaneye nakli hayati risk taşıyorsa yatmakta olduğu hastane,

e) Belgelenmesi kaydıyla (a), (b), (c) ve (ç) bentleri dışında kalan yataklı sağlık hizmet sunucularında yoğun bakımda tedavisi devam ederken yatmakta olduğu hastaneden başka bir hastaneye nakli hayati risk taşıyanlara yatmakta olduğu hastaneler yetkili kılınmıştır.

Yönetmeliğin Sağlık kurulu raporları başlıklı 6’ncı maddesinde;

(1) Sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu; iç hastalıkları, göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz, genel cerrahi veya ortopedi, nöroloji veya ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından oluşur.

(2) Değerlendirilecek hastalık, bu uzmanlık dallarının dışında ise ilgili dal uzmanının da kurulda bulunması şarttır. Kurulda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.

(3) Sadece bir organ ya da sistemi ilgilendiren hastalığı bulunanlar için sağlık kurulu, o hastalığı ilgilendiren branştan üç uzman ile oluşturulabilir.

(4) Sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenecek sağlık kurulu raporlarında aşağıda belirtilen hususlara yer verilir.

a) Hastane adı,

b) Sigortalı veya hak sahibinin adı, soyadı, sigorta sicil numarası, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, baba adı ve doğum tarihi,

c) Raporun tarih ve sayısı,

ç) Hastaneye giriş ve çıkış tarihleri,

d) Sigortalı ya da 15 yaşından büyük hak sahibinin son altı aylık mühürlü fotoğrafı,

e) Sağlık kurulu raporunun düzenlenme nedeni.

(5) Sağlık kurulu raporunun tıbbi değerlendirme bölümlerinde;

a) Kimlik tespiti ile gerekli muayene yapılarak, maluliyet talebine esas teşkil eden hastalıkların, ilgili branşlarca mevcut klinik durumunu açıklayan ayrıntılı muayenesi sonucu; muayene bulguları, dayanağı, tetkikler ve sonuçlar sağlık kurulu raporuna yazılır, tetkik raporlarının aslı ya da onaylı fotokopileri eklenir.

b) Muayeneye ilişkin test ve tetkik belgelerinde sigortalının adı, soyadı ve tetkik tarihi

yazılır.

c) Tıbbi terimler kısaltılmaksızın yazılır.

ç) Mevcut hastalıklara ilişkin tetkikler, epikrizler, ameliyat notları, patoloji raporları ve benzeri belgelerin aslı veya resmi onaylı fotokopileri eklenir.

d) Sağlık kurulu raporları bilgisayar ortamında düzenlenerek sağlık kuruluna katılan hekimler tarafından imzalanır.

e) Sağlık kurulu raporları sadece durum bildirir nitelikte olup, raporların karar hanesinde “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir” ibaresi yazılır.

(6) Bu maddede belirtilen hususların eksikliği veya yetersizliği durumunda sağlık kurulu raporunun verilecek karara esas teşkil edip etmeyeceği konusunda Kurum sağlık kurulu yetkilidir.

(7) Kurum, sağlık kurulu raporlarını elektronik ortamda istemeye yetkilidir.

(8) Sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda çalışma gücü kaybı veya engel oranı belirtilmiş ise bu oran Kurum sağlık kurulu kararlarında esas alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından konu hakkında 04.06.2020 tarihli duyuru yayımlanarak maluliyet sağlık kurulu raporlarının ’’e-rapor’’ olarak temini için Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden elektronik ortamda e-imzalı olarak MEDULA uygulamasına entegrasyon yazılım çalışmalarının tamamlandığı açıklanmıştır.

Bu çerçevede, maluliyet sağlık kurulu raporlarının elektronik ortamda e-imzalı olarak MEDULA üzerinden gönderilmesi uygulamasına geçiş tarihi 01/09/2020 olarak belirlenmiştir. Ancak geçen süre zarfında sağlık hizmet sunucuları tarafından gerekli entegrasyonun yapılmadığı ve raporların Bakanlığımız e-rapor sistemi engelli sağlık kurulu rapor modülü veya durum bildirir sağlık kurul rapor modülü üzerinden düzenlendiği anlaşılmıştır. Maluliyet tespit işlemleri ile ilgili sağlık raporları için engelli sağlık kurulu rapor formatı veya Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge eki Ek-4 Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu formatı kullanılması mümkün değildir.

Sonuç olarak sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezi aracılığı ile sevki yapılarak maluliyet tespiti istenen kişilerin maluliyet sağlık kurulu raporunun Sosyal Güvenlik Kurumu MEDULA sistemi üzerinden düzenlenmesi gerekmektedir.

Konu hakkında kamu hastanelerinin bilgilendirilerek MEDULA entegrasyonun ivedilikle sağlanması ve vatandaş mağduriyetine sebep verilmemesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Ahmet TEKİN
Bakan a.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü

Dağıtım
Gereği:                                    Bilgi:
81 İl Valiliğine                        Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına
(İl Sağlık Müdürlüğü)            (Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü)
                                                Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Yazının aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1226 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim