• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 22 °C

Manisa’da 2023 Yılında 6 Bin 349 Kanser Tanısı Konuldu

Manisa’da 2023 Yılında 6 Bin 349 Kanser Tanısı Konuldu
Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Türkiye'deki her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğini belirterek kanserde erken teşhisin...

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Türkiye'deki her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğini belirterek kanserde erken teşhisin öneminden bahsetti. Manisa'da 2023 yılında 6 bin 349 vatandaşa kanser tanısı konduğunu kaydeden Karaca, "Kadınlarda en sık meme kanseri görülmekte iken; erkekler de ise en sık akciğer kanseri görülmektedir." dedi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Kanserin hem dünya hem Türkiye için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığına değinen Karaca, ölüm nedenlerine bakıldığında dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden birinin, Türkiye'de ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, kalın bağırsak, rahim ağzı ve meme kanseri vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik toplum tabanlı tarama programları yaptıklarını ve bu sayede kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasıyla birçok hastanın şifaya kavuştuğunu ifade etti.

Kanser taramaları ücretsiz yapılıyor

Meme kanseri taramasının 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapıldığını ve 2 yılda bir mamografi çekildiğini kaydeden Karaca, rahim ağzı kanseri taramasının 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapıldığını anlattı. Kalın bağırsak kanseri taramasının 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapıldığını anlatan Karaca, 10 yılda bir de kolonoskopi önerildiğini ve vatandaşların kanser taramalarını Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM'ler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yaptırabileceklerini belirtti.

Manisa'da 2023 yılında 6 bin 349 kanser tanısı konuldu

Manisa'da 2023 yılında 52 bin 894 kadına meme kanseri taraması, 41 bin 621 kadına serviks kanseri taraması ve 57 bin 302 vatandaşa kolorektal kanser taraması yapıldığını kaydeden Karaca, Manisa'da bulunan Kanser Teşhis Merkezlerinin Manisa Şehir Hastanesi, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Akhisar Devlet Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi ve Alaşehir Devlet Hastanesi olduğunu belirterek, "İlimizde 2023 yılında 6 bin 349 vatandaşa kanser tanısı konmuştur. Kadınlarda en sık meme kanseri görülmekte iken; erkekler de ise en sık akciğer kanseri görülmektedir." dedi.

Uzm. Dr. Erol Karaca, erken teşhis ve tedavi için vatandaşların kanser tarama merkezlerine müracaat ederek gerekli tahlilleri yaptırmalarını önerdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1067 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim