• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Mardinli anne ve karnındaki bebeği erken müdahaleyle hayata tutundu

Mardinli anne ve karnındaki bebeği erken müdahaleyle hayata tutundu
Mardin'de hamileliğinin 36. haftasında plasenta kaynaklı kanama şikayetiyle hastaneye götürülen Bedia Çapkan ve bebeği, cerrahi müdahaleyle kurtarıldı.

Hamileliğinin 36. haftasında plasenta kaynaklı kanama şikayetiyle hastaneye başvuran Bedia Çapkan, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez yapılan cerrahi müdahaleyle bebeğini sağlıkla kucağına aldı. Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Oktay Bulut: "Anne ve bebek ölüm oranları ilimizde düşmüş durumda. Bunu daha da düşürmede kararlıyız"

Savur ilçesinde yaşayan ve üçüncü çocuğuna hamile olan 42 yaşındaki Çapkan, kanama ve yüksek tansiyon şikayetiyle Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.

Tetkiklerde Çapkan'ın şikayetlerinin "plasenta previa" (plasentanın rahim ağzını ve doğum yolunu kapatması) ve "plasenta akreata" (plasentanın rahim duvarına yapışması) sonucu oluştuğu tespit edildi.

Plasentanın önceki 2 sezaryenin dikiş hattına yapıştığının belirlenmesi üzerine anne ameliyata alındı.

Çapkan, Perinatoloji ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kenan Kırteke ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Büşra Durmaz Beşir tarafından gerçekleştirilen cerrahi müdahaleyle rahmi alınmadan bebeğine sağlıkla kavuştu.

Sağlık durumu iyi olan anne ve 2 kilo 850 gram ağırlığındaki erkek bebeği, bir gün süren yoğun bakım ünitesindeki tedavinin ardından servise alındı.

- "Erken müdahaleyle hem anne hem de bebek iyi"

Doç. Dr. Kırteke, AA muhabirine, hastanın daha önce geçirdiği sezaryenlere bağlı, bebeğin beslenme kesesi denilen yapının hem rahim çıkışını kapattığını hem de rahme çok sıkı bir şekilde yapıştığını tespit ettiklerini söyledi.

Yoğun kanaması bulunan hastayı tetkiklerin ardından acil olarak ameliyata aldıklarını, bu tip müdahalelerin çok kanamalı olduğunu belirten Kırteke, şu bilgileri verdi:

"Annenin, bebeğin hayatı tehlikeye girmekte. Bu tür ameliyatlar genelde üçüncü basamak hastanelerde yapılabilmekte. Önce rahmin kanamasını durduracak büyük damarları bağlıyoruz. Daha sonra yapışık yerleri kesip çıkarıyoruz. Sonra kalan parçaları tekrar birleştiriyoruz. Bu hastamıza da bunu uyguladık. Bir komplikasyon yaşamadık. Rahmini koruduk. Daha çok bu ameliyatlarda önerilen etkin tedavi rahim alınarak yapılan cerrahilerdir. Son yıllarda gelişen bu ameliyat teknikleri ile artık rahmi almadan da bu ameliyatları yapabiliyoruz. Uygun hastalara bu ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz."

Kırteke, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu cerrahi müdahaleyi ilk kez gerçekleştirdiklerini belirtti.

"Erken müdahale ile hem anne iyi hem de bebek iyi." diyen Kırteke, hastayı kısa süre içinde taburcu etmeyi planladıklarını ifade etti.

- "Anne ve bebek ölümleri minimize olacak"

Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Oktay Bulut da hastanede bu tip cerrahi operasyonların yapılması için kan merkezini tam teşekküllü seviyeye getirdiklerini, kadın doğum uzmanlarının istekleri doğrultusunda eksikleri tamamladıklarını, artık bu işlemlerin hastanede yapılmaya başlandığını söyledi.

Yakın zamanda hizmete girecek ek bina ve göreve yeni başlayan 5 kadın doğum uzmanı ile daha da iyi hizmet vereceklerini dile getiren Bulut, "Anne ve bebek ölüm oranları ilimizde düşmüş durumda. Bunu daha da düşürmede kararlıyız. Sağlık Bakanlığımız, İl Sağlık Müdürlüğümüz, Halk Sağlığı Başkanlığımızla bu noktada ciddi çalışmalar yapmaktayız. Anne ve bebek ölümleri minimize olacak." ifadelerini kullandı.

- "Adını Uğur koyacağım"

Anne Bedia Çapkan da bebeğinin ve kendisinin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Üçüncü çocuğunu kucağına aldığını belirten Çapkan, "Sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Allah razı olsun doktorlarımızdan. Adını Uğur koyacağım." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim