• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Medikalciler, SGK'nın protokolünden şikâyetçi

Medikalciler, SGK'nın protokolünden şikâyetçi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile medikal sektörü arasında özel hastanelerin tıbbi malzeme alımına ilişkin "protokol sorunu" yaşanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile medikal sektörü arasında özel hastanelerin tıbbi malzeme alımına ilişkin "protokol sorunu" yaşanıyor.

Medikalciler, kurumun Emekli Sandığı döneminden kalma protokolü yürürlükte
tutmasından şikâyetçi. Sektör temsilcileri, söz konusu protokolün eski malzeme ile fiyatları içerdiğini ve az sayıda firmanın buna taraf olduğunu savunurken uygulamadan vazgeçilmesini talep ediyor. Sorunun çözümü için ortaya atılan formüller ise farklı. Kimi sektör temsilcisi, özel hastanelerin tıbbi malzeme alımında da Kamu İhale Kanunu'nun geçerli olmasını isterken kimileri de firmaların özel hastanelere, devlet hastanelerine satış yaptığı rakamla teklif götürdüğünün sözünü vermesini öneriyor.
Referans'ın sorularını yanıtlayan Tıbbi Malzeme ve Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşcı, SGK'nın özel hastanelerin tıbbi malzeme alımında 2001'de Emekli Sandığı ile firmalar arasında yapılan protokolün uygulanması veya malzemenin en ucuz muadilinin bulunması halinde ödeme yaptığını anlattı. 2001'de yapılan protokolün halen uygulamada olmasını eleştiren Daşcı, "Olmayan kurumun sözleşmesi de olmaz ve geçmiş rakamlarla sağlık uygulama tebliği çıkarılmaz" dedi. Kamu ve özel hastanelerde mal ve hizmet alımında da eşitliğin sağlanması gerektiğini savunan Daşcı, SGK'yla sözleşmesi olan özel hastanelerin tıbbi malzeme alımının kamu ihale kanunu esaslarına göre yapılmasını istedi. Daşcı, kamu yetkililerinden aldığı bilgilere göre protokol yerine kamu ihalesiyle alımı yapılan ürünlerde 1.5-2 yılda 6 milyon liraya yakın tasarruf edildiğini söyledi.

Bu sistem kurumu zarara sokar
Ortopedik Tıbbi Malzeme İmalatçıları ve İthalatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Hasan Işıldak ise Emekli Sandığı protokolünde yer alan çoğu malzemenin artık piyasada bulunmadığını savundu. Işıldak, "Bugün fiyatı 10 liraya inen malzeme, protokolde 350 lira gözüküyor. Bunların yerine yeni mallar geldi, teknoloji gelişti. Bu sistem yürümez, kurumu zarara sokar" dedi. Özel hastanelerin medikal alımına bir kıstas getirilmediği takdirde faturaların çok yükseldiğini belirten Işıldak, "Firmalar, devlet hastanesine ihaleyle sattığı en ucuz fiyatın faturasını hastaneye vermeli ve 'X ürününü x hastanesine 10 liraya sattım. Size de bu fiyattan vereyim, daha ucuzu bulunursa aradaki farkı ödeyeyim' demeli" dedi.
Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Mehmet Ali Özkan da SGK'nın fiyatları tek başına belirleyip özel hastanelere uygulaması için empoze etmesinden yakındı. Şu ana kadar yapılan tüm protokollerin iptal edilerek ihale yapılmasını isteyen Özkan, gelinen noktada pek çok firmanın satış yapamadığına işaret etti.

Bu haber toplam 2616 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim