• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Medula provizyon sisteminden onay alınmamış hiçbir reçeteyi karşılamıyoruz!

Medula provizyon sisteminden onay alınmamış hiçbir reçeteyi karşılamıyoruz!
İstanbul Eczacı Odası, MEDULA provizyon sisteminden onay alınmamış hiçbir reçeteyi karşılamayacaklarını açıkladı.

İstanbul Eczacı Odası, MEDULA provizyon sisteminden onay alınmamış hiçbir reçeteyi karşılamayacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili İstanbul Eczacı Odası tarafından yapılan açıklama şöyle;

" Bilindiği üzere Medula-Reçete Provizyon Sistemi uzun süredir belirli aralıklarla çalışmamakta ve ilaç hizmetini aksatmadan yürütmeye çalışan meslektaşlarımıza taşıyamayacakları sorunlar yaşatmaktadır. Sistemin işlemediği ya da ağır işlediği her durumda İstanbul Eczacı Odası sorunun çözümü için Sosyal Güvenlik Kurumu'nu ve Türk Eczacıları Birliği'ni bilgilendirmiş ve göreve davet etmiştir. Ayrıca Odamız tarafından yazılı ve sözlü olarak gazetelere ve televizyon kanallarına yapılan açıklamalarla kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır.

 

Ancak görülüyor ki bu konuda atılan adımlar, kamuoyuna hem Odamız hem de Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan açıklamalar, Medula-Reçete Provizyon Sisteminde yaşanan sorunları çözmeye yeterli olmamıştır.

Medula-Reçete Provizyon Sisteminde bugün yaşanan ve önümüzdeki süreçte de sayısı ve süresi giderek artarak yaşanacak olan kesintileri ortada kaldırmanın öncelikli yolu hasta tepkisini sorumlulara ulaştırmaktan geçmektedir. Bizlerce yapılan her fedakarlık ve bazen verdiğimiz ilacın bedelini dahi alamamayı göze alarak Medula ve İTS onayı olmadan ilaç karşılamamız sonucunda yetkililer, yaşanan sorunu çözmek yerine sanki hiçbir sorun yaşanmıyormuş ve sistem "tıkır tıkır" işliyormuş gibi bir anlayışı toplumda hakim kılmaya çalışmıştır. 

Bugün yürürlükte olan mevzuat ve 2009 SGK Protokolü, sistemden onay alınmamış ilaçların hastaya verilmesini yasaklamaktadır. Medula-Reçete Provizyon Sisteminde yaşanan sorunları önlemenin tek yolu mevzuatta belirtildiği şekilde davranmak, sistemden onay alınmamış hiçbir reçeteyi karşılamamak ve ilacını alamayan hastaları Sosyal Güvenlik Kurumu'na yönlendirmekten geçmektedir.

Ancak bu şekilde hem hastalarımız hem de kamuoyu ne kadar haklı olduğumuzu ve sistemde ciddi bir bağlantı sorunu yaşandığını anlayacak, bu sayede oluşacak kamuoyu baskısı sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri aslı-astarı olmayan söylemlerden vazgeçerek Medula-Reçete Provizyon Sistemini en kısa sürede işler hale getirmek zorunda kalacaklardır. 

Bu nedenle bugünden itibaren; 

Aynen mevzuatta belirtildiği gibi Medula-Reçete Provizyon Sisteminden onay alınmamış hiçbir ilaç üyelerimizce karşılanmamalıdır.

Reçetelerdeki ilaçların karekodlarını keserek ya da kutularını saklayarak reçete işlemlerini tamamlamak, yetkililerce Medula sistemi ve İTS çalışıyormuş gibi açıklamalar yapılmasına sebebiyet vermektedir. Gerçeğin ortaya çıkması ise siz üyelerimizin göstereceği hassasiyete bağlıdır. Hastalarımızın SGK'ya yönlendirilmesi son derece önemli olup, sistemi kesintisiz çalıştırmakla sorumlu olan SGK, vatandaşa çalışmayan sistemin hesabını vermek sorumluluğunu da üstlenmek durumundadır.

Bu sorun hepimizin! Omuz omuza hareket etme iradesini ortaya koyduğumuz takdirde çözülmeyecek bir sorunumuz yoktur.

Göstereceğimiz kararlılık Medula-Reçete Provizyon Sisteminde yaşanan sorunları kısa sürede çözecektir. Aksine davranış içinde bulunmak sorunun yine ötelenmesine neden olacak, fatura yine biz eczacılara çıkacaktır.

Meslektaşlarımızı ortak hareket etmeye ve eczanelerimize gelecek olan basın mensuplarını yaşadığımız süreçle ilgili bilgilendirmeye davet ediyoruz. "

MEDULA-REÇETE PROVİZYON SİSTEMİNDE YAŞANAN SORUNLARI, İLAÇ HİZMETİNİ ANCAK MEDULA SİSTEMİ ÇALIŞTIĞINDA SÜRDÜRMEKLE AŞABİLİRİZ.


Ekler:

 

Mevzuat hükümleri

Konuyla ilgili yaptığımız basın açıklaması

Bu haber toplam 5355 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim