• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Medula sisteminde radyoloji hizmet alımları hakkında duyuru

Medula sisteminde radyoloji hizmet alımları hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Medula sisteminde radyoloji hizmet alımları hakkında duyuru yayımlandı.

 

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı : E-96773357-869-178   02.03.2022
Konu : Medula Sisteminde Radyoloji
            Hizmet Alımları

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) 2.2 - Finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin sağlanma yöntemleri ve ödeme kuralları başlıklı maddesinin 9. Fıkrasında “Sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları, ayakta ve yatarak tedaviler ile ilgili olarak yapılması gerekli görülen tetkik ve/veya tahlilleri, bünyelerinde veya başka bir sağlık hizmeti sunucusundan hizmet alımı ile sağlamak zorundadırlar. Hizmet alımı yoluyla sağlanan Kuruma fatura edilebilir tetkik ve/veya tahlil bedelleri, sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde üretilen hizmetlerden ayrımı yapılmaksızın, hizmet alımı yapan sağlık hizmeti sunucusu tarafından Kuruma faturalandırılır ve SUT hükümleri doğrultusunda karşılanır. Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, hizmet alımına ilişkin bilgi ve belgeler istenildiğinde Kuruma ibraz edilecektir. Ayrıca sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları, infüzyon kemoterapi hazırlanması işlemlerini Kurum ile sözleşmeli/protokollü başka bir sağlık hizmeti sunucusundan hizmet alımı yöntemi ile de sağlayabilirler. Ağız ve diş sağlığı hizmeti veren sözleşmeli/protokollü resmi sağlık kurum ve kuruluşları, genel anestezi altında yapılması gerekli görülen tetkik, tahlil ve tedavileri bünyelerinde veya başka bir resmi sağlık hizmeti sunucusundan hizmet alımı ile sağlayabilirler. Bu hizmetleri sözleşmeli/protokollü resmi sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde üretilen hizmetlerden ayrımı yapılmaksızın, hizmet alımı yapan sağlık hizmeti sunucusu tarafından Kuruma faturalandırılır ve SUT hükümleri doğrultusunda karşılanır. Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, hizmet alımına ilişkin sözleşmeleri Kuruma teslim edeceklerdir.” hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla kamu sağlık tesislerimizin görüntüleme ve raporlama hizmet alım protokolünü bildirmeleri koşuluyla hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) fatura edebilmektedirler.

Ancak özellikle sağlık tesislerimizin yanlış yönlendirilmesi veya hatalı tanımlama yapmaları sebebiyle hizmet alımı yapılan merkez/hastanede görev yapan radyoloji hekimlerinin Bakanlığımız bağlı sağlık tesislerinde çalışıyor gibi görünmesine sebebiyet verildiği tespit edilmiştir. Bu sebeple uygulama birliğini sağlamak ve Medula sistemine yanlış bilgi kaydedilmesini önlemek amacıyla konuyla ilgili şu hususlara dikkat edilmelidir:

- Bakanlığımız bünyesinde çalışmayan hekimlerin MEDULA sisteminde çalışan hekimler gibi gösterilmesi uygun bulunmamakta olup, halihâzırdaki MEDULA hastane sistemi kurallarında radyoloji branşında hizmet alımı yapılan durumlarda, SGK ile sözleşmeli/protokollü hastanelerde görev yapmakta olan hekimler üzerinden fatura düzenlenmesi için gerekli düzenleme mevcuttur.

- Hizmet alım yöntemi ile yapılan işlemlerde, işlem yapan doktor hastanede çalışıyor olarak değil, hizmet alımı yapılacak işleme "(f) özel durumu-Hizmet Alımı Yapılan İşlem" gönderilmesi gerekmekte olup, özel durum gönderilen işlemlerde işlemi yapan doktor bilgisi zorunlu olmamakta, istemi yapan hastanedeki doktor bilgisinin girilerek hizmet alımı yapılan tesislerdeki işlemler MEDULA sistemine faturalandırılabilmektedir.

Dolayısıyla bünyesinde radyoloji branşı bulunmasa bile sağlık tesislerimizin mağduriyetine sebebiyet verilmemesi için sağlık tesisi bünyesinde çalışmayan hekimlerin Medula'ya kaydedilerek bu hekimler üzerinden fatura düzenlenmesi uygun olmayıp, konu ile ilgili olarak hatalı hekim kayıtlarının ivedilikle düzeltilmesi ve bağlı sağlık tesislerimizin konuyla ilgili olarak bilgilendirilmesi hususlarında;

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Dr. Avni Uygar SEYHAN
Bakan a.
Kamu Hastaneleri Genel Müdürü

Dağıtım:
81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)

Yazının aslı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4374 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim